Editura Herald lansează în cadrul colecţiei Terapia, cartea Psihologia şi sufletul de Otto Rank, o lucrare de excepţie, care redescoperă legătura dintre psihologie şi spiritualitate.
Psihologia şi sufletul (Seelenglaube und Psychologie)este studiu despre originea, evoluţia conceptuală şi natura sufletului, rezultatul unei vieţi îndelung bazate pe cercetarea a două dintre cele mai dificile teme din istoria umanităţii, religia şi sufletul. Spre deosebire de ceilalţi intelectuali ai secolului XX, Rank face loc şi sufletului, în loc să‑l considere o simplă fantezie. Sufletul şi diversele credinţe despre acesta, spune el, stau la psihologiei, cu analizele ei complexe despre conştiinţă, conştiinţă de sine şi personalitate. Comentariile lui nu se limitează la credinţele în sufletele personale, ciinclud şi ţii despre sufletele de grup, uneori cuprinzând generaţii sau popoare. El sugerează faptul căsufletul îşi adevărata valoare numai prin expresia credinţelorde grup.
În opinia lui Rank, psihanaliza este atât psihologie cât şi doctrină spirituală dezvăluind un amestec unic; teoria evoluează de la o întelegere a omului, cu orientare terapeutică, la o cunoaştere a sinelui motivată ştiinţific, şi deci, cu multe limite. Psihologia nu este deloc o interpretare a faptelor, aşa cum se poate vedea în fizică şi biologie, ci o interpretare a atitudinilor sinelui individual, pe care noi îl proiectăm asupra celorlalţi prin intermediul aşa-zisei psihologii obiective. Este o interpretare a sinelui din ceilalţi, aşa cum fizica este interpretarea sinelui din natură.
Cartea de faţă constituie o lucrare filozofică, importantă pentru tranziţia noastră de la un determinism materialist la o perspectivă mai spirituală a realităţii, aşa cum e ea determinată de „principiul incertitudinii”. Dacă Freud era piatră de căpătâi pentru mulţi, această carte dezvăluie un punct de vedere care îl combate pe acela al lui Freud, dacă nu chiar, paradoxal, îl completează, căci de nu erau premisele lui Freud, nu ar fi existat nici dizidenţi şi, deci, nici evoluţie. {mosloadposition user10}