Marie – Louise von Franz
Editura Herald
Marie – Louise von Franz a fost o colaboratoare apropiata si continuatoare a C.G. Jung, iar „Psihic si materie” este al doilea volum dintr-o serie de lucrari care grupeaza articolele, rezumatele si conferintele autoarei pe tematici.
Cartea de fata este dedicata unei discutii „cu privire la sincronicitate – coincidenta a doua sau mai multe evenimente care, din punctul de vedere al cauzalitatii, nu au nicio legatura: este vorba despre asa-numitul fenomen al „coincidentei” judicioase, despre o polemica referitoare la notiunea de timp si despre punctele de contact intre stiintele naturii si psihologia analitica referitor la legatura dintre spirit si materie.” (p. 7).
Lucrarea este deosebit de interesanta si utila. Materialele incluse nu sunt grupate cronologic, ci in functie de complexitate, ceea ce face ca notiunile si informatiile oferite sa poata fi usor urmarite si asimilate de catre cititori. Textele au aparut in perioada 1960-1980, dar au fost revizuite de autoare special pentru aceasta carte.
Fara a oferi o simpla gandire magica, autoarea face nenumarate paralele intre diverse mituri si teorii (veti citi despre mandale, fizica moderna, psihologie, crestinism, alchimisti medievali, conceptii antice si multe-multe alte zone). Sunt incluse in carte si nenumarate exemple cazuistice, dar si foarte multe trimiteri la studii si articole ale lui C.G. Jung si despre acesta si teoriile sale.
„Prin notiunea sincronicitatii, Jung a creat o baza care permite sa contemplam in acelasi timp domeniile complementare ale psihicului si materiei, care pana atunci erau privite separat.” (p. 48)
„Nu exista o relatie cauzala intre experienta interioara si perceptia exterioara, aceasta relatie fiind de negandit in majoritatea cazurilor.” (p. 191) Coincidentele sunt, evident, unice, dar raman valoroase – iar aceasta sincronicitate a suscitat interesul multor cercetatori de-a lungul timpului. „Psihic si materie” se constituie intr-o lectura deosebit de interesanta pentru toti cei pasionati de „coincidente”, fiind o poarta catre analiza complexa si multidisciplinara a sincronicitatii.