Oana Păuna, Creative Content Writer – www.oanapauna.ro
Oricât de determinat ai fi în îndeplinirea sarcinilor pe care ți le-ai propus și pentru care lucrezi cu atenție, există zile în care simți că nu ești productiv sau îți lipsește entuziasmul care te însoțea la început.
Task-urile îți par mult mai greu de îndeplinit, deadline-urile se apropie cu repeziciune, însă dispoziția ta este una schimbătoare, greu de înțeles și mai ales de gestionat. Simți că nu mai poți gestiona corespunzător provocările pe care sarcinile ți le aduc. Încetul cu încetul, ești încercat de un sentiment de demotivare și tot ce vrei să faci este să tergiversezi. De fapt intri într-o stare de procrastinare.
Photo by Magnet.me on Unsplash
Cu toate acestea, există atitudini pe care le poți integra în viața ta pentru a evita astfel de momente. Iată câteva sfaturi care se pot dovedi utile în preîntâmpinarea provocărilor și momentelor de demotivare:
1. Setează-ți un obiectiv principal
Aici nu fac referire la micile obiective zilnice, ci la acel scop măreț pentru care depui efort și investești timp. Urmărirea progresului, fie acesta cât de mic, este una dintre cele mai bune modalități de a-ți potența automotivarea și de a rămâne concentrat asupra sarcinilor pe care le ai de îndeplinit.
Mai mult decât atât, setează-ți obiective specifice și măsurabile, realiste și realizabile. Posibilitatea de a-ți cuantifica rezultatele este un aspect extrem de motivant în orice arie a vieții tale.
2. Folosește o listă de verificare
Fie că este vorba de una digitalizată sau de o agendă clasică, întocmește o listă cu task-uri și obiective pe termen lung. Folosește-o pentru a bifa întotdeauna pașii setați pe care i-ai finalizat.
Vei observa că de fiecare dată după ce îndeplinești o sarcină înscrisă pe listă, vei avea un sentiment glorios de realizare și de competență. Analizează, în același timp, demersul specific în timp: de unde ai plecat și unde ai ajuns. Astfel vei putea veni cu idei de îmbunătățire.
3. Oferă-ți timp
Uneori, un astfel de proces se poate dovedi a fi deosebit de dificil. Nu îți pierde cumpătul și entuziasmul. În lucrurile durabile și importante trebuie să investești mult timp, multă muncă și în special determinare.
Este posibil ca rezultatele să nu apară atât de rapid pe cât ai crede, însă atât timp cât muncești în direcția potrivită, acestea nu vor întârzia să devină realitate. Nici Imperiul Roman n-a fost ridicat într-o singură zi, însă a dăinuit sute de ani. Ai răbdare cu TINE!
4. Sărbătorește micile victorii
Nu uita de micile realizări pe care le-ai avut. Sunt la fel de importante ca și cele mărețe deoarece fac parte din complexul proces al îndeplinirii visurilor tale.
Fie că este vorba de un parteneriat micuț, fie că ai un nou client sau ești plătit puțin mai bine pentru serviciile tale, toate acestea sunt dovezi ale faptului că, într-adevăr, lucrezi cu seriozitate și profesionalism. Încet și cu pași siguri, îndeplinirea obiectivelor principale începe să devină o certitudine, nu doar o posibilitate.
5. NU te autosabota
Poate că simți că nu dispui de abilitățile necesare pentru a merge până la capăt. Poate crezi că ceilalți nu te consideră îndeajuns de bun sau capabil de mari realizări. Toate acestea te împiedică să mergi mai departe și îți scad entuziasmul.
Cu toate acestea, în oricare dintre cazuri lipsa de motivație se datorează exclusiv fricilor tale: în copilărie cineva nu ți-a oferit laudele sau susținerea de care aveai nevoie. Acest lucru te face să stagnezi în loc să te eliberezi de aceste emoții care pun stăpânire pe tine. Dovedește-ți capacitățile: nu trebuie să dovedești cuiva să se înșală, ci trebuie să-ți dovedești ție că te-ai înșelat atunci când ai dat crezare părerilor altora.
6. Fii conștient de forțele proprii
Așază-te și întocmește o listă cu realizările, abilitățile și capacitățile tale. Nu fii modest. Ești cel mai puternic om din viața ta, însă uneori trebuie doar să îți reamintești acest lucru. Scrie toate acestea, nu doar le numi: odată ce le vei vedea scrise, îți vei conștientiza la maximum propria valoare. Iar data viitoare înainte de a da crezare altora, vei ști că nimeni nu este în măsură să tragă concluzii referitoare la persoana ta în afară de tine.
7. Îmbrățișează astfel de momente
A refuza să vorbești despre demotivare este nociv. Lipsa entuziasmului, procrastinarea nu sunt semne de slăbiciune, ci dovada faptului că uneori trebuie să ai încredere în proces, nu doar în rezultate. Realizând că nu ești singurul aflat într-o astfel de situație te poate ajuta să te simți din nou plin de entuziasm și încrezător. Așadar, vorbește cu un coleg, prieten sau chiar mentor. A vorbi despre astfel de momente chiar ajută.
Nu adopta coportamentul negării, ci încearcă să cunoști cât mai bine situațiile de acest gen. Data viitoare vei ști mult mai bine cum să le gestionezi, fără a fi încercat de un sentiment de frică și demotivare.
După cum am spus, ai încredere în proces. Poate fi cale lungă până la îndeplinirea obiectivelor, însă atât timp cât îți stabilești obiective realizabile, analizezi procesul, ești conștient de capacitățile care te recomandă și te bucuri de realizările tale, oricât de mici ar părea, cu siguranță vei ajunge acolo unde îți dorești.
De fiecare dată când am avut un astfel de moment am stat și m-am gândit ce este de făcut și de ce mi se tot repetă acel episod. Atunci am realizat, cu greu și cu multe momente grele, că problema nu se află în muncă sau colaborări, ci în mine.
Lipsa de încredere afectează întreaga viață a unei persoane, dar mai ales domeniul profesional. Teama că nu va fi de ajuns ce ai făcut, clientul nu va fi mulțumit, nu face decât să te saboteze. Aceste momente în care procrastinezi sunt doar o expresie a faptului că ți-e teamă de feedback, dar mai ales de un feedback negativ, o critică.
Atunci când simți că nu mai poți, nu mai vrei, nu îți mai trebuie nimic și vrei doar să zaci în pat, CAUTĂ adânc în sufletul tău și vei înțelege ce anume s-a stricat, de ce și cum să repari acele rotițe.
Despre autor
Sunt un content writer pasionat de cuvinte, o visătoare care vrea să schimbe lumea prin forța articolelor și ideilor sale. Cred în puterea pe care cuvintele o au și mai cred că oamenii își pot sculpta în carne propriul destin. De aceea, dezvoltarea personală ocupă un loc important în viața mea.
Mă poți citi pe Facebook și LinkedIn.
Citește și celelalte articole scrise de Oana pentru PRwave:
- Drumul lung de la nimic la vocație
- Cum ajungi de la un client la proiecte multiple
- Există speranță și după burnout