Astazi, 31 iulie 2013, in cadrul Centrului Expozitional ROMEXPO a avut loc semnarea protocolului intre asociatiile de profil si aparatul de stat privind reducerea TVA-ului la paine, de la 24% la 9 %.
Astfel, in prezenta reprezentantilor asociatiilor din domeniul moraritului si panificatiei si cei ai ministerelor de resort au fost ratificate protocolul dintre ROMPAN si Ministerul Finantelor Publice si cel dintre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania.
Importanta aprobarii acestei masuri si punerea ei in practica incepand cu 1 septembrie au fost subliniate, in deschiderea conferintei, de catre domnul Aurel Popescu, presedintele ROMPAN.
In aceeasi nota, Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a declarat: “Sunt fericit ca o masura despre care am vorbit foarte mult timp este pusa in sfarsit in practica. Nu este o masura politica ci una care a izvorat din ratiuni economice”.
Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a adaugat ca prin acest protocol s-a dorit: “crearea unei piete concurentiale si consideram ca aceasta masura nu va duce la scaderea veniturilor la bugetul consolidat ci dimpotriva se va vedea o crestere a acestora. Dupa o analiza riguroasa, la 6 luni de la implementarea acestui proiect, vom lua in considerare introducerea de masuri similare la alte produse alimentare”.
Conferinta a fost incheiata de primul-ministru, Victor Ponta, care a concluzionat: “Taxele sunt mult prea mari pentru a fi suportate intr-o piata concurentiala corecta si, in plus, eram printre putinele tari din Europa fara un TVA redus la paine. Eu cred ca 9% este un nivel suportabil de fiscalitate si ne dorim ca pe termen mediu si lung sa dovedim ca a fost o masura corecta. De succesul acestui parteneriat depinde ideea de a reduce TVA-ul si la alte produse alimentare”.
Prin semnarea acestui protocol se doreste cresterea incasarilor bugetare, a productiei de faina si paine, oferirea unui mediu concurential corect, cresterea numarului de angajati, reducerea pretului painii la raft, precum si produse superioare calitativ, oferite consumatorilor.