Site-ul reprezinta o aplicatie web care ruleaza in baza unei arhitecturi specifice si poate fi analizat din doua perspective: interfata grafica, adica design-ul pe care il vedem atunci cand deschidem il accesam, si aspectul sau functional, reprezentat de web development. Site-ul reprezinta activul principal pentru multe afaceri, o data cu trecerea de la comertul clasic la cel online, prin urmare este necesar sa ii acordam o importanta deosebita cand vine vorba de protectia sa si investitiile pe care intentionam sa le facem pentru cresterea afacerii.
„Daca site-ul a fost conceput din punct de vedere al design-ului special pentru afacerea noastra, respectiv este o noutate absoluta in timp si in spatiu, o creatie intelectuala in care autorul a implicat talentul sau, cunostintele si spiritul inovator putem vorbi despre protectia sa, implicand aici desene, forme, culori cu un caracter individual. Doar in baza titlului de protectie, titularul acestuia are un drept exclusiv de a utiliza si de a impiedica utilizarea desenului sau modelului inregistrat, de o terta persoana, fara consimtamantul acestuia, pe toata durata de valabilitate a protectiei, conform legislatiei in vigoare.” mentioneaza Cristiana Deca, Consilier Juridic ca cadrul Decalex Legal Solutions.
Inregistrarea interfetei grafice se realizeaza la OSIM si, pentru ca este o procedura care implica o cercetare in prealabil, dar si o monotorizare ulterioara, este recomandat sa apelati la un consilier juridic. Dosarul pentru inregistrare trebuie sa cuprinda, pe langa solicitarea de inregistrare a desenului sau modelului, datele de identificare a solicitantului, indicarea produselor in care este incorporat desenul sau modelul, daca este cazul, si o descrierea elementelor noi, caracteristice desenului sau modelului pentru care se solicita protectia, asa cum apar in reprezentarile grafice depuse, dar si numele autorilor sau o declaratie pe raspunderea solicitantului ca autorii au renuntat la dreptul de a fi mentionati in cerere si/sau in publicatiile desenului sau modelului, dar si reprezentarile grafice ale desenului sau modelului.
„Conform legii, in situatia in care avem un produs unic neinregistrat, nu avem dreptul de a interzice tertilor sa foloseasca in beneficiul propriu interfata grafica si nici nu putem cere despagubiri sau sume de bani din contractele de cesiune sau licenta a interfetei grafice” continua Cristiana Deca, Consilier Juridic Decalex.
In ceea ce priveste a doua componenta a unui site, web development, aceasta poate fi protejata prin brevet de inventie, drepturi de autor sau secret comercial. Daca aceasta componenta functionala este utila in activitatile cotidiene ale omului, are un caracter tehnic si este susceptibila de a fi aplicata in mod repetabil, avand aceleasi rezultate, atunci ea poate fi inregistrata ca brevet, avand astfel dreptul de exploatare exclusiva si posibilitatea de a transmite tertilor, in schimbul unei sume de bani, drepturile ce decurg din brevet prin cesiune sau folosinta acestuia, prin intermediul contractului de licenta.
Protectia site-ului creeaza, asadar, avantaje majore pentru proprietarii afacerilor intr-un sector dinamic, in continua schimbare.