Pentru ca multe obiecte pe care le realizam, multe echipamente, scule, unelete si asa mai departe sunt expuse zilnic la numerosi factori de risc, este nevoie ca acestea sa reziste cat mai mult timp si sa ofere cat mai multa eficienta. De aceea, numeroase suprafete trebuie protejate prin aplicarea de procedee de calitate precum vopsirea.
Vopsirea unei suprafete poate fi realizata in ziua de azi prin mai multe feluri, de la cea clasica, simpla, pe care o putem realiza cu totii chiar si acasa, cu o pensula sau un trafalet si pana la vopsirea electrostatica, care ofera rezultate de calitate superioara si protectie absoluta a suprafetei pentru foarte mult timp. O astfel de metoda putea fi utilizata pana de curand doar pentru metale insa a putut fi adaptata si pentru lemn, pentru suprafetele de MDF, un material asemanator cu OSB-ul sau PAL-ul, cunsocute ca placi cu densitate medie, ce pot fi utilizate in multe scopuri in construstii.
Vopsirea electrostatica este la baza un proces chimic, ce consta in aplicarea vopselei incarcata cu sarcini pozitive pe suprafetele metalice incarcate negativ, actionand astfel asemeni unui magnet care este atras de anumite suprafete. Poate fi realizata astfel in anumite medii speciale unde sunt indeplinite toate conditiile necesare si nu intervine niciun aspect de risc din exterior. De aceea, nu este usor de realizat de catre oricine ci de catre care dispune de experienta precum si de echipamente si un mediu de lucru corespunzatoare.
Asa cum in cazul unei simple vopsiri a unui gard, inainte de toate trebuie sa pregatim suprafata, asa se procedeaza si in ceea ce priveste vopsirea electrostatica. Fie ca este vorba despre o suprafata noua sau revopsirea, reconditionarea unei suprafete vechi, vopseaua veche si impuritatile trebuie indepartate. De asemenea, obiectele ce urmeaza a fi vopsite trebuie sa aiba o suprafata cat mai uniforma posibil, pentru rezultate cat mai bune. Un astfel proces se numeste tratare si are ca scop pregatirea cat mai buna a unei suprafete ce urmeaza a fi vopsita cu vopsea electrostatica. Exista asadar mai multi pasi ce pot fi aplicati, de la un caz la altul. Cel final este acela de aplicare a unui strat protector care poate fi de reconditionare estetica, anticoroziv, antioxidant, pentru a oferi impermeabilitate si asa mai departe.
Procesul de tratare se poate incheia prin aplicarea unuia sau mai multor straturi de material protector, in functie de material si de suprafata. In acest proces pot fi acoperite eventuale defecte de suprafata si astfel aplicarea vopselei electrostatice va avea un succes mult mai mare. Se poate obtine astfel o suprafata mata sau una lucioasa, in functie de material in cea mai mare parte.
In ceea ce priveste materialul lemnos mai sus mentionat, procedeele de vopsire sunt ceva mai diferite, in sensul ca lemnul este un slab conductor de electricitate si astfel, trebuie aplicate masuri speciale prin care vopseaua sa adere cat mai bine la suprafetele ce trebuie vopsite. Ca si in cazul metalului, suprafata de lucru trebuie pregatita in mod corespunzator prin finisaje si tratare si abia apoi se poate merge mai departe spre aplicarea vopselei electrostatice, o vopsea care este ceva mai diferita de cea utilizata pentru suprafetele metalice, ce are un punt de polimerizare cuprins intre 120°C si 140°C, dupa cum ne spun expertii de pe https://www.electrostatica.ro/. Doar astfel de poate obtine o acoperire uniforma a intregii suprafete vopsite.
Unul dintre cele mai importante procese in ceea ce priveste curatarea unei suprafete este sablarea. Aceasta este folosita in cadrul multor industrii, pentru a curata o suprafata metalica si non-metalica de orice defecte si impuritati, pentru a fi eventual vopsita sau nu. Este foarte utila in indepartarea vopselei vechi de pe o anumita suprafata in vederea revopsirii.
Una dintre industriile in care este utilizata vosirea electrostatica este cea auto. Oricine, atat cei ce detin o masina cat si cei ce nu detin, stiu cat de rezistenta in timp vopseaua unei masini poate fi, atat la diversele conditii meteo, precum caldura excesiva sau inghet si pana la lovituri si zgarieturi. In multe accidente slabe, desi o portiera sau capota se indoaie, vopseua de pe acestea nu sare si in unele cazuri tabla poate fi indreptata fara a afecta stratul de vopsea. Asta pentru ca a fost aplicat un start de vopsea foarte bun.
Desigur, asta aduce de la sine un cost mai mare, existat ca si in cazul vopselelor clasice si vopsele electrostatice mai bune sau mai putin bune. De accea, unele masini, chiar daca sunt acelasi model si fabricate in acelasi an, pot avea preturi diferite datorita culorii vopselei precum si calitatii acesteia. Acelasi lucru il putem spune si despre indispensabilele smartphone-uri, unde o anumita culoare a carcasei, atat metalice cat si de sticla sau plastic, cere si un pret de vanzare mai mare al unui astfel de dispozitiv.
Vopsirea electrostatica este poate fi utilizata in numeroase ramuri ale industriei dar si in scopuri casnice, pentru diverse obiecte pe care le putem realiza acasa si carora dorim sa le oferim un strat protector cat mai bun astfel incat acestea sa reziste in timp la diversi factori sau reconditionarea obiectelor vechi, in special cele de origine metalica.
Spre deosebire de vopsirea clasica, vopsirea in camp electrostatic nu necesita decat aplicarea unui singur stat de vopsea pentru ca acoperirea se va face uniform, pe toata suprafata. De aceea, are o durata si mai scurta si rezultatele sunt mult mai bune din punt de vedere calitativ.