Astăzi, 21 iulie 2016, Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat spre consultare publică proiectul de decizie privind reglementarea serviciului de radioamatori din România.
Proiectul stabilește și clarifică în ce condiții radioamatorii pot instala și folosi stațiile radio, cum se pot autoriza și care sunt regulile după care trebuie să își desfășoare activitatea.
Ce sunt radioamatorii
Considerat a fi o activitate cu caracter recreativ, radioamatorismul presupune utilizarea undelor radio în scop personal prin elemente proprii de emisie-recepție. În acest fel, radioamatorii din întreaga lume pot comunica liber prin intermediul stațiilor radio în benzi de frecvențe atribuite special în acest scop de către autoritatea de reglementare. Radiocomunicaţiile în serviciul de amator cuprind toate tipurile de radiocomunicaţii civile care funcţionează în benzile de frecvenţe radio cu statut neguvernamental sau partajat, atribuite serviciilor de amator şi amator prin satelit conform Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe (TNABF).
Noi regulile propuse de proiectul de decizie
Prin proiectul de decizie propus consultării publice, ANCOM urmăreşte revizuirea legislaţiei secundare de specialitate din domeniu, precum și realizarea unui nou cadru de reglementare a serviciului de amator.
De asemenea, proiectul a avut în vedere și armonizarea legislaƫiei naƫionale cu reglementările europene privind serviciul de radiocomunicaţii de amator, fiind implementate mai multe recomandări şi rapoarte CEPT (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations) și au fost excluse prevederi legale considerate perimate și informații care se regăsesc în alte reglementări în vigoare.
În schimb, au fost stabilite noi reglementări menite să simplifice Regulamentul serviciului de amator, cum ar fi mutarea în cadrul unei reglementări tehnice, denumită RO-RT-AMATOR, a elementelor cu un caracter preponderent tehnic și mai puțin administrativ, cum ar fi: normele de exploatare ale stațiilor în serviciul de amator, definițiile tehnice ale diferitelor tipuri de puteri, lărgimi de bandă și radiații în afara benzii, nivelele de putere și condițiile de utilizare în funcție de clasele de autorizare individuală, standardele și normele tehnice aplicabile serviciului de amator.
Proiectul de decizie poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 23.09.2016, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.
Informații suplimentare:
Radioamatorismul este practicat în principal ca activitate de agrement, având însă și o importantă dimensiune competițională la nivel local și internațional. În plus, radioamatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a stațiilor de radiocomunicații și cunoașterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvențe.
Radioamatorismul nu este practicat în scopuri politice sau economice, ci doar în interes personal și fără beneficii pecuniare, obiectivul său fiind autoinstruirea, intercomunicarea și investigațiile tehnice efectuate de radioamatori. Radioamatorii pot contribui, alături de instituțiile publice de resort, la pregătirea și desfășurarea de radiocomunicații în situații de calamitate și pentru susținerea operațiunilor de intervenție și ajutor. Această activitate este recunoscută pe plan internaƫional la nivelul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU).
În România, până la sfârșitul anului 2015 au fost emise 10.133 certificate de radioamator de către ANCOM.