Elevii au fost susținuți de Restart Energy printr-o sponsorizare în valoare de 13.000 de euro
Proiectul ZGRIPTOR, propus de o echipă de opt elevi de la Colegiul Internațional de Informatică din București și Colegiul Național Victor Babeș, a obținut premiul doi la Concursul NASA Space Settlement din SUA. În competiție au fost înscrise peste 4.500 de proiecte, din 19 țări.
Elevii români au fost susținuți de Restart Energy, printr-o sponsorizare în valoare de 13.000 de euro.
ZGRIPTOR reprezintă o stație spațială în întregimea sa, de la structurile de bază la calculele pentru plasarea sa în orbită, nevoile locuitorilor, sistemele de reciclare a resurselor utilizate, reciclarea deșeurilor, modelul economic și de guvernare.
Scopul final al proiectului este să folosească resursele disponibile pentru a crea o așezare autonomă într-o orbită Aldrin-Cycler, între Pământ și Marte. Elevii au reușit să proiecteze o stație spațială care are capacitate de a găzdui 10.000 de persoane pentru o perioadă lungă de timp.
Proiectul își propune să stimuleze inovația în domeniile ingineriei spațiale și aerospațiale.
„Acești tineri talentați reprezintă viitorul. Mă bucur că am reușit să fim parte din povestea lor și sunt convins că vom mai auzi de ei în viitor. Restart Energy apreciează și susține inovația, performanța și educația. De altfel, astfel de proiecte au mai existat, am oferit și în trecut burse de studiu sau de performanță și am contribuit la dotarea cu calculatoare a unor școli și laboratoare”, spune Armand Domuta, General Manager Restart Energy.
Finaliștii competiției au avut ocazia să-și prezinte proiectele în fața celorlalți participanți precum și a unor personalități din domeniul aero-spațial, la conferința ISDC 2023 care a avut loc recent în Statele Unite. Printre numele sonore prezente la eveniment se numără Dylan Taylor, președinte și CEO al Voyager Space, lider global în afaceri legate de industria explorării spațiului și investitor în tehnologiile viitorului.
Echipa câștigătoare este formată din opt elevi (clasele X, XI și XII) de la Colegiul Internațional de Informatică din București și Colegiul Național Victor Babeș (Cătălin-Alexandru Tonia), pasionați de astrofizică, fizică, matematică și chimie: George-Răzvan Chirilă (olimpic național la astrofizică), Vladimir-George Necula (olimpic internațional la fizică și astrofizică), Bușcu Filip (olimpic național la astrofizică), Alesia-Nicole Untesu (olimpic național la chimie), Alexandru-Andrei Untesu (olimpic național la fizică și matematică), Palada Andra (olimpic național la limba engleza).
O parte dintre elevi sunt și membri ai echipei Romspace, care a lansat recent în spațiu primul satelit românesc. Satelitul la care au muncit doi ani a ajuns în spațiu odată cu racheta lui Elon Musk. De acolo urmează să transmită, în curând, imagini și date. În toamnă, echipa are în plan lansarea unui nou satelit.
Despre NASA Space Settlement
Concursul NASA Space Settlement este o competiție anuală pentru elevi din clasele 6-12, sponsorizată de Centrul de Cercetare Ames al NASA și Societatea Spațială Națională (NSS). Competiția este deschisă elevilor cu vârste cuprinse între unsprezece și optsprezece ani, din orice țară a lumii. Scopul acestei competiții este ca elevii să învețe despre știință și lucrul în echipă. Mai mult, lucrând la proiecte pentru dezvoltarea de așezări spațiale complexe, elevii își trimit proiectele către NASA Ames, iar proiectele sunt analizate de profesioniști din domeniul aero-spatial. Competitia s-a desfăsurat în perioada 1.12.2022- 15.02.2023 și au participat 26.725 de elevi, din 19 țări, care au depus 4.567 de proiecte.
Despre Restart Energy
Restart Energy este o companie lider în servicii de tranziție energetică, cu capital mixt românesc-american, înființată în 2015 la Timișoara. În 2022, Restart Energy a dezvoltat 60 de proiecte fotovoltaice, cu o putere instalată de aproximativ 15 MW, pentru companii din sectorul industrial, retail și HoReCa. Compania încheie anul 2022 cu vânzări de peste 10 milioane de euro pe segmentul instalațiilor fotovoltaice și o cifră de afaceri de 55 milioane de euro.