După primele 6 luni de implementare, Fundația Motivation România a organizat un eveniment online pentru a marca lansarea oficială a proiectului „Incluziunea prin sport pentru copiii cu dizabilități intelectuale”.
Evenimentul organizat în data de 9 iunie a reunit peste 70 de persoane din 9 țări partenere care participă la proiect. Printre invitații de seamă au luat cuvântul Gian Luca Bombarda – Director al Fondului de Cooperare Regională al Granturilor SEE și Norvegiene, David Evangelista – Președinte Regional și Director General al Special Olympics Europe Eurasia și Cristian Ispas – Director General al Fundației Motivation România și Director National al Fundației Special Olympics din România.
Proiectul „Incluziunea prin sport pentru copiii cu dizabilități intelectuale” beneficiază de o finanțare din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei prin Granturile SEE și Norvegiene. Proiectul este implementat de Fundația Motivation România în parteneriat cu Special Olympics România, SO Islanda, SO Slovacia, SO Lituania, SO Bosnia și Herțegovina, SO Muntenegru, cu sprijinul SO Europe Eurasia Foundation și a Universității de Educație Fizică din Poznan.
Pe parcursul celor trei ani de implementare, din ianuarie 2021 până în decembrie 2023, proiectul va facilita organizarea de competiții pentru sporturi de echipă, cum ar fi meciuri de fotbal și baschet, la care vor participa peste 5.200 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani cu și fără dizabilități intelectuale. Participanții provin din peste 55 de orașe situate în Europa Centrală, Europa de Sud și Balcani și vor participa la evenimente sportive ce vor încuraja incluziunea socială și vor îmbunătăți abilitățile cognitive, sociale și motrice ale copiilor cu dizabilități intelectuale (ID).
Gian Luca Bombarda, Director al Fondului de Cooperare Regională al Granturilor SEE și Norvegiene: „Sportul și artele contribuie la îmbunătățirea sănătății, și nu numai din punct de vedere fizic, pentru persoanele cu dizabilități. Având în vedere perioada de criză în care ne aflăm cu toții, proiectul nu a putut fi aprobat într-un moment mai potrivit, acesta fiind foarte necesar pentru beneficiarii săi.”
David Evangelista, Președinte Regional și Director General pentru Special Olympics Europe Eurasia: „Ssuntem onorați și recunoscători pentru că am fost aleși de finanțator să realizăm acest proiect de incluziune socială într-un moment în care acest lucru este atât de necesar. Putem spune că această pandemie economică și sanitară a avut și are în continuare un efect negativ atât asupra persoanelor cu dizabilități intelectuale, cât și a familiilor acestora. Atât în economiile dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, lupta și provocările sunt în continua creștere. Ca urmare, sprijinul financiar pentru proiect este generos și acordat într-un moment de mare urgență.”
Cristian Ispas, Director General al Fundației Motivation România și Director Național Special Olympics România: „Proiectul este rezultatul multor ani de muncă și inovație în domeniul dizabilității. Pandemia COVID-19 a schimbat în multe feluri modul în care lucrăm, precum și percepțiile oamenilor. Împreună cu partenerii noștri vom găsi metode și soluții pentru adaptarea activităților noastre în cadrul proiectului. Cea mai mare provocare rămâne incluziunea socială a copiilor și tinerilor cu dizabilități intelectuale și implicarea lor în activități sportive, pe terenul de sport.”
Principalele obiective ale Fondului de Cooperare Regională al Granturilor SEE și Norvegiene sunt: reducerea inegalităților economice și sociale din Europa, precum și întărirea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări membre UE din Europa Centrală, Europa de Sud și zona Baltică. Cele trei țări donatoare colaborează îndeaproape cu Uniunea Europeană prin Acordul cu Spațiul Economic European (SEE). Țările donatoare au oferit 3,3 miliarde de Euro prin subvenții consecutive între 1994 și 2014. Pentru perioada 2014 – 2021, Granturile SEE și Norvegiene au o valoare 2,8 miliarde de Euro.
„Incluziunea prin sport pentru copiii cu dizabilități intelectuale” beneficiază de o subvenție de 1.195.000 Euro din partea Islandei, Liechtenstein și a Norvegiei prin Fondul de Cooperare Regională al Granturilor SEE și Norvegiene. Scopul proiectului este sprijinirea copiilor cu dizabilități intelectuale și susținerea incluziunii lor sociale, prin încurajarea antrenamentelor sportive și a participării la jocuri sportive împreună cu copii fără dizabilități.