Parcul Libertății din Chilia Veche a fost reabilitat cu sprijinul comunității locale, în cadrul proiectului „Chilia Verde”, derulat în perioada aprilie 2022 – aprilie 2023 de asociațiile MaiMultVerde și Împreună pentru Chilia. Activitățile derulate în proiect au avut o puternică latură educațională și de implicare civică și s-au încheiat sâmbătă, 22 aprilie 2023, de Ziua Pământului, cu inaugurarea lucrărilor de reabilitare a parcului din localitate.
„Delta Dunării se confruntă cu probleme de mediu cu consecințe asupra calității vieții locuitorilor săi dar și a ecosistemelor naturale, aflate în pericol. Implicarea comunității locale și mai ales a tinerilor în procesul decizional local este vitală și, prin acest proiect, am venit cu instrumente care să ajute la o mai bună mobilizare comunitară, în special pentru proiecte de mediu. Ne-am bucurat că am găsit la nivel local o asociație puternic ancorată în comunitate și cu o mare dorință de schimbare.” spune Loredana Pană, manager proiect Asociația MaiMultVerde.
Tocmai de aceea, în cadrul proiectului „Chilia Verde”, a fost realizată o cercetare legată de percepția locuitorilor față de problemele de mediu, precum și disponibilitatea lor de a se implica în rezolvarea lor. 79,4 % dintre respondenți consideră că localitatea Chilia Veche se confruntă cu probleme de mediu, cea mai mare problemă fiind deșeurile.
O altă problemă identificată de localnici a fost lipsa unui spațiu de joacă și de petrecut timpul în aer liber pentru copii și adulți, iar cu sprijinul echipei de proiect, localnicii au pus la punct un plan de reamenajare a parcului existent.
Descarcă de aici comunicatul în format word
Prima campanie de strângere de fonduri pentru Chilia Veche
Spațiul a fost amenajat cu fonduri din proiectul „Chilia Verde”, dar și private, donate de către persoane fizice, în urma primei campanii de strângere de fonduri organizate de asociația locală. Folosind tehnici de activare comunitară, peste 250 de localnici au fost implicați în cele cinci ateliere comunitare pentru amenajarea parcului din localitate, cu sprijinul organizatorului comunitar.
„Suntem onorați că MaiMultVerde a răspuns apelului nostru și ne-a creat contextul de a interacționa cu oameni de valoare și cu experiență în domeniu. Cunoștințele dobândite ne-au ajutat să concretizăm proiectul cu acest loc de joacă care va aduce bucurie atât copiilor cât și comunității. Vom continua proiectul, acesta a fost doar începutul. Am arătat că unitatea, bunătatea și implicarea comunității în jurul unei idei, a unui scop comun pot fi transpuse în lucruri reale, utile tuturor. ” spune Vasile Dan Dicu, președintele Asociației Împreună pentru Chilia.
Pe lângă echipamentele noi de joacă cumpărate, localnicii au confecționat bănci, coșuri de gunoi și un foișor de lemn; au fost reparate, curățate, igienizate și vopsite materialele pentru locul de joacă; au fost plantați arbori, arbuști și flori. Totodată, au montat și racordat la rețeaua de apă o cișmea și aleile au fost pavate cu sprijinul Primăriei comunei Chilia Veche.
La evenimentul de sâmbătă a participat și Oana Neneciu, director executiv al asociației Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, care a discutat cu localnicii din Chilia Veche despre importanța implicării comunității în rezolvarea problemelor locale, în special a celor de mediu. Totodată, a subliniat importanța dezvoltării asociației Împreună pentru Chilia și atragerea tinerilor în acțiuni de voluntariat.
Timp de un an, la Chilia Veche au fost organizate mai multe activități de advocacy și educație de mediu, un curs de fundraising și scriere de proiecte, precum și un curs de organizare comunitară, protecția mediului și advocacy pentru membrii comunității, mobilizați de asociația locală Împreună pentru Chilia. De asemenea, au fost realizate 10 proiecții de film documentar de mediu pentru elevi, în parteneriat cu școala din localitate. Proiecțiile au fost urmate de dezbateri alături de echipa de proiect.
Proiectul „Chilia Verde” este derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Asociația Împreună pentru Chilia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul este derulat la nivel local cu sprijinul Primăriei Chilia Veche. Mai multe detalii despre proiect puteți găsi aici: https://maimultverde.ro/proiecte/chiliaverde/