Concursul Learning with Light, organizat în cadrul proiectului Inspiring Science Education, a premiat cele mai reușite lecții de știinte dezvoltate cu instrumente digitale
Juriul competiției europene Learning with Light, organizate în cadrul proiectului Inspiring Science Education, a desemnat recent lista finaliștilor și a acordat recunoașteri speciale proiectelor inovative. Una dintre aceste recunoașteri speciale (Highly Commended Certificate) ajunge în România, fiind atribuite unei aplicații inovative, realizate de doamna Cristina Nicolaiță, profesoară de științe la Școala Gimnazială Gheorghe Magheru din Caracal.
Aplicația românească "Surse de lumină. Propagarea rectilinie a luminii" explică, cu ajutorul unor resurse digitale inovative, două mari idei științifice: cum se influențează corpurile cerești între ele și cum sistemul nostru solar este doar o mică parte a uneia dintre milioanele de galaxii din Univers. Aplicația are la bază resurse puse la dispoziție de portalul proiectului Inspiring Science Education: clipuri video despre eclipsă, soare și lună, fotografii ilustrând planete, constelații, galaxii și diverse corpuri cerești sau fenomene spectaculoase din spațiu. Elevii au fost implicați în permanență în activitățile de cercetare și realizare iar rezultatul final a fost apreciat pentru inovativatea, creativitatea și atractivitatea metodelor folosite.
"Suntem fericiți că și profesorii români au participat la această competiție, deoarece ei au puterea de a forma cetățenii lumii de mâine. Recunoașterea proiectelor lor la nivel european confirmă direcția bună în care se îndreaptă țara noastră, aceea de a transforma procesul educativ într-o activitate plăcută, în care profesorii îi ghidează pe elevi să realizeze propriile descoperiri științifice și le antrenează imaginația. Proiectul ISE – Inspiring Science Education, în cadrul căruia SIVECO România, împreună cu partenerii săi din 15 țări europene, au dezvoltat o serie de instrumente digitale, este în fapt unul menit să transforme educația știintifică într-o provocare atât pentru elevi, cât și pentru profesori", declară Ana-Maria Bâldea, managerul proiectului Inspiring Science Education, din cadrul SIVECO România.
Finalistii vor avea șansa să participe la festivalul internațional de predarea științelor – Science on Stage – ce va avea loc în Londra, în perioada 17-20 iunie. Marele câștigător al competiției va fi anunțat pe 20 iunie, în cadrul festivalului, și va fi recompensat cu dispozitive de colectare a datelor și senzori de ultimă generație.
Proiectul Inspiring Science Education, în care SIVECO România este partener și totodată coordonator naţional, își propune să promoveze științele şi să transforme educația din domeniul științific într-o activitate atractivă și relevantă pentru elevi, prin facilitarea accesului la instrumente interactive de ultimă generație și la resurse digitale, chiar în sala de clasă. Astfel, profesorii capătă un rol central în educație și stimuleză elevii în procesul de învățare prin observare și descoperire și îi determină să înțeleagă modul în care se manifestă fenomenele naturale și științifice din materii precum Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică într-un mod practic, rapid și atractiv.
Proiectul are o importanță majoră la nivel european, deoarece: facilitează accesarea unor instrumente interactive cu ajutorul cărora profesorii își pot realiza diverse laboratoare virtuale și scenarii relevante pe care le pot utiliza la clasă, încurajează colaborarea între școli atât la nivel național cât și la nivel european, oferă aplicații eScience ce pot fiintegrate cu activități extra-curriculare, cum ar fi excursii în centre științifice și vizite virtuale la centre de cercetare.
Proiectul Inspiring Science Education va fi implementat în 5.000 de școli primare și secundare din 15 țări europene, printre care și în peste 400 de școli din România.
Concursul Learning with Light, organizat în cadrul proiectului Inspiring Science Education, a fost desfășurat în perioada septembrie 2014 – aprilie 2015 și și-a propus să recunoască și să recompenseze practicile inovative în predarea științelor, precum și realizarea de resurse digitale în proiecte axate pe tema Luminii.
Numele tuturor finaliștilor, precum și mulțumirile adresate tuturor participanților și mai ales juriului competiției, care a avut o sarcină grea în a selecta cele mai bune proiecte, sunt postate pe site-ul proiectului, www.inspiring-science-education.net.