Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a aprobat, cu ocazia aniversării celor 83 de ani ai Radio România, două dintre cele mai importante proiecte strategice ale SRR pentru anul în curs: înfiinţarea postului Radio Chişinău şi Statutul Jurnalistului de Radio.
Unul dintre proiectele editoriale pe care Radio România le dezvoltă în prezent se adresează ascultătorilor din Republica Moldova, şi presupune implicarea SRR în lansarea şi dezvoltarea noului post Radio Chişinău. Acest proiect răspunde strategiei postului public de radio din România de a oferi programe şi conţinuturi radiofonice pentru auditoriul din Republica Moldova, şi vine în sprijinul aspiraţiilor democratice şi europene ale celor două state. Astfel – în urma adoptării Hotărârii de Guvern nr. 961/28.09.2011 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2011, pentru Societatea Română de Radiodifuziune – Consiliul de Administraţie a aprobat achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al S.C. PAJURA ALBĂ S.R.L, titularul postului care urmează să intre în reţeaua de posturi ale SRR, sub denumirea de „Radio Chişinău”.
Intenţia conducerii SRR este de a lansa oficial noul post în data de 1 Decembrie 2011, de Ziua Naţională a României, şi de a oferi astfel ascultătorilor Republicii Moldova programe radiofonice, 24 de ore din 24, la standardele serviciului public de radio românesc, extinderea programelor SRR pentru vorbitorii de limbă română (ascultători şi utilizatori de internet) de peste Prut reprezentând o contribuție reală la informarea directă, corectă, echilibrată şi echidistantă a publicului moldovean, la promovarea valorilor culturale, artistice şi lingvistice româneşti.
”Considerăm că, la nivelul Consiliului de Administrație, am găsit o soluție care să prezinte, în aceste vremuri tulburi la nivel mondial, garanțiile necesare unei construcții de care să beneficieze societățile de pe ambele maluri ale Prutului: atât cetățenii Republicii Moldova, care îşi doresc şi care au nevoie de informații din România, cât şi cetățenii români, care îşi doresc şi care au nevoie de informații din Republica Moldova” – András István Demeter, preşedinte director general al Radio România.
De asemenea, a fost dezbătut şi adoptat şi Statutul Jurnalistului de Radio – document obligatoriu, conform art. 10 din Legea nr. 41/1994. Acesta a reprezentat o preocupare a tuturor Consiliilor de Administraţie ale SRR, încă din momentul adoptării Legii nr. 41/1994. Pentru actualul Consiliu de Administraţie, Statutul a devenit însă o prioritate, aşa cum reflectă, de altfel, şi prima Hotărâre a acestuia, din data de 30 iulie 2010. Astfel, la numai un an şi trei luni de la aprobarea acestei hotărâri, plenul jurnaliştilor din SRR are, pentru prima dată în cei şaptesprezece ani de la aprobarea Legii de funcţionare, un instrument de autoreglementare a activităţii jurnalistice, pentru aprobarea căruia s-au parcurs toate etapele procedurale prevăzute de Lege.
Statutul Jurnalistului de Radiodifuziune, elaborat de o Comisie Paritară Specială (CPS) formată din jurnalişti şi membri ai Consiliului de Administraţie, este esenţial pentru exercitarea meseriei de jurnalist la standardele impuse de postul public de radio. Acesta defineşte şi garantează drepturile şi obligaţiile jurnalistului Radio România, răspunderea profesională, morală şi juridică a acestuia, soluţionarea divergenţelor privitoare la aplicarea statutului de către o instanţă internă de arbitraj, precum şi modul în care, prin politica editorială şi de programe, SRR dă seamă ascultătorilor, plătitori ai taxei de radio.
Statutul Jurnalistului de Radiodifuziune va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012, dată până la care Comisia Paritară Specială va finaliza proiectul, conform amendamentelor discutate şi analizate cu ocazia dezbaterilor din cadrul CPS şi CA.
Tot în cadrul şedinţei extraordinare a fost adoptată şi Decizia privind construirea unui nou sediu SRR, managementul executiv urmând a întreprinde demersurile premergătoare în scopul dobândirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de teren necesare construcţiei. De asemenea, Consiliul de Administraţie a hotărât demararea proiectului privind omagierea personalităţilor radiofoniei din România, în cadrul căruia, ca prim pas, Sala de Concerte a Studioului Radio România Cluj va primi numele de „Vasile Rebreanu”. În aceeaşi şedinţă au mai fost aprobate grilele de programe ale Radio România Internaţional, pentru RRI 1, în limba română şi dialectul aromân şi pentru RRI 2, în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, arabă, chineză, italiană, sârbă, urcaineană.
Şedinţa extraordinară a Consiliului de Administraţie a avut loc la Teatrul Naţional din Timişoara, în cadrul unei manifestări festive, dedicată aniversării radioului public, la care au participat: András István Demeter – preşedintele director general al Radio România, Eugen Tomac – secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni, Viorel Badea – senator, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, Oleg Bodrug – deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membrii Consiliului de Administraţie, redactorii şefi ai Studiourilor Teritoriale şi locale, reprezentanţi ai radiourilor de limbă română din Ungaria, Serbia şi Republica Moldova precum şi numeroşi jurnalişti.