Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (O.A.R București) alături de Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) organizează în perioada 1-12 iunie 2012 Anuala de Arhitectură București, ediția a X-a, în spaţiul expoziţional Sala Dalles. Tema propusă de organizatori în acest an aniversar este: „ECO- Arhitectura”.
Lucrările de arhitectură înscrise în concurs au fost realizate pe parcursul ultimului an (de la jumătatea lui 2011, la prima jumătate a anului curent). Au intrat în concurs o suta de proiecte rezidențiale, clădiri publice si amenajări care au o valoare cumulată a execuției de peste 50 milioane EUR. La acestea se mai adaugă încă o sută de cărți de specialitate, studii și proiecte care concurează la diverse secțiuni din concurs. Astfel, Anuala de Arhitectură 2012 va include 200 de proiecte jurizate.
Ediția 2012 marchează 10 ani de la înființarea Anualei de Arhitectură și își propune să pună accentul pe eco arhitectură și pe rolul arhitectului în definirea spațiului și a stilului de viață. Tema eco a acestei ediții a fost inspirată de tendințele internaționale în arhitectură, dar și de noile directive EU referitoare la eficiența energetică a construcțiilor, ce vor intra în vigoare în toate țările membre din 2020. În România se află în dezbatere publică mai multe proiecte de lege care fac referire la standardele eco și la eficiența energetică a materialelor de construcții. Astfel, începând cu 2013, toți producătorii de materiale de construcții care activează în România vor trebui să se alinieze și să facă modificări ale portofoliului de produse comercializate.
„Anuala 2012 este un festival urban bucureștean, incluzând manifestări de arta contemporană în multe locații, inclusiv stradal prin Street Delivery și ulterior Strada de C’Arte, proiecții de film, conferințe de arhitectură și expoziții.Ne concentrăm atenția asupra valorilor spațiului arhitectural si a posibilităților de ameliorare a calității vieții urbane prin arhitectură. Ne dorim în același timp să deschidem un dialog cu publicul larg, care are nevoie de educație în arhitectură și care trebuie să se implice mai mult în a înțelege importanța arhitecturii în viața lor de zi cu zi, dar și în dezbaterile și manifestările publice pe această temă“ a declarat Mircea Ochinciuc, Președintele O.A.R București.
În 2011 O.A.R București a pus accent pe spațiile publice, unul dintre proiectele în care s-au implicat pentru a genera organizarea unui concurs de arhitectură fiind chiar Piața Universității, pentru amenajarea supraterană a spațiului. Chiar dacă concursul s-a organizat după ce începuse santierul pentru parcajul subteran, este totuși important faptul că s-a reușit un dialog cu Primăria, prin care aceasta a consimțit să colaboreze cu arhitecții care au câștigat concursul pentru amenajarea Pieței.
Organizatorii Anualei au pregatit numeroase premii pentru arhitectii participanti, respectiv 10 premii acordate de Filiala Bucuresti a O.A.R și 10 premii acordate de sponsori. Printre membrii juriului se numără atât arhitecți români, cat și arhitecți cu carieră internațională, invitați la București cu ocazia Anualei 2012. Evenimentul din acest an include trei componente : expoziția-concurs de Arhitectură, conferințele Eco-Arhitectura și serile Culturale ale Anualei.
Intrarea va fi liberă pentru vizitatori pentru toate expozițiile și evenimentele cuprinse în Anuala de Arhitectură.
Arhitectura eco este un concept relativ recent care are în general două abordări: arhitectura verde și arhitectura durabilă. Primele construcții in acest spirit au apărut cu precădere după anii 1970, marcați de criza petrolului. Este un domeniu ce influențează din ce in ce mai mult viața cotidiană, arhitecții încercând să utilizeze tehnologii noi, materiale naturale și soluții inventive prin care să diminueze impactul negativ al construcțiilor asupra sănătații oamenilor și a mediului înconjurător.
Despre invitații din afara țării
Anuala de Arhitectură din acest an se bucură de participarea unor invitați speciali ai conferințelor pe tema eco-arhitecura.
Patrick Blanc este un botanist francez faimos pentru pereții vegetali, adevărate grădini verticale, care decoreaza fațadele sau holurile a numeroase muzee, hoteluri, clădiri comerciale sau de birouri din întreaga lume. (vezi poza "Madrid. Caixa Forum")
Triptyque Arhitecture este un atelier de arhitectură braziliano-francez a cărui proiect celebru poreclit Harmonia 57 este o clădire de birouri si atelier pentru artiști a cărui fațadă este acoperită de o reţea de tuburi cu pulverizatoare pentru irigarea vegetației. (vezi poza "Harmonia 57, Brazilia")
Klaus Daniels, actualmente profesor la ETH Zurich, autor prolific de volume în domeniul arhitecturii sustenabile, unul din initiatorii calcului energetic al cladirilor
Ordinul Arhitecţilor din România este o organizaţie profesionala înfiinţata potrivit prevederilor Legii nr. 184/2001 privind exercitarea profesiei de arhitect, cu modificările si completările ulterioare. Prin activitatea membrilor săi, O.A.R. are nobila misiune de a convinge pe orice beneficiar al serviciilor de arhitectura ca acestea reprezintă, în primul rând, un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale si ecologice. Detalii despre Organizaţie şi activitatea sa găsiţi la www.oar.org.ro, www.distrugeri.ro., www.oar-proiecteculturale.ro, //60-project.blogspot.com.