{mosimage}Fundatia Dinu Patriciu si Fundatia CODECS pentru Leadership au anuntat astazi programele de Master in Educatie castigatoare ale competitiei universitare “Professoria – Profesori mai buni pentru copiii nostri”.
In urma evaluarii juriului din care au facut parte peste 30 de personalitati ale societatii romanesti implicate in domeniul educatiei si exponenti ai mediului academic international, programele de Master desemnate castigatoare sunt dezvoltate de catre:
· Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei cu programul “Didactici aplicate pentru invatamantul primar”
· Universitatea din Pitesti – Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic cu programul “Mentorat pentru profesionalizarea carierei didactice”.
· Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava – Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii care a propus programul “Didactica limbilor moderne”
In plus, echipa de proiect a decis premierea a inca doua programe masterale, respectiv:
· Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Psihologie si Asistenta Sociala, cu programul “Noi paradigme in formarea profesorilor”
· Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, care a inscris in competitia colegiala programul “Master in Educatie”
Programele selectate propun noi modele de formare a viitorilor profesori cu accent considerabil pe pregatirea pedagogica si practica didactica. Programele Universitatii din Arad, Universitatii din Bucuresti si Universitatii din Pitesti au o semnificativa dimensiune inovatoare, trecand dincolo de formarea in disciplinele de specialitate. Programul Universitatii din Suceava s-a remarcat printr-o abordare moderna a evaluarii viitorilor profesori, subliniind importanta deosebita a probelor practice. Programul masteral al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi raspunde inovativ unei necesitati stringente privind dezvoltarea personalului didactic din invatamantul primar.
“Orice reforma reala a sistemului educational trebuie sa acorde o atentie sporita formarii si dezvoltarii profesionale a oamenilor de la catedra. Acesta este motivul pentru care am pornit programul Professoria. Proiectele castigatoare s-au remarcat prin abordarea integrata a criteriilor competitiei, respectiv componenta practica a pregatirii viitorilor profesori, coerenta interdisciplinara si nu in ultimul rand metodologia de evaluare a absolventilor. Initial, ne-am propus sa premiem trei programe, insa dupa procesul de jurizare am decis sa mai sustinem inca doua programe masterale” spune Tincuta Baltag, Director General al Fundatiei Dinu Patriciu.
"Professoria inseamna, inainte de orice, un test de leadership real in educatie. In acest context, remarc doua procese importante, legate intre ele: jurizare “inter pares” pe de o parte, si invatarea reciproca generata pe cale de consecinta, pe de alta parte. Apreciez ca ambele procese pot contribui la dezvoltarea programelor masterale prezente in competitie, posibil si a celor premiate astazi. Este, in fond, lectia invatarii continue, pe care toti o avem a o insusi si practica", spune Marian Stas, Presedinte Fundatia CODECS pentru Leadership.
Cele 5 programe desemnate castigatoare vor primi cate un grant in valoare individuala de 30.000 Euro pentru implementare incepand cu luna octombrie 2010. Prima transa a finantarii, in valoare individuala de 10.000 Euro, va fi acordata in vederea pregatirii documentatiei pentru acreditarea programelor de master de catre ARACIS, termenul limita pentru depunerea documentatiei fiind 31 martie 2010. Valoarea totala a acestui proiect este de 150.000 de Euro.
In etapa de jurizare a competitiei Professoria, proiect lansat in luna octombrie 2009, au intrat 17 propuneri de curriculum, inscrise de 13 institutii din marile centre universitare ale tarii.
Din echipa care a dezvoltat proiectul “Professoria – Profesori mai buni pentru copiii nostri” fac parte Dr. Simona Velea – Cercetator Stiintific Institutul de Stiinte ale Educatiei, Marian Stas – Presedinte Fundatia Codecs pentru Leadership, Dr. Lucian Ciolan – Conferentiar, Catedra de Pedagogie, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei si Tincuta Baltag – Director General Fundatia Dinu Patriciu.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}