Ce ar trebuie sa fie în bagajul de cunoștințe al unui specialist digital
Notificări, e-mailuri, remindere, call-uri, daily-uri, work-from-home, status synch, standup meeting. Dacă nu te întâlnești prea des cu termenii, ar putea să îți sune ca o înșiruire de romglezisme pe care și le aruncă copiii internetului în ziua de azi. Pentru zeci de mii de tineri din România însă, lista surprinde limbajul folosit în realitatea muncii actuale, într-un mediu și un context digital. Pentru o parte din sutele de mii de copii și tineri care mâine vor intra pe piața muncii, micul vernacular de mai sus conturează în linii mari zona profesională care îi așteaptă după finalizarea studiilor.
În contextul unei piețe profesionale în schimbare, cu cerințe care avansează de la an la an în direcția digitală, să te pricepi la IT a devenit una dintre cele mai cerute cerințe ale angajatorilor din România. Programul Generația Tech vine în întâmpinarea acestor nevoi, oferind tinerilor de 15-24 ani oportunitatea să se specializeze gratuit în domeniile digitale căutate azi. Lansat în premieră anul acesta în România, Generația Tech și-a asumat misiunea de a-i duce pe tineri la nivelul de specializare căutat în acest moment.
Trei orașe au fost selectate în 2019 în cadrul proiectului – Alba Iulia, Oradea și Piatra Neamț – și 300+ tineri vor beneficia în primul val de formările gratuite oferite. Dezvoltat de către Digital Nation, comunitate cu vechime pe scena IT, Generația Tech este cel mai ambițios proiect până în prezent al organizației. Proiectul a atras și atenția companiei Google, care finanțează demersul de pregătire a noilor generații de specialiști digitali de la noi din țară.
Ce înseamnă mai exact să ajungi specialist digital și ce tip de lucruri sunt învățați tinerii în cadrul programului? În 2019, Generația Tech include două specializări din care aceștia pot alege: IT Literacy și Learn to Code.
IT Literacy le vine în ajutor celor care își doresc să ajungă în roluri digitale administrative. Aici înveți cum să navighezi prin toată suita de instrumente digitale care te ajută să pregătești documente și rapoarte și să lucrezi în timp real cu colegii pe ele; să standardizezi și să automatizezi procese operaționale ca să nu mai faci muncă manuală; să inițiezi conferințe și ședințe în format digital; să obții metrici și să realizezi automat previziuni. Learn to Code vine în întâmpinarea celor care își doresc să ajungă programatori și vor să fie introduși în domeniul aplicațiilor – înveți cum să folosești consolele și terminalele de lucru; să setezi variabile și să definești operatori și funcții; să configurezi și să lucrezi cu baze de date; să traduci în limbaje de programare cerințele unui brief de web/mobile app.
Generația Tech și-a propus antrenarea a câtor mai multe resurse în direcția pregătirii tinerilor români pentru viitorul profesional digital care îi așteaptă, urmărind totodată adresarea problemei deficitului forței de muncă tech specializate cu care se confruntă țara noastră, o piață care căuta doar anul trecut încă 30,000 specialiști IT. Programele Generația Tech mizează pe mentorat din partea profesioniștilor din domeniu, pentru a-i sprijini pe participanți să învețe într-un mod aplicat. Echipele de mentori Digital Nation includ specialiști seniori care activează pe piața tech românească de 10+ ani și care cunosc specificul mediului, flow-ul de lucru și dinamica echipelor din IT.
Specializările gratuite Generația Tech au un format online, durează câte 12 luni, iar primele grupe de cursanți au început deja procesul de onboarding pe platformele de învățare luna aceasta. Cei care doresc să urmeze programul se mai pot înscrie până la finalul lui septembrie pe site-ul comunității Digital Nation.
Digital Nation este o organizație care desfășoară programe naționale de digitalizare prin formare avansată și antreprenoriat.
În zona de formare, Digital Nation organizează programe online de 12 luni, în care participanții intră într-un parcurs de formare accelerată, au acces la mentori specialiști, la resurse teoretice și au ocazia dezvoltării de competențe în cadrul unei echipe pre-selectate. După programele de mentorat, absolvenții intră în Digital Incubator, unde creează prototipuri de tehnologie în startupuri sau intră în proiecte de cercetare.