Sarbatorile de iarna aduc la Radio Romania Cultural muzica si teatru, creatii clasice si contemporane, in cadrul unor transmisii maraton, adevarate daruri pentru impatimitii de cultura.
Pentru ca anul 2010 a fost an aniversar Chopin, seria transmisiilor speciale incepe, in data de 28 decembrie, cu Adevaratul Chopin… 24 de ore in compania muzicii la Radio Romania Cultural. Veti putea asculta integral colectia de 21 de CD-uri The Real Chopin, editata de Institutul Chopin cu ocazia implinirii 200 de ani de la nasterea compozitorului. Toate interpretarile de pe CD-uri au fost realizate in ultimii 5 ani pe instrumente istorice, care erau utilizate in prima jumatate a secolului al XIX-lea, adica in epoca in care a trait Frederic Chopin.
Pe 29 decembrie ascultati Viata e frumoasa – Maraton de opereta si musical. Intreaga zi va fi una dedicata acestui vesel si optimist gen muzical, iar spectacolele programate se bucura de montari si distributii de exceptie cum ar fi: Andrew Lloyd Webber – "Fantoma de la Opera" cu Michael Crawford, Sarah Brightman, Steve Barton, John Savident, dirijor Michael Reed; Leonard Bernstein – “Poveste din Cartierul de Vest” cu Kiri Te Kanawa, Jose Carreras, Tatiana Troyanos, Kurt Ollmann, Corul si Orchestra dirijate de Leonard Bernstein, Vladimir Cosma – "Marius et Fanny" din distributie: Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Orchestra Simfonica din Londra, dirijor Vladimir Cosma.
Pe 30 decembrie, nume importante si momente de mare frumusete din istoria poeziei romanesti si universale se aud la Radio Romania Cultural. Timp de 24 de ore veti putea asculta, in atmosfera muzicii de jazz, autori citindu-si versurile, dar si creatii poetice in lecturi memorabile intr-un Maraton de poezie si jazz.
In ultima zi din anul 2010, dar si in noaptea dintre ani, vor putea fi ascultate pe frecventele din toata tara montari de referinta ale Teatrului National Radiofonic cu piesele lui William Shakespeare. De la ora 00.00 pana la ora 24.00, Radio Romania Cultural propune tuturor ascultatorilor sai un Maraton teatral Shakespeare cu spectacole memorabile in interpretari remarcabile: George Calboreanu in Regele Lear, Alexandru Giugaru in Nevestele vesele din Windsor, Octavian Cotescu in Negutatorul din Venetia, Stefan Iordache in Richard al III-lea, Constantin Codrescu in Hamlet, Victor Rebengiuc in Macbeth, Adrian Pintea si Mariana Buruiana in Romeo si Julieta, Dana Dogaru si Ion Caramitru in Scorpia imblanzita, George Constantin in Cum va place si Furtuna, doua spectacole in regia lui Liviu Ciulei.
Si pentru ca rasul este un excelent antidot pentru stres, proasta dispozitie, tristete si chiar mahmureala, in prima zi din an, Radio Romania Cultural va ofera Maratonul de comedie. Vor putea fi ascultate, pe frecventele din toata tara, 18 spectacole radiofonice de referinta, montate in perioada 1952-2010, pornind de la marile comedii ale dramaturgilor clasici sau contemporani, romani si straini: de la I. L. Caragiale, Vasile Alecsandri, Tudor Musatescu, Teodor Mazilu, George Ciprian, Mircea Stefanescu la Molière, Labiche, Goldoni si Gogol.
Un alt fel de a vorbi al peliculelor vazute de noi toti va propunem pe 2 ianuarie cand, timp de 24 de ore, va fi un Maraton de muzica de film cu partiturile sonore la filme ca “Pacientul englez”, “Gladiatorul”, “Ray”, “Callas Forever”, “Mihai Viteazul”, ”Stapanul inelelor”. Compozitori precum Ennio Morricone, Nino Rota, Peter Gabriel, Hans Zimmer, actori si regizori cunoscuti printre care amintim doar cativa: Gene Kelly, Martin Scorsese, Luchino Visconti, sunt prezente explicite si implicite ale maratonului de soundtrack ce va popula frecventa postului pe parcursul intregii zile.
Pe 3 ianuarie, maratonul Showcase dramaturgie contemporana romaneasca aduce, la Radio Romania Cultural, 30 de spectacole, toate pe texte ale unor dramaturgi romani contemporani, montate de regizori cunoscuti, in intrepretarea marilor actori de astazi. Matei Visniec, Adrian Lustig, Cornel Udrea, Radu Macrinici, Stefan Caraman, Alina Nelega, Lia Bugnar, Marius Damian, Vlad Zografi, Valentin Nicolau, Ana-Maria Bamberger, Teo Herghelegiu ori Ion Sapdaru, Emanuel Parvu, Petre Barbu, Mimi Branescu sau chiar Visky András sunt doar o parte dintre dramaturgii ale caror piese au fost montate la Teatrul National Radiofonic.
Ziua de 4 ianuarie este dedicata lui George Bernard Shaw si lui Oscar Wilde, parafrazandu-l pe James Joyce: doi OAMENI DIN DUBLIN.
Pygmalion, Ecaterina cea Mare, Cezar si Cleopatra, Candida, Ce inseamnã sã fii onest, Salomeea, Sotul ideal sunt numai cateva din piesele pe care le veti putea aculta in programul special de la ora 00.00 la ora 24, pe care Radio Romania Cultural il dedica subtilitatii caustice a satirei, ingeniozitatii paradoxului care caracterizeaza opera celor doi mari dramaturgi: George Bernard Shaw si Oscar Wilde.
Seria maratoanelor de sarbatori se va incheia cu Maratonul Light Opera difuzat in ziua de 5 ianuarie.