Ultimele trei weekend-uri au fost pline de energie în spațiul virtual, entuziasm și pasiune – cu peste 170 de echipe care au participat la cele 5 Hackathoane Innovation Labs 2021. În 21 martie, 9 echipe s-au calificat în urma Hackatonului din Iași, dintr-un total de 71 de echipe calificate pentru programul de mentorat de 7 luni.
Programul de mentorat a demarat în 16 martie cu prima sesiune de tip Tech Talk, deschisă de către Andrei Pitiș, co-fondator Innovation Labs și fondator Simple Capital, cu o discuție despre construirea și conducerea echipelor de succes. Tech Talk-ul a fost continuat de o discuție de tip panel între Andrei Pitiș și Beniamin Mincu, CEO și fondator Elrond, despre oportunitățile deschise de tehnologia Blockchain în multiple domenii de activitate. Alături de partenerii Innovation Labs, vor urma sesiuni săptămânale de Tech Talk legate de toate verticalele de business din program: Agriculture, Cyber Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility, precum și sesiuni specifice de mentorat.
Innovation Labs este organizat de Asociația Tech Lounge, Fundația Transylvania Institute of Technology, Asociația Calemis, EduHub Sibiu și Cowork Timișoara cu sprijinul BRD–Groupe Société Générale, Atos, Orange, UiPath, Elrond, Microsoft, Carrefour, având Romanian – American Foundation ca partener strategic, și în colaborare cu Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.
Ediția curentă a atras echipe din toate categoriile: 46 echipe de tip start-up (formate exclusiv din studenți) – categorie de echipe susținută de către Romanian – American Foundation; 18 echipe de tip scale-up (ce aduc alături studenți și antreprenori experimentați); precum și 7 echipe de tip spin-off-uri universitare, construite în jurul unor rezultate de cercetare – categorie de echipe susținută de către Orange și UEFISCDI.
Innovation Labs este un program universitar de preaccelerare dedicat proiectelor bazate pe inovații tehnice și digitalizare – implementat cu sprijinul a 11 universități de top din România: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.
Printre inovațiile propuse de tinerele echipe din Hackathoanele Innovation Labs se numără:
- Echipa Radio-Savior, susținută de către Microsoft și de către UiPath, dezvoltă un dispozitiv compact cu o interfață plăcută și ușor de utilizat care oferă posibilitatea unei comunicări valide la distanță în zonele montane.
- Echipa KIDoc, susținută de către UiPath și de către Romanian – American Foundation, este o echipă interdisciplinară, ce aduce studenți și absolvenți din domeniul tehnic alături de cei din domeniul medical, pentru a oferi o platformă medicală dedicată facilitării îngrijirii copiilor cu boli cronice de către familiile acestora, asigurând o comunicare simplificată cu echipa medicală și o atenție sporită cu privire la respectarea tratamentului și la gestionarea securizată a documentelor medicale. Astfel, KIDoc își propune să democratizeze accesul la tratament pentru copiii cu boli cronice și pentru familiile acestora.
- Echipa Anon AutoML, susținută de către Microsoft, propune o platformă de automatizare a învățării automate (ML) ce facilitează introducerea de tehnologii ML/AI în produsele unor companii din domenii diverse, printr-o platformă de tip SaaS.
- AIMinded, susținută de către UiPath, dezvoltă un sistem pentru automatizarea procesului de diagnosticare a tumorilor canceroase pulmonare, prin intermediul unui algoritm de inteligență artificială.
- Echipa RONIN, susținută de către UiPath, dezvoltă o platformă robotică open-source care își propune să revoluționeze lumea roboților autonomi de interior printr-o abordare de tipul DIY (Do It Yourself). Soluția propusă promite o aplicabilitate largă în vederea maximizării eficienței proceselor repetitive, de la zona medicală la cea industrială.
Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs
Innovation Labs 2021 este un program organizat în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, de Asociația Tech Lounge, Fundația Transylvania Institute of Technology, Asociația Calemis, EduHub și Cowork Timișoara cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, Atos, Orange, UiPath, Elrond, Microsoft, Carrefour, având Romanian – American Foundation ca partener strategic și în colaborare cu Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.
Echipele participante beneficiază de susținere din partea partenerilor tehnologici ai programului: Adobe, Keysight, Fitbit, DPD România, Medicover, Eximprod Grup, Windsoft, PSS Prosoft Solutions, NXP, Ortec, Endava, PentestTools, BRD Mindcraft în București, Linnify, Macadamian, Wolfpack Digital în Cluj-Napoca, Intel în Timișoara.
Innovation Labs este un program universitar implementat alături de partenerii academici: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea Babeș–Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.
Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2021 Iași
Număr |
Echipă |
Tip |
Descriere |
1 |
Smuv | Start-up | În general, prețurile practicate de șoferii sau de companiile care transportă piese de mobilier sunt foarte ridicate, astfel încât Smuv propune o platformă care facilitează procesul de selecție a celei mai bune oferte de livrare a mobilierului la destinația dorită de către beneficiarii acestui serviciu. Utilizatorii pot alege dintr-o gamă variată de oferte, puse la dispoziție prin licitație, pe cea care corespunde cel mai bine cu dorințele lor, în special din punct de vedere financiar. Astfel, având drept avantaj competitiv cel mai mic preț de pe piață la momentul actual, Smuv simplifică raportul cerere-ofertă, propunând, de asemenea, diferite acțiuni personalizate în conformitate cu dorințele clienților. |
2 |
Radio-Savior | Start-up | Radio-Savior dezvoltă un dispozitiv compact cu o interfață plăcută și ușor de utilizat, care oferă posibilitatea unei comunicări valide la distanță în zonele montane. Astfel, echipa Radio-Savior urmărește să contribuie la salvarea cât mai multor vieți omenești prin diminuarea timpului de intervenție în cazul incidentelor petrecute în versanții României. |
3 |
Backend2 | Start-up | Backend2 oferă o soluție dedicată celor interesați de operarea și stocarea valorilor digitale. Produsul dezvoltat de Backend2 propune un dispozitiv hardware care permite gestionarea cryptomonedelor de către utilizatori. Astfel, echipa Backend2 promite o metodă sigură și eficientă de administrare a resurselor crypto prin intermediul unui asistent hardware și software. |
4 |
Umalo | Spin-off | Umalo vine în ajutorul generațiilor viitoare, propunând jucării inteligente bazate pe tehnologii alternative. Produsul prezentat utilizează o tehnologie de difuzie a luminii pentru a învăța elevii principii fizice, folosind principiul cauzalității, astfel încât micuții să se bucure în timp real de rezultatul propriilor acțiuni. Astfel, copiii vor fi stimulați cognitiv și încurajați să evolueze într-un mod eficient și sănătos prin joacă și educație. Mai mult, echipa Umalo își propune dezvoltarea unui proces sustenabil de producere a jucăriilor inteligente. |
5 |
SchoolModeOn | Start-up | SchoolModeOne este o platformă ce propune să dezvolte un mediu propice și modern de învățare atât de necesar elevilor din ziua de astăzi. Scopul echipei SchoolModeOne este centrat pe adaptarea modului de predare-învățare la cerințele și ritmul fiecărui elev în parte, transformând mediul online într-unul prielnic dezvoltării personale, dar și profesionale, prin intermediul unei strategii de învățare formativă. De asemenea, platforma facilitează integrarea directă a părinților în procesul didactic. Astfel, elevii au acces la o paletă largă de materiale simplificate și diversificate pentru numeroase discipline studiate astăzi în școli, dar și la sesiuni de mentorat, cu scopul de a oferi o pregătire individuală completă și interactivă. |
6 |
Autonomous Car | Start-up | Echipa Autonomous Car propune un sistem pentru utilizarea dronelor autonome în domeniul agricol. Prin intermediul inteligenței artificiale și al tehnologiei open source, soluția dezvoltată ajută în automatizarea colectării și procesării datelor referitoare la culturile agricole, în timp util. Astfel, administrarea culturilor va fi semnificativ simplificată, mașina realizând independent, prin intermediul senzorilor și camerelor video încorporate, analizele de teren necesare, fără a mai fi necesară deplasarea efectivă a oamenilor. |
7 |
Parent’s advisor | Start-up | Parent’s advisor propune o aplicație care simplifică procesul de conectare al părinților cu furnizorii de servicii educaționale prin intermediul unui psiholog virtual, utilizând un algoritm inteligent de selecție. Soluția dezvoltată oferă un test de orientare vocațională pentru identificarea abilităților copiilor, permite gestionarea inteligentă a bugetului alocat educației copilului și afișează locațiile din proximitate potrivite pentru activitățile lor. Astfel, Parent’s advisor își propune să folosească tehnologia pentru a ajuta părinții să ofere copiilor lor experiențele educaționale adecvate profilului psihologic, precum și accesul la resursele disponibile. |
8 |
RZData | Start-up | RZData propune o platformă educațională prin intermediul căreia pot fi învățate vizual diferite concepte de programare atât individual, cât și alături de profesori. Platforma dezvoltată de RZData permite utilizatorilor să poată vedea ce se întâmplă la fiecare pas din procesul de învățare și să poată primi feedback personalizat. Astfel, RZData își propune să îmbunătățească experiența educațională a celor interesați în acumularea de cunoștințe tehnice. |
9 |
Pro Event | Start-up | Pro Event dezvoltă o aplicație destinată organizării și planificării evenimentelor importante din viața noastră. Soluția propusă de Pro Event urmărește să economisească timpul și energia celor care își doresc să planifice un eveniment într-un spațiu fizic, prin punerea la dispoziția utilizatorilor – cu ajutorul unei interfețe intuitive – a pachetelor promoționale, a opțiunilor de planificare și a opțiunilor de personalizare. Mai mult, aplicația oferită de Pro Event permite firmelor implicate în domeniul organizării de evenimente posibilitatea de a-și promova produsele prin intermediul aplicației. |