Televiziunea Romănă marchează împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române pe toate posturile sale cu programe şi ediţii speciale, evenimente şi documentare, precum şi cu o transmisiune directă pe TVR 3 de la Iaşi, loc simbolic al Micii Uniri.
Transmisiunea directă de la Iaşi Uniţi în cuget şi-n simţiri. 162 de ani de la Unirea Principatelor va aduce de la ora 11.30, la TVR 3 şi TVR Moldova, pe Gabriela Baiardi de la TVR Iaşi, în dialog cu prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, profesor de Istorie contemporană la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cea mai veche instituţie academică din România.
Tot la TVR 3 sunt pregătite alte programe speciale precum şi o surpriză – prezenţa Paulei Seling pe întreg parcursul zilei. Artista a dorit să fie aproape de Televiziunea Română în demersul său de a celebra Ziua Unirii şi a înregistrat, în exclusivitate pentru TVR, la Ateneul Român, propria versiune a Horei Unirii, cu multă sensibilitate, dar şi cu mult respect pentru acest adevărat simbol naţional.
Documentarul Unioniştii ne reaminteşte, la ora 13.30, de cele trei mari personalităţi politice şi culturale care au susţinut Unirea alături de Alexandru Ioan Cuza: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri şi Costache Negri.
De la 17.00, la TVR 3 puteţi urmări în premieră evenimentul „Identitate naţională prin muzică şi artă”, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu TVR. Amfitrioană va fi actriţa Alexandra Velniciuc, cea care ne va purta într-o călătorie muzicală prin Palatul Regal de la Bucureşti, sediul Muzeului Naţional de Artă al României, printre capodoperele pictate de unii dintre cei mai reprezentativi artişti români ai secolului al XIX-lea. Sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, Orchestra Metropolitană Bucureşti ne va purta paşii imaginari de-a lungul Scării Voievozilor, apoi prin Sala Tronului, pentru a redescoperi identitatea naţională prin muzică şi artă.
Seara, de la 22.05, Radu Găină, producătorul seriei-eveniment „Unirile Românilor” vă propune să revedeţi episodul dedicat datei de 24 ianuarie 1859 din această serie (documentarul este programat la TVRi în 24 ianuarie de la ora 15.00, iar la TVR Moldova în 23 ianuarie, de la ora 19.00).
O ediţie specială a pregătit şi TVR 1, de la ora 17.00, în cadrul emisiunii Omul si timpul. Dezbaterea moderată de Rafael Udrişte îi are invitaţi pe conf. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti şi pe George Damian, jurnalist şi istoric. În zi de sărbătoare, vor discuta despre contextul diplomatic european care a favorizat Unirea Principatelor, precum şi rolul Franţei şi al lui Napoleon al III-lea în realizarea Unirii din 1859. Această ediţie specială va fi urmată, de la 17.50, de un documentar-dezbatere despre Ecaterina Teodoroiu cu titlul: Cine esti tu, Cătălina?
La TVR 2 aniversăm Ziua Unirii urmărind de la 10.00 premiera documentarului semnat de Elena Dinu: „Cetăţi pe colinele Iaşiului”, iar de la 10,30 la „Iaşii marilor iubiri“, documentarul despre Elena Cuza, soţia marelui domnitor Al.I.Cuza.
De la 15.00, Paul Surugiu-Fuego ne invită să revedem o ediţie dedicată Unirii, cu sentimente puternice şi lecţii de patriotism la „Drag de România mea!”.
Seara, de la ora 20.10, TVR 2 a programat la Duminica filmului românesc producţia Rug şi flacără: în regia lui Adrian Petringenaru, cu: Ion Caramitru, Florin Piersic, Teofil Vâlcu, Ilarion Ciobanu şi Dorel Vişan în rolurile principale.
TVR Internaţional aduce în 24 ianuarie de la ora 15.50, spectacolul de teatru Povestea Unirii urmat la ora 17.15, de ediţia specială TVR 1 Omul si timpul (preluată de TVR Moldova de la 17.30).