Ca în fiecare an, de sărbători, la TVR 3 e cântec, joc şi voie bună
În perioada Paştelui, în grila TVR 3 sunt programate transmisiuni directe, emisiuni care vorbesc despre tradiţiile şi obiceiurile românilor de Paşti, precum şi spectacole folclorice care vor asigura voia bună în casele românilor. Tot de Paşti, românii arată că sunt alături de cei în nevoie, prin spectacolul Lumina în muzică şi imagini, un concert caritabil pentru copiii cu autism, organizat de TVR Timişoara cu sprijinul Filarmonicii din Timişoara. Alături de acestea, amatorii de teatru vor putea urmări câteva piese celebre ale dramaturgiei internaţionale.
În Vinerea Mare, de la ora 18.00, TVR 3 difuzează documentarul Pelerin prin Ţara Sfântă, un film realizat la Ierusalim de o echipă a Studioului teritorial Iaşi.
Pe 4 mai, la ora 11.00, românii sunt invitaţi să pregătească masa de Paşti… Ca la mama acasă. Frigărui, cotlete, friptură, borş şi alte reţete pe bază de carne de miel au şi multe secrete. Cum se macerează, cum se „descântă” şi cum ajung coastele de miel un adevărat festin culinar aflăm sâmbătă, de la maestrul Gigi Fedeleş. De la Studioul teritorial Iaşi vine reţeta de coaste de miel cu cartofi afumaţi, în timp ce la Cluj se găteşte mâncare tradiţională din Transilvania: berbecuţ cu mămăligă, sos de vin şi spanac.
Tot sâmbătă, de la ora 18.00, Studioul teritorial Craiova ne anunţă că de Paşti Cântă Gorjul toată ţara, într-un Concert de muzică populară susţinut de Ansamblul „Doina Gorjului”.
Cei care aleg să petreacă noaptea de Înviere cu TVR 3 vor putea urmări, de la ora 23.10, în direct de la Miercurea Ciuc, slujba oficiată de ÎPS Ioan Selejean, Arhiepiscop al Harghitei şi Covasnei, transmisă de Studioul teritorial Cluj. Creştinii ortodocşi vor trăi bucuria şi înălţarea sufletească pe care le produce praznicul Învierii. Vor putea asculta, afară, citirea Evangheliei Învierii (Matei XXVIII, 1-16), vor cânta împreună: „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând ", vor asculta stihurile Paştilor, iar apoi, în biserică, slujba Utreniei şi Liturghia.
În prima zi de Paşte, TVR 3 va prelua, de la TVR Craiova, ediţia specială a emisiunii Spirit şi credinţă, realizată la Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj de la Curtişoara, începând cu ora 9.00. Obiceiurile culinare ale ortodocşilor transilvăneni sunt prezentate într-o ediţie de sărbătoare Gustă Transilvania, realizată de Studioul teritorial Cluj, de la 10.30. De la ora 13.30 începe o altă ediţie specială: Vine Cluju’ pe la noi!, un program de dedicaţii muzicale adresat iubitorilor de muzică populară, iar de la ora 18.00 este programată Întrecerea vedetelor, realizată de Studioul teritorial Iaşi, unde interpreţi de folclor din Botoşani, Suceava şi Bacău se întrec în cântec, dans şi… pregătit bucatele de Paşti.
Seara se încheie cu spectacolul Lumina în muzică şi imagini, un concert caritabil, înregistrat în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara şi difuzat la TVR 3 de la ora 21.00 (concertul va fi preluat şi de TVR Internaţional, a doua zi de Paşti, de la ora 19.00). Spectacolul este organizat împreună cu Fundaţia „Pentru Voi”, în cadrul Lunii de Conştientizare a Autismului şi este oferit de artiştii Filarmonicii „Banatul” Timişoara. Concertul este dirijat de maestrul Radu Popa şi cuprinde lucrări integrale şi fragmente din creaţiile unor compozitori precum Aram Haciaturian, Enio Morricone, Gioacchino Rossini, Johann Strauss, Johannes Brahms, Giacomo Puccini, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi etc. Dite Dinesz, coordonator TVR Timişoara, declară: „În timpul concertului vom proiecta imagini, alese cu grijă şi în acord cu ideea concertului. Îi aşteptăm pe telespectatori cu drag şi cu o promisiune, că lumina din imagini şi muzică îi va aduce mai aproape de marea sărbătoare a Învierii.”
Telespectatorii TVR 3 vor vedea, luni, cum se petrece Paştele în Moldova. De la ora 8.55, Studioul TVR Iaşi prezintă Viaţa la ţară – De Paşte, la sat, o ediţie despre pregătirile pentru masa de sărbătoare cu un pionier al specificului tradiţional în carmangeria botoşăneană, dar şi despre pască, ouă încondeiate şi Săptămâna Luminată, acasă la bucovinenii din nordul Sucevei.
De la 10.20, TVR 3 difuzează spectacolul folcloric Dorul Basarabiei, în care îi putem asculta pe Ion Paladi, Sofia Vicoveanca, Nicolae şi Isidor Glib, Ioana Căpraru, Nicolae Ciubotaru, Lidia Bejenaru, Nicu Mâţă, Cristian Botgros, Nicuşor Iordan, Viorica Macovei, Angelica Flutur şi Orchestra Naţională „Lăutarii” din Chişinău dirijată de Nicolae Botgros.
Muzica şi voia bună continuă luni cu o nouă ediţie specială Vine Cluju’ pe la noi!, transmisă în direct din satul Copalnic Mănăstur de lângă Târgu Lăpuş.
La TVR 3, a doua zi de Paşte se încheie tot în ritmul muzicii: Cântec şi poveste (ora 22.00), cu Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava, o ediţie spectacol, cu public, transmisă de la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, unde îi vom revedea pe Margareta Clipa, Dana Dăncilă, Sorin Filip.
În mini-vacanţa de Paşti, telespectatorii TVR 3 se pot delecta cu piese de teatru, difuzate seara, de la ora 22.00:
1 mai, ora 22:00
Puricele, de Fayedeau
Una dintre piesele de rezistenţă ale comediografiei româneşti de după 1990, Puricele s-a jucat, încă de la premieră, cu casa închisă, fiind spectacolul care l-a consacrat pe Horaţiu Mălăele (aflat aici în dublă postură, de regizor şi interpret al rolului principal), ca unul dintre cei mai buni creatori de comedie din România. Puricele a făcut obiectul unor apreciate turnee în ţară şi în străinătate, publicul de pretutindeni fiind cucerit de umorul debordant al unei poveşti în care încurcăturile se ţin lanţ.
2 mai, ora 22:00
O întâmplare cu haz, de Carlo Goldoni
O întâmplare cu haz este una dintre piesele mai putin cunoscute ale lui Goldoni. Este o comedie de situaţii, construită după schema comedia dell‘ arte. În interpretarea propusă de TVR, ambianţa este contemporană, demonstrând astfel că adevărurile general umane sunt valabile indiferent de epoca în care au fost spuse. O poveste spumoasă, jucată cu nerv în decorurile Danei Moraru, în care, deşi piesa a fost scrisă cu mult timp în urmă, omul contemporan se poate regăsi cu lejeritate.
3 mai, ora 22:00
Jucătorii de cărţi, de Nikolai Vasilievici Gogol
Adaptarea Cornel Popa şi Valentin Plătăreanu. Arhiva de Aur a TVR. Înregistrare în studiourile TVR. În distribuţie: Iurie Darie, Candid Stoica, Ion Marinescu, Mircea Şeptilici, Matei Alexandru, Florin Scărlătescu, Valentin Plătăreanu, Mihai Mereuţă, Boris Petroff.
4 mai, ora 22:00
Jurnalul unui nebun, de N. V.Gogol
Înregistrare din anul 1968.
Interpretează Dumitru Furdui. Scenografia, dramatizarea şi regia artistică Mircea Marosin.
„Proza lui Gogol este, cel putin, cvadridimensională. El poate fi comparat cu contemporanul său, matematicianul Lobacevski, care a aruncat în aer lumea euclidiană…" Vladimir Nabokov.
6 mai, ora 22:00
Mincinosul, de Carlo Goldoni
În distribuţie: Marian Râlea, Ştefan Bănică, Emilia Popescu, Dana Dembinski, Cornel Vulpe, Şerban Celea, Virginia Mirea, Petrica Popa, Petre Lupu, Radu Duda, Paul Nadolschi, Valeriu Arnăutu, Daniel Constantinescu.
7 mai, ora 22:00
Hagi Tudose, de Barbu Ştefanescu Delavrancea
Spectacol preluat de la Teatrul National “I.L. Caragiale”
Interpretează: Constantin Rautchi, Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu, Tania Filip, Nicoale Grigore Bălănescu, Mihai Niculescu, Răducu Itcus s.a.