De Crăciun, TVR 3 aduce ediţii speciale ale emisiunilor consacrate, programe de sărbătoare şi spectacole de colinde. Piersic, Dorel Vişan, Vicoveanca, Paula Seling, Luiza Zan, Ricardo Caria sau Văru‘ Săndel – printre „colindători”.
În zilele din preajma sărbătorii Crăciunului, la TVR 3 primim colindători din toate colţurile ţării. Interpreţi de muzică populară, coruri şi ansambluri cunoscute, dar şi nume din muzica clasică sau uşoară construiesc magia Crăciunului. Programul TVR 3 din această perioadă include numeroase concerte, spectacole şi emisiuni ce aduc în prim-plan tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun. Emisiunile pot fi urmărite şi pe TVR+.
Ediţii speciale
Atât miercuri, 23 decembrie, cât şi joi, în Ajun, Laura Lucescu ne aşteaptă, de la ora 17.00, să fim Împreună lângă brad. În direct de la Studioul teritorial Iaşi, ea ne ţine companie alături de grupuri de colindători, invitaţi din domenii diferite, ne propune reţete de preparate pentru zilele de sărbătoare şi concursuri cu premii, pentru cei mai fideli telespectatori.
Şi emisiunea Cap de afiş vine, în această săptămână, cu ediţii speciale. Miercuri, de la ora 18.00, Studioul teritorial Tg. Mureş ne delectează cu un concert de muzică bizantină, susţinut de Grupul „Anastasios”, la Radio Tîrgu Mureş. Cu emisiunea Cap de afiş ne întâlnim şi vineri, în ziua de Crăciun, când Studioul TVR Cluj prezintă, sub acest titlu, spectacolul „Clujeni pentru clujeni”. Corul de copii Junior VIP, Florin Piersic, Dorel Vişan, formaţia Quarty Band, Florin Estefan, Hector Lopez, Petre Burcă şi mulţi alţii s-au reunit în cadrul Serbărilor iernii pentru un spectacol artistic caritabil. Îi vom putea vedea pe 25 decembrie, de la ora 18.00. Seara, de la 20.00, la Cap de afiş vizionăm Opera „Boema”, de Giacomo Puccini, interpretată la Opera Naţională din Cluj-Napoca, într-o distribuţie de excepţie: Anita Hartig, Diana Ţugui, Teodor Ilincăi, Cozmin Sime, Florin Estefan, Petru Burcă, Adrian Sâmpetrean ş.a. Spectacolul desfăşurat sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României marchează 25 de ani ai Studioului teritorial Cluj.
Îndrăgita emisiune Cântec şi poveste vine, de asemenea, cu ediţii speciale în această perioadă. Pe 23 decembrie, TVR Craiova ne invită să ne rezervăm ora 20.00, pentru a asista la „Sărbătoarea colindului în Slobozia”. Joi, la aceeaşi oră, Studioul teritorial Cluj ne dă cel mai bun sfat de Crăciun: „Fii vesel, iubit creştin!”. Iar sâmbătă, pe 26 decembrie, de la 14.30, Cântec şi poveste, realizat tot de Studioul teritorial Cluj, ne propune să petrecem un „Crăciun la Castelul Jidvei”.
De Crăciun, telespectatorii TVR 3 se vor bucura şi de două ediţii speciale ale emisiunii Remix. Pe 25 decembrie, de la 17.00, emisiunea ne propune un subiect sensibil, drag sufletului românilor: „Restituiri – Ioan Luchian Mihalea & SONG”, un documentar despre un adevărat fenomen muzical autohton, compus la o reuniune a vechilor membri ai corului studenţesc bucureştean. Filmul conţine interviuri cu Laurenţiu Toma, directorul Casei Studenţilor, vechi membri ai grupurilor SONG, MINISONG şi ai cvintetului LUCHIAN – Bogdan Dragomir, Ducu Bertzi, Luminiţa Velciu, Gianina Corondan. De asemenea, emisiunea cuprinde numeroase secvenţe filmate în studiourile TVR şi la diverse concerte, precum şi fragmente din două producţii TV: „Ocolul pământului în 20 de melodii” (premiat la Sopot, realizat sub direcţia regretatului Tudor Vornicu şi a realizatorului Ileana Vlad), respectiv „Astfel (This Is the Way)”, o bijuterie plecată de la coloana sonoră (originală) compusă de Vasile Şirli şi pusă în imagini de Constantin Chelba, elogiată la Montreux (dar oprită din difuzare după 1982, filmul fiind acuzat de misticism). A doua ediţie de sărbătoare a emisiunii Remix o putem vedea la TVR 3 pe 26 decembrie, tot de la ora 17.00, tema acesteia fiind „ElectroColinde şi alte Poveşti de Crăciun”. Toate ne sunt aduse de Corul Amadeus al Liceului de Artă George Georgescu din Tulcea (dirijat de Rodica Sava), de Jazz Escape, Luiza Zan, Marta Hristea, Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu, Arthur Balogh, Carmen Coţofană şi alţii.
A doua zi de Crăciun, de la 13.00, şi prietenii emisiunii Din zestrea Ardealului au parte de o ediţie specială. Ioan Cristian Ţăran de la TVR Tg. Mureş ne vorbeşte despre „Sărbătorile din Ardeal în Bucovina”. Mai exact, emisiunea se doreşte a fi o întâlnire a zonelor folclorice ale ţării la masa de Crăciun. Invitaţi sunt Petrică Mâţu Stoian, Margareta Clipa, Cornelia Ardelean Archiudean, Ovidiu Someş, Anghelina Timiş Lungu şi mulţi alţii.
Iar la Caravana TVR 3 de duminică, 27 decembrie, difuzată de la ora 17.00, Dite Dinesz de la Studioul teritorial Timişoara ne arată cum este „În Olanda de Sărbători”, cu ajutorul Filarmonicii Banatul, care a susţinut un concert în Ţara Lalelelor.
Programe de sărbătoare la TVR 3
În seara de Ajun, echipa TVR Timişoara ne oferă şansa de a petrece un Crăciun cu minorităţi. De la 21.30, aflăm ce înseamnă Crăciunul în comunităţile de alte etnii din Banat, un spaţiu multicultural prin excelenţă. Vom descoperi tradiţii culinare şi obiceiuri ale minorităţilor în zi de sărbătoare.
Iar vineri, 25 decembrie, de la ora 15.00, TVR Iaşi ne aşteaptă la Crăciun cu Sofia Vicoveanca, o ediţie specială cu obiceiuri de iarnă filmate, alături de iubita interpretă, în Bucovina.
Pentru seara de Crăciun, TVR 3 oferă o alternativă puternică la programele celorlalte posturi tv: de la ora 22.00, legendarul Frank Sinatra este aniversat la Cluj-Napoca, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea sa, printr-un concert de jazz tribut adus celei mai reprezentative voci din istoria jazzului şi a swingului. Concertul aniversar Sinatra 100 îi are ca invitaţi pe entertainer-ul Gabriel Farkas & Band şi orchestra clujeană Gaio Big Band. „Have Yourself a Merry Little Christmas”, „Jingle Bells”, dar şi „New York, New York”, „My Way” sunt doar câteva dintre piesele retrăite la Cluj într-un concert excentric de Crăciun, pe note de jazz.
Sâmbătă, 26 decembrie şi duminică, 27 decembrie, de la ora 18.00, TVR 3 ne invită să petrecem Sărbătorile-n Banat, alături de Felicia Stoian şi Tiberiu Ceia. Colindăm şi cântăm de Crăciun împreună cu cete de colindători din Maramureş şi Timiş: Corul Bărbătesc al Şcolii de Arte Timişoara, coordonat de Carmen Popovici Dumbrava, Dubaşii din Brăneşti, dar şi ansamblurile Izvoraşul din Buziaş – Timiş, Liliac de la Ponoare – Mehedinţi, Plaiurile Dornelor – Suceava. În cele două emisiuni de Crăciun realizate de TVR Timişoara vor răsuna şi cântece populare aduse în dar de tineri interpreţi din Maramureş, Bucovina şi Banat: Diana Cârlig, Ancuţa Timiş, Titiana Mihali, Oana şi Raluca Stanca, Ioan Alexandrescu, Sebastian Râmneanţu şi solişti ai ansamblului Izvoraşul din Buziaş: Ramona Ilieşi Drăgan, Ramona Torzan Gomboş, Nelu Blidariu, Liliana Savu Badea. Îndrăgiţii interpreţi Maria Didraga, Zorica Savu, Niculina Stoican, Adrian Stanca şi Petrică Miulescu Irimică vor încununa Sărbătorile-n Banat.
Serile de weekend ale acestei săptămâni vin, la TVR 3, cu muzică mai puţin comercială, dar de o valoare incontestabilă. Opera Trubadurul, de Giuseppe Verdi, este propunerea TVR Tg. Mureş pentru seara de 26 decembrie, de la ora 20.00. „Trubadurul”, cea de-a doua operă din trilogia verdiană numită şi „trilogia populară” („Rigoletto”, „Il Trovatore”, „Traviata”), continuă să impresioneze publicul din marile săli de operă ale lumii şi astăzi, la fel ca în trecerea celor 160 de ani de la premieră. Cu o echipă atât de valoroasă a artiştilor şi mentorilor săi, cu un regizor renumit – Anda Tăbăcaru Hogea, un dirijor încercat de multe alte premiere – Traian Ichim, Opera din Braşov înscrie în repertoriul său „Trubadurul”, reuşind încă o dată să urce multe trepte pe scara valorilor naţionale şi internaţionale. Din distribuţie fac parte: Cosmin Marcovici (Manrico), Ioana Mărgărit (debut Leonora), Lucian Petrean (Contele de Luna), Gabriela Hazarian (debut Azucena), Marian Reşte (Ferrando), Maria Petcu-Catrina (Ines), Claudiu Bugnar (Ruiz). Corul şi Orchestra Operei Braşov aduc un plus de valoare spectacolului.
De la ora 23.00, un spectacol de fado este mai mult decât nimerit! Echipa TVR Cluj ne propune, aşadar, Concertul „Alma no fado”, susţinut de Ricardo Caria, catalogat drept mai mult decât un concert, o poveste muzicală a culturii portugheze, scrisă în paşi de dans pe străzile înguste din Lisabona. Artistul portughez a susţinut, în această toamnă, spectacole în şapte mari oraşe din România, reuşind să încânte publicul cu piese de fado tradiţionale, dar cu o amprentă proprie. Ricardo Caria şi-a lansat anul acesta albumul de debut, „Alma no Fado”. Spectacolul conţine momente de dans contemporan şi are un decor specific portughez, menit să creeze o adevarată experienţă a culturii lusitane. Sensibilitatea şi jovialitatea sunt atuurile artistului cu sânge latin. Prezenţa sa umple scena şi aduce zâmbetul pe feţele celor care îl urmăresc.
Muzica de toate genurile rămâne la TVR 3 şi pe 27 decembrie. De la ora 13.00, bucatele de pe mesele românilor merg perfect cu Spectacolul „La hanul cu veselie”, adus de Studioul teritorial Craiova. Spectacolul susţinut de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” la sala Teatrului pentru copii şi tineret Colibri cuprinde momente speciale, alături de soliştii Nicoleta Voica, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mâţu Stoian, Constantin Enceanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Aneta Şişu, Cristian Bănăţeanu, Ciri Mayer, Liviu Dică, precum şi de dansatorii ansamblului. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” sub bagheta maestrului Nicu Creţu. Iar pentru ca buna dispoziţie să fie asigurată, spectacolul este prezentat de Văru’ Săndel.
Cel născut dintr-o lacrimă este musicalul pe care telespectatorii TVR 3 îl pot vedea duminică, 27 decembrie, de la ora 20.00, prin intermediul TVR Iaşi. Jucat pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi, musicalul semnat de Dan Spânu este un proiect educaţional din cadrul Stagiunii muzicale a Universităţii de Arte ieşene. Adaptare după basmul „Făt frumos din lacrimă”, de Mihai Eminescu, spectacolul se înscrie în coordonatele musicalului modern, propunând o fuziune între limbajul specific genurilor vocal-instrumentale dramatice – opera şi opereta – şi cel propriu genurilor „de divertisment”, în forma lor modernă – jazzul, rockul şi popul. Folosirea de proiecţii video, efecte sonore şi lumini întregeşte caracterul modern al show-ului.
Iar dacă ne-am obişnuit cu ritmurile de fado de noapte, tot TVR Iaşi vine, de la ora 23.00, cu un Concert operă-musical (fado), cu Elena Moşuc şi Goncalo Salgueiro.
Colindăm, colindăm iarna…
În programul special de Crăciun, TVR 3 oferă românilor numeroase emisiuni de colinde. Joi, în Ajun, de la ora 18.00, TVR Iaşi ne propune să revedem Concertul Millenium intitulat „Ajunul Crăciunului”. Cu un repertoriu de peste 200 de piese, formaţia din Republica Moldova este una dintre cele mai longevive trupe de peste Prut. Din 1997, cei şapte vocal-instrumentişti au străbătut lumea în lung şi-n lat, câştigând numeroase premii la concursuri internaţionale.
Vineri, de la 13.00, Studioul teritorial Craiova ne aduce în case Bucuriile iernii, un concert de colinde şi cântece de petrecere susţinut de Ansamblul Maria Tănase.
TVR Iaşi ne trezeşte în a doua zi de Crăciun la ora 7.00, să ne anunţe că Sosit-a praznicul iară. Programul de colinde este susţinut de Pamfil Roată şi grupul Bistriţa aurie din Ciocăneşti, Ansamblul de fete de la Rădăuţi, Corul de bărbaţi de la Suceviţa. Urmează, de la 7.30, TVR Timişoara, tot cu un program de Colinde româneşti – un concert de colinde tradiţionale susţinute de Corul Ion Vidu din Lugoj. Iar la ora 9.30, Studioul teritorial Craiova ne oferă deja tradiţionalul ColinDar al Paulei Seling, ajuns acum la cea de-a noua ediţie. Printre invitaţii artistei se numără: Corul mimico-gestual „Anghelos”, format din elevi cu deficienţe de auz şi vorbire de la Şcoala Specială „Sf. Vasile”, care vor transpune în limbaj mimico-gestual colindele interpretate de îndrăgita artistă, Grupul „Muguri Zamfirieni”, care va prezenta colinde interpretate la nai, Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova şi Grupul „Generaţia Folk”. Spectacolul este unul plin de emoţie şi sensibilitate, organizat în sprijinul tinerilor cu dizabilităţi, către care merg, de altfel, şi fondurile obţinute în urma concertului. După-amiaza, de la 16.00, echipa TVR Timişoara ne invită la Concerto di Natale, darul pe care familia Marchegiano îl face, în fiecare decembrie, Timişoarei care a adoptat-o. Aflat la cea de-a 12-a ediţie, evenimentul umple până la refuz Biserica Millenium, iar acordurile muzicii alese de către Enrico Cannata răsună în sufletele celor prezenţi multă vreme după tragerea cortinei de final.
Colindele ne însoţesc şi duminică, pe 27 decembrie. De la ora 8.00, de la TVR Craiova ascultăm un Concert extraordinar de colinde – Christmas Carols, susţinut de Corala Academică a Filarmonicii Oltenia. În aceeaşi zi, de la 12.30, Studioul teritorial Iaşi ne propune un program de Colinde şi cântece arhaice, cu Ansamblul Theodor T. Burada al Universităţii de Arte George Enescu, program ce cuprinde şi obiceiuri de iarnă, colinde cu mască animalieră, colinde din diferite zone ale ţării (interpretate într-o manieră apropiată de filonul autentic, doar cu tobiţă, fluier şi clopoţei, elemente de dramaturgie populară – Jieni, Babe, Moşi, Malancă). Dirijor: Ciprian Chiţu. Şi tot duminică, de la 16.00, TVR Timişoara ne urează un Crăciun muzical, printr-o emisiune de colinde din repertoriul tradiţional românesc, interpretate de Andreea Ilie, Daniel Zah, Bogdan Racz şi trupele Phaser, The Weekend Band, Cover Up.