Momentele importante Revoluţiei din 1989, evenimentele ce au marcat istoria României vor fi reflectate în programele TVR în acest final de decembrie. Alături de proiectul maraton După 25 de ani, proiect ce se derulează la TVR 1 şi online, pe TVR+, pe o durată mai lungă de timp, în perioada 16-23 decembrie telespectatorii TVR pot urmări şi alte programe dedicate Revoluţiei române.
Programe speciale la TVR 1:
Vorbeşte liber!, cu ediţii speciale dedicate Revoluţiei din 1989
La 25 de ani de la Revoluţie, personaje cheie ale Revoluţiei sunt invitate la Vorbeşte liber!, din 16, 22 şi 23 decembrie. Emisiunea se difuzează de la ora 21.00, la TVR 1 şi pe TVR+.
Personaje cu rol hotărâtor în Revoluţia din 1989 dau curs invitaţiei jurnalistului Sorin Avram la seria de trei dezbateri Vorbeşte liber! dedicate momentului de cotitură din istoria recentă a României. Şi ediţiile din 16, 22 şi 23 decembrie ale emisiunii pot fi urmărite de la ora 21.00, la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro.
Pe 16 decembrie, emisiunea Vorbeşte liber! propune telespectatorilor o ediţie specială dedicată împlinirii a 25 de ani de la declanşarea Revoluţiei, la Timişoara. Intervenţii în direct din Piaţa Operei din Timişoara, mărturii ale revoluţionarilor din oraşul în care a început Revoluţia din 1989, dar şi discuţia cu fostul redactor Europa Liberă, Liviu Tofan sunt momentele importante despre care se Vorbeşte liber marţi, 16 decembrie, de la ora 21.00. Transmisia sunetului Revoluţiei realizată de Europa Liberă pe 16 decembrie 1989 va fi semnalul de început al ediţiei Vorbeşte liber! de azi, în care telespectatorii vor putea asculta sau reasculta şi mesajul Regelui Mihai difuzat de acelaşi post de radio pe 17 decembrie 1989.
În 22 decembrie, invitatul emisiunii Vorbeşte liber! va fi Ion Iliescu, iar pe 23 decembrie, printre cei care vor vorbi despre Decembrie ’89 şi despre transfomările prin care a trecut România se vor număra Ana Blandiana, Mircea Dinescu şi Ion Caramitru.
Sâmbătă, 20 decembrie, la 22.50, TVR 1 difuzează documentarul Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (România, 2010), în regia lui Andrei Ujică. Filmul este realizat exclusiv din imagini de arhivă, de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme. Totodată, au fost incluse şi imagini inedite, nedifuzate din cauza cenzurii, căutate şi selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.
Huligani post-mortem (1999) este producţia semnată Diana Trocmaier ce poate fi urmărită la TVR 1 de la 17.30, pe 22 decembrie, preluată de la TVR Timişoara. Documentarul a fost distins cu Premiul Special al juriului APTR şi prezintă câteva cazuri de victime ale represiunii de la Timişoara. Supravieţuitori ai măcelului din oraşul de pe Bega (părinţi, copii) povestesc despre cei apropiaţi, seceraţi de gloanţe. Ce e şi mai trist e că adolescenţii de azi nu-şi imaginează că aşa ceva s-a putut întâmpla. În final, în acordurile „Imnului Golanilor din Piaţa Universităţii”, camera descoperă în Piaţa Operei din Timişoara, la zece ani după sângeroasele evenimente: reclame multicolore, vitrine luminoase, ecrane ce transmit programe de muzică hip-pop.
Luni, 22 decembrie, la ora 22.50, Oana Pellea şi Răzvan Vasilescu au rolurile principale în drama Stare de fapt (România, 1996), în regia lui Stere Gulea, difuzat la TVR 1. Pe 21 decembrie 1989, în timpul demonstraţiilor împotriva regimului comunist, Alberta, asistentă medicală, se trezeşte cu un adolescent rănit la uşă. Cu ajutorul iubitului ei, doctor, tânăra îl duce la spital, unde i se dau îngrijirile necesare. A doua zi, însă, băiatul apare la morgă, împuşcat în cap. Alberta şi prietenul ei sunt presaţi de Securitate să treacă totul sub tăcere, dar femeia refuză, declanşând un şir de ameninţări şi violenţe cărora va trebui să le ţină piept. Filmul a fost distins cu Premiul de interpretare la Festivalul de Film de la Geneva 1996 (Oana Pellea).
Marţi, 23 decembrie, tot de la ora 22.50, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmul A fost sau n-a fost? (România, 2006), semnat de Corneliu Porumboiu şi avându-i în distribuţie pe Teodor Corban, Mircea Andreescu şi Ion Săpdaru. La 16 ani de la Revoluţia din decembrie ’89, patronul unui post TV dintr-un orăşel de provincie, are doi invitaţi la talk-show-ul despre evenimentele de-atunci pentru a stabili odată pentru totdeauna răspunsul la întrebarea „A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul lor?” Drama a primit numeroase premii: Camera d´Or şi premiul Label Europa Cinema – Cannes 2006, precum şi trei premii la TIFF 2006: Cel mai bun film din competiţie, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Românesc şi Premiul publicului.
Programe speciale la TVR 2:
Sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 13.30 Toma Roman jr. ne aduce partea doua a documentarului Revoluţia lui Mierlă. Personajul filmului, azi profesor la A.S.E., are o poveste inedită despre participarea sa la Revoluţia din decembrie 1989. Încă din cursul anului 1989 este contactat de reprezentantul unui grup, cu intenţia de a-l antrena într-un complot anticeauşist, rămânând, în urma acestui episod, cu impresia că autorii angrenării sale nu pot fi alţii decât angajaţi ai Securităţii. În timpul evenimentelor din decembrie 1989, în timp ce vorbea în curtea televiziunii la o staţie de amplificare, este extras cu discreţie şi condus într-unul dintre birouri, unde se trezeşte înscris pe lista membrilor Frontului Salvării Naţionale. Povestea revoluţiei lui Mierlă se termină după doar două zile, când, simţind că idealurile Revoluţiei şi chiar Revoluţia însăşi vor fi furate, se retrage, alegându-şi un alt drum.
Sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 16.00, emisiunea Memorial ’90 – sub titlul „Primul an de libertate”- ne reaminteşte despre un lider al Revoluţiei de la Timişoara, Ioan Lorin Fortuna. Din rândul miilor de demonstranţi de la Timişoara s-au desprins câţiva lideri. Aceştia au fost cei care au negociat cu autorităţile. Tot ei sunt cei care din balconul de la Consiliul Judeţean, iar mai apoi din cel de la Operă, au reuşit să menţină vie speranţa oamenilor în victorie. Ioan Lorin Fortuna este unul dintre aceştia.
Sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 18.30, Adrian Cioroianu rememorează pentru telespectatori cinci momente importante din desfăşurarea evenimentelor din decembrie 1989 – fiecare pe parcursul a cinci minute, în cadrul emisiunii 5×5 minute de istorie: Revolutia ca experienţă personală, Un personaj la cheie: Laszlo Tokes în decembrie 1989, Nicu Ceauşescu în Revoluţia Română, Iaşi, 14 decembrie 1989 şi Şedinta CPEx din 17 decembrie 1989.
Duminică, 21 decembrie, de la ora 12.30 la Jurnal de front, Daniela Zeca Buzura vorbeşte despre „Eroii neştiuţi ai Revoluţiei din ’89”, într-o ediţie dedicată tuturor jurnaliştilor care şi-au riscat viaţa pentru a relata de la faţa locului evenimentele din singura ţară în care căderea regimului comunist s-a realizat printr-o revoluţie violentă. Cu 25 de ani în urmă, România era în atenţia jurnalelor de ştiri din toată lumea. Niciun ziarist român nu a fost rănit în timpul evenimentelor din 1989. Din păcate, dintre jurnaliştii străini care au fost trimişi să relateze de la faţa locului, trei şi-au pierdut viaţa: francezul Jean Louis Calderon, britanicul Ian Henry Parry şi belgianul Danny Huwe, iar alţi cinci au fost răniţi. Jurnal de front se difuzează în simulcast şi la TVR HD.
Duminică, 21 decembrie – de la ora 21.10 este programată prima parte a filmului Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa! (România, 2009) – regia: Ioana Uricaru, Hanno Hoffer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu; cu: Ioan Sapdaru, Virginia Mirea, Gabriel Spahiu. Este vorba despre o colecţie de scurt-metraje realizate de regizori diferiţi ce reuneşte cele mai cunoscute legende urbane din România anilor ’80, recuperând umorul care i-a ajutat pe români să supravieţuiască perioadei. Prima parte este formată din scurt-metrajele: „Legenda activistului în inspecţie", „Legenda fotografului de partid", „Legenda politrucului zelos" şi „Legenda miliţianului lacom".
Duminică, 21 decembrie, de la ora 22.40, la TVR 2 (preluat pe 22 decembrie, de la ora 18.00 la TVR 1), emisiunea Cântecele Revoluţiei ne reaminteşte melodiile dedicate Revoluţiei Române de: Vali Sterian, Pro Musica, Roşu şi Negru, Doru Căplescu, Phoenix, Cargo, Krypton, Locatarii ş.a. Interviuri cu Paul Grigoriu, Nicolae Covaci, Ilie Stepan, Adi Bărar, George Stanca, Laurenţiu Toma, Tavi Iepan, Gheorghe Căpăţână ş.a. Un program in memoriam Mihai Gâtlan Lucreţiu, prima victimă a Revoluţiei din Bucureşti. Producător Doru Ionescu.
Duminică, 21 decembrie, de la ora 23.10, este programată cea de-a doua parte a filmului Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber (România, 2009) – regia: Cristian Mungiu; cu: Vlad Ivanov, Tania Popa, Diana Cavallioti. Partea a doua este formată din scurt-metrajele „Legenda vânzătorilor de aer" şi „Legenda şoferului de găini".
Programe speciale la TVR 3:
Marţi, 16 decembrie, de la ora 19.00, TVR 3 transmite în direct, prin intermediul TVR Timişoara, concertul de gală Madrigal, concert ce va avea loc pe scena Teatrului Naţional Timişoara. Spectacolul va fi transmis şi pe ecranele din Piaţa Victoriei. Concertul reprezintă o evocare a momentului din urmă cu 25 de ani, într-un spectacol premieră desfăşurat într-unul dintre cele mai fierbinţi locuri ale revoluţiei din decembrie 1989.
Pe 20 decembrie, de la 18.30, telespectatorii TVR 3 sunt invitaţi să cunoască Generaţia ’89. Studioul teritorial Timişoara ne propune să aflăm care au fost destinele celor care, între 16 şi 22 decembrie 1989, s-au adresat mulţimii de la balconul Operei din Timişoara.
Seara zilei de 20 decembrie este consacrată concertului Rock pentru Revoluţie, un spectacol „in memoriam” susţinut de cele mai importante trupe de muzică rock din regiune, de la Pro Musica până la Cargo, alături de Bajaga & Instruktori, Riblja Corba sau Phoenix, la 25 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber al României, în plină epocă ceauşistă. Concertul este transmis în direct la TVR 3, din Piaţa Operei, începând cu ora 19.00.
Duminică, la ora 14.00, avem ocazia să îi cunoaştem pe cei care au trăit Revoluţia prin obiectiv. Programul vine tot de la TVR Timişoara şi surprinde povestea celor care au imortalizat pe peliculă imaginile în timpul Revoluţiei din decembrie ‘89.
Cum se raportează la evenimentele din decembrie 1989 cei care s-au născut după acest moment aflăm din reportajul După 25 de ani, realizat de Studioul teritorial Timişoara şi difuzat la TVR 3 pe 22 decembrie, de la ora 21.30.
Programele pot fi urmărite şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.