Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor și Clinica de neurologie Neuroaxis lansează sâmbătă, pe 7 iulie, un program de prevenție gratuit destinat bătrânilor singuri, dar și voluntarilor care lucrează cu persoanele de vârstă a III-a, menit să atragă atenția asupra bolilor din sfera neurologică care pot apărea preponderent la persoanele vârstnice.
Întâlnirile, ce se vor desfășura periodic sunt concepute ca niște sesiuni de informare în care vârstnicii, dar și voluntarii asociației vor primi de la medicii specialiști Neuroaxis informații practice despre prevenție, tratament și simptome și vor putea pune întrebări despre propria stare de sănătate.
La prima întâlnire, ce se va desfășura la Clubul Seniorilor din cadrul DGASPC Sector 2, cei prezenți vor putea afla mai multe despre accidentul cardio-vascular, care cauzează anual în România, aproape 55.000 de decese. De altfel, țara noastră se afla pe locul al treilea în topul țărilor cu cele mai multe noi cazuri de AVC și pe locul al doilea în topul deceselor și al infirmităților cauzate de această afecțiune. Sesiunea va fi ținută de medicii specialiști în neurologie Dan Mitrea și Cristina Herțea.
“Este cruciala recunoașterea semnelor unui AVC, deoarece aceasta poate salva persoana afectata de la moarte sau de dezabilități majore. Timpul și modul în care reacționăm pot face aceasta diferență, există o fereastra de timp în care putem acționa pentru a minimiza efectele AVC. Riscul de apariție al unui AVC creste odată cu înaintarea în vârstă și implică factori ce pot fi preveniți sau controlați. De aceea, stilul de viață adecvat și controalele regulate sunt esențiale.”, a precizat medicul neurolog Dan Mitrea, de la clinica Neuroaxis.
Nevoia unor astfel de întâlniri a apărut în spațiul public la finalul lui 2017, după ce Stela Popescu a decedat în urma unui accident cardio-vascular, iar simptomele bolii nu au fost observate de cei din jurul său.
„Cu ajutorul voluntarilor, Asociația Niciodată Singur vizitează lunar la domiciliu peste 300 de vârstnici singuri și izolați din mai multe zone din România. Pentru a preveni, e important ca voluntarii noștri să știe și să observe simptomele anumitor boli specifice vârstei a III-a. De asemenea, mulți dintre vârstnicii beneficiari locuiesc singuri, ceea ce îi face foarte atenți la stare de sănătate și la simptomele pe care le au. Pentru ei, sunt importante întâlniri regulate cu medici de diferite specializări.”, e de părere Beatrice Culda, director executiv Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor.
Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor este o organizație non-profit înființată în decembrie 2015 cu sprijinul Fundației Principesa Margareta a României și al asociației franceze Les Petits Frères des Pauvres, ONG cu o experiență de 70 de ani în asistența persoanelor 55+. Asociația Niciodată Singur oferă sprijin moral, practic și material pentru vârstnicii singuri din România, prin vizite la domiciliu, activități în căminele de bătrâni, excursii și vacanțe estivale, mese de duminică sau programe socio-culturale. Detalii pe www.niciodatasingur.ro.
Neuroaxis este prima clinică integrată de neurologie din București, al cărei scop este promovarea excelenței în domeniul neurologiei și al specializărilor conexe. Echipa Neuroaxis reunește peste 25 de medici neurologi, neurochirurgi, psihiatri, cardiologi, reumatologi, pneumologi și ortopezi, precum și psihologi și terapeuți Yoga. Prin abordarea supraspecializată și integrată a acestor ramuri medicale, echipa Neuroaxis urmărește îmbunătățirea actului medical, prin eficiență, precizie și eficacitate. Serviciile Neuroaxis cuprind consultații de specialitate, investigații și explorări funcționale – ecografie Doppler, electromiografie (EMG), video electroencefalografie (vEEG), EKG, analize medicale, investigații imagistice – precum și servicii de monitorizare a pacienților. Detalii pe www.neuroaxis.ro.