- Pe primele nouă luni ale acestui an, profitul net al companiei s-a situat la 8,20 milioane de lei, față de 4,28 milioane de lei, în T3 2022.
- Veniturile pe primele trei trimestre ale anului au urcat până la 93,56 milioane de lei, comparativ cu 53,95 milioane de lei, la finele T3 2022.
- Profitul net reprezintă 96% din Bugetul de Venituri și Cheltuieli, anticipat de către conducerea companiei la începutul acestui an, în timp ce veniturile înregistrate înseamnă 91% din cât s-a estimat pentru întregul an 2023.
Arctic Stream, integrator de infrastructură și securitate IT și emitent listat la Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul AST, a înregistrat, la finalul primelor nouă luni ale anului 2023, un profit net cu 91% mai ridicat, față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce veniturile au crescut cu 73%, față de perioada similară a anului trecut.
Profitul net al companiei a fost de 8,20 milioane de lei (1,65 milioane de euro), aproape dublu față de cel înregistrat pe primele trei trimestre din 2022: 4,28 milioane de lei (0,87 milioane de euro). În privința profitului operațional (Câștigul înainte de cheltuielile cu dobânzi și taxe – EBIT), creșterea a fost și mai consistentă, de 126%, până la 9,70 milioane de lei (1,95 milioane de euro).
Performanțele financiare ale companiei au fost înregistrate pe fondul creșterii cu 73% a veniturilor, de la 53,95 milioane de lei (10,85 milioane de euro), în T3 2022, până la 93,56 milioane de lei (18,82 milioane de euro) în T3 2023. Pe primele nouă luni ale anului 2003, cheltuielile emitentului AST au crescut mai moderat decât veniturile, cu 69%.
Raportând aceste rezultate, înregistrate la finalul celui de-al treilea trimestru din 2023, la estimarea din Bugetul de Venituri și Cheltuieli (BVC), anunțat de conducerea companiei la început de an și aprobat de acționari, se întrevede perspectiva atingerii, ba chiar a depășirii, bugetului anual prognozat.
Astfel, profitul Arctic Stream pe primele nouă luni reprezintă peste 96% din cel anticipat în BVC, iar cifra de afaceri realizată trece de 91% din estimarea bugetară. De regulă, pe piața integratorilor de soluții IT, ultimul trimestru al anului aduce rezultate mai bune (fiind o perioadă de finalizare a multor proiecte) decât în celelalte trimestre ale unui an. Totuși, pentru 2023, conducerea Arctic Stream constată o ușoară ponderare în T4, cel puțin la nivelul sectorului public, care a fost afectat de reducerea cheltuielilor bugetare pentru anul în curs.
„Ne apropiem de încheierea a încă unui an excelent din istoria Arctic Stream în care, după primele nouă luni, suntem aproape de atingerea bugetului estimat la indicatori-cheie precum: venituri, profit net și profit operațional. Pe baza contractelor aflate în derulare și care se vor finaliza în ultimul trimestru din 2023, ne așteptăm să realizăm mai mult decât ne-am propus la începutul acestui an. Le mulțumesc colegilor pentru aceste performanțe și sunt convins că acestea se vor menține și în anii următori. În ceea ce ține de noi, am reușit consolidarea unei echipe puternice pe piața integratorilor de soluții IT, care are toate atuurile, pentru a obține rezultate de top în continuare. Mai mult, și în ceea ce nu depinde direct de noi, anume climatul economic, cred că perspectivele se vor menține favorabile în industria noastră, iar cererea pentru proiecte de infrastructură IT va rămâne ridicată, deopotrivă din partea sectorului public, cât și a firmelor private din diferite domenii. În plus, ne menținem direcțiile strategice de dezvoltare atât în zona de cybersecurity, cât și în cea de cloud, pe care le vedem ca având un potențial promițător pentru viitor”, consideră Dragoș Octavian Diaconu, fondator și director general al Arctic Stream.
În privința operațiunilor pe piața de capital, Arctic Stream se apropie de finalizarea, pe 19.11.2023, a unui program de răscumpărare a acțiunilor proprii. Până la finalul săptămânii trecute, emitentul AST reușise răscumpărea a 80.574 de acțiuni, în valoare de 1,94 milioane de lei. Potrivit programului de tip „stock buyback”, aprobat de acționarii companiei în aprilie 2022, compania viza răscumpărarea a până la 100.000 de acțiuni, reprezentând 2,38% din capital social. O parte dintre acțiunile răscumpărate sunt folosite pentru recompensarea și motivarea angajaților actuali, precum și atragerea unor noi specialiști de înaltă calificare în echipă, iar restul vor fi anulate.
Raportul financiar integral al Arctic Stream, pentru primul semestru din 2023, poate fi consultat pe pagina emitentului, de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, și pe site-ul companiei.