British Council România și Ambasada Britanică București au lansat programul Climate Action in Education (Acțiune Climatică în Educație), menit să pregătească și să sprijine profesorii care vor să introducă teme și activități de mediu în predare, pentru a-i ajuta pe elevii lor să înțeleagă mai bine urgența climatică.
Programul se desfășoară pe parcursul semestrului al doilea și cuprinde două elemente esențiale – un training gratuit pentru profesori și o componentă practică, în cadrul căreia participanții vor folosi resursele și cunoștințele dobândite în training pentru a integra subiecte precum protecția mediului înconjurător și schimbările climatice în predare și a organiza acțiuni de mediu alături de elevii lor.
La baza programului stau resursele educaționale The Climate Connection, dezvoltate global de British Council pentru a sprijini obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.
În Climate Action in Education se pot înscrie profesorii de orice specializare din învățământul primar, gimnazial și liceal, precum și bibliotecarii implicați în acțiuni cu elevii. Înscrierea este gratuită, în limita locurilor disponibile, dar este necesar ca participanții să aibă cel puțin un nivel mediu de limba engleză.
Profesorii beneficiază de un training online gratuit de două zile, prin care se familiarizează cu noi modalități interactive de a dezvolta competențele de mediu ale elevilor și de a-i inspira să acționeze împotriva schimbărilor climatice, folosindu-se de resursele The Climate Connection.
Trainingul se desfășoară în limba engleză și este coordonat de formatoarele Teodora Naiba, Cristiana Oșan și Joanne Newton. Prima sesiune de training va avea loc pe 28-29 ianuarie, iar a doua sesiune pe 4-5 februarie. Profesorii care vor să participe în program se mai pot încă înscrie pentru trainingul gratuit din 4-5 februarie.
Apoi, profesorii sunt invitați să participe la inițiativa “Local Climate Action in Schools”, în cadrul căreia vor folosi la clasă, alături de elevii lor, materialele educaționale și cunoștințele dobândite în training. Fiecare profesor va trebui să organizeze cel puțin o activitate cu elevii (online sau față în față) în perioada februarie-martie 2022, și va primi îndrumare de la un coordonator local.
“În calitate de țară deținătoare a președinției COP26 în acest an, Marea Britanie conduce lupta împotriva schimbărilor climatice, promovând inițiative ce sporesc ambiția climatică și sprijinind țările să-și onoreze promisiunile făcute în cadrul Pactului de la Glasgow. O astfel de inițiativă este și programul Climate Action in Education (Acțiune Climatică în Educație), pe care îl derulăm alături de British Council.
Programul dezvoltă demersurile începute în anul 2020, când, împreună cu British Council, am organizat seminare online prin care am sprijinit peste 60 de profesori din București, Cluj și Iași în dezvoltarea cunoștintelor climatice și metodelor de predare ale acestor subiecte, anticipând necesitatea unor astfel de inițiative înainte de a se bucura de atenția acordată în ziua de astăzi.
Odată cu vestea recentă că educația climatică va fi predată în școlile din România începând cu 2023, programul vine în întâmpinarea nevoilor profesorilor, oferindu-le acces gratuit la pregătire specializată pentru introducerea noțiunilor privind schimbările climatice și mediul în predarea curentă. Acțiunea climatică reprezintă o prioritate a Ambasadei Britanice la București și suntem bucuroși să contribuim astfel la acest pas esențial în demersul responsabilizării generațiilor viitoare cu privire la importanța conservării și protejării planetei noastre.”, a declarat ambasadorul britanic Andrew Noble.
“În contextul în care competențele de mediu sunt considerate competențe-cheie, iar educația de mediu va fi introdusă în școlile din România începând de anul viitor, programul Climate Action in Education vine în sprijinul profesorilor la momentul potrivit, oferindu-le din timp o bază solidă de resurse și activități prin care îi pot inspira pe elevii lor să înțeleagă schimbările climatice, să aprecieze și să protejeze mediul înconjurător.
Schimbările climatice ne afectează pe toți. Sunt o problemă globală, o problemă legată de drepturile omului și de egalitate, o problemă de sănătate – și o problemă de supraviețuire. Confruntați cu această provocare, trebuie să o înțelegem și să ne unim forțele pentru a-i face față, iar profesorii și elevii de azi joacă un rol esențial în construirea unui viitor mai bun. Resursele educaționale The Climate Connection, pe care se bazează acest nou program, fac parte dintr-o inițiativă globablă a British Council de acțiune împotriva schimbărilor climatice prin artă și educație.
Mă bucur că peste 400 de profesori s-au înscris deja în programul nostru, primul pe care îl experimentez în România. Sunt pasionat de rolul pe care îl poate juca educația ca răspuns la urgența climatică, și sper ca acest program să-i ajute pe profesori din punct de vedere profesional și să le ofere resurse, idei și conexiuni pentru a-și sprijini elevii și colegii.” a declarat Andrew Glass OBE, noul director British Council România.
Ulterior, participanții înscriși în program vor avea acces și la competiția națională cu premii Climate Action in Education, desfășurată în perioada aprilie – iunie 2022. Competiția urmărește să încurajeze elevii să se implice într-un mod mai substanțial în acțiuni de mediu prin inițierea și dezvoltarea de proiecte la clasă sau în comunitățile lor.