real,- Hypermarket Romania a introdus in sortiment o gama variata de produse fara gluten. In prezent aceste produse se gasesc la comercializare in toate cele patru magazine real,- din Bucuresti, urmand ca in scurt timp intreaga gama sa se regaseasca in toate cele 25 de magazine ale retelei din Romania
Gama de produse fara gluten comercializata de real,- cuprinde peste 50 de articole precum: faina, paine, pesmeti, biscuiti, prajituri, cereale etc.
Produsele sunt plasate in cadrul unui raion amenajat special pentru podusele fara gluten, amplasat in zona destinata produselor BIO si dietetice din magazin, pentru a facilita accesul si recunoasterea cu usurinta a acestor produse de toti cei care au nevoie de o alimentatie fara gluten. Produsele fara gluten pentru copii sunt pozitionate in cadrul raionului de hrana pentru copii si sunt usor identificabile printr-o semnalizare speciala la raft.
„Pentru inceput, dorim sa aflam parerea clientilor nostri despre produsele lansate; in functie de reactiile lor, vom definitiva gama de produse pe care o vom comercializa in toate magazinele noastre, tocmai pentru a acoperi cat mai multe categorii de astfel de produse si pentru a satisface nevoile oamenilor care doresc sa elimine glutenul din alimentatia lor, sau sunt nevoiti sa realizeze acest lucru, din cauza intolerantei. Prin comercializarea produselor fara gluten, dorim sa ii ajutam, in special, pe parintii care au copii diagnosticati cu intoleranta la gluten, carora stim cat de greu le este sa gaseasca alimentele potrivite si necesare micutilor lor”, a declarat Oana Danalache Manager Categorie , real,-Hypermarket Romania.
Dieta fara gluten si produsele asociate acesteia au inceput sa fie cunoscute in Romania relativ de curand, dar castiga treptat teren, cu atat mai mult cu cat cantitatea informatiei in aceasta directie, ca de exemplu retete preparate numai cu acest tip de produse este din ce in ce mai mare, iar tendinta populatiei spre o alimentatie cat mai sanatoasa, care include si produse BIO este in crestere, independent de fenomenele economice. Multi oameni au inteles ca este mai bine sa previi decat sa tratezi si sunt dispusi sa investeasca timp si alte resurse pentru a se asigura ca ii ofera organismului nivelul optim de nutrienti.
Avand in vedere ca piata produselor fara gluten este in acest moment o industrie de nisa, dar care castiga teren, ne asteptam ca pe viitor sa existe din ce in ce mai multi producatori si procesatori romani pe piata, la momentul actual o parte mare a produselor fiind importate.
Despre intoleranta la gluten
Intoleranta la gluten (numita si boala celiaca, celiachie sau enteropatie glutenica) este o afectiune digestiva cronica, localizata la nivelul intestinului subtire, de natura autoimuna, aparand la persoanele cu o anumita predispozitie genetica. Boala se poate manifesta la orice varsta si este declansata de ingestia glutenului (proteina prezenta in majoritatea cerealelor, precum grau, ovaz, orz, secara etc.) Singurele cereale care nu contin gluten sunt orezul si porumbul. Ingestia glutenului declanseaza la nivel intestinal secretia de anticorpi, care determina reactii inflamatorii ale mucoasei intestinale, in urma carora formatiunile intestinale responsabile cu absorbtia nutrientilor (vilii si vilozitatile intestinale) pot fi distruse. Astfel, suprafata de absorbtie a nutrientilor scade considerabil, afectand absorbtia normala, in special a lipidelor (grasimilor), a vitaminelor liposolubile (A, D, E, K), a unor oligoelemente esentiale (mai ales calciul si fierul). Sindromul poarta denumirea de sindrom de malabsorbtie. Astfel, persoanele suferinde, desi se hranesc complet si sanatos, prezinta simptome de malnutritie. In plus, persoanele cu boala celiaca prezinta, deseori, si alte afectiuni, precum diabet zaharat tip I (insulino-dependent), tirodite autoimune, sindrom de deficienta selectiva de anticorpi (imunoglobulina A) etc.