Comisia Europeană a adoptat miercuri, 18 decembrie, trei proiecte legislative privind clonarea animalelor și alimentele noi care vor oferi securitate juridică în acest domeniu. Două propuneri vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare în UE pentru animalele de fermă1și importurile de clone ale acestor animale. Comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate va fi, de asemenea, interzisă. Propunerile în cauză doresc să abordeze bunăstarea animalelor și alte preocupări etice legate de utilizarea acestei tehnici. Proiectul legislativ privind alimentele noi revizuiește regulamentul existent privind alimentele noi în sensul îmbunătățirii accesului alimentelor noi și inovatoare pe piața UE, menținând, în același timp, un nivel ridicat de protecție a consumatorilor.
Tonio Borg, comisarul UE responsabil cu sănătatea, a declarat: „Inițiativele de astăzi privind clonarea animalelor oferă un răspuns realist și viabil la preocupările legate de bunăstarea animalelor, precum și la percepția consumatorilor cu privire la produsele alimentare provenite de la animale clonate. Modificările reglementărilor privind alimentele noi vor crea un sistem mai eficient. Acesta le va oferi consumatorilor din UE posibilitatea de a beneficia de o largă gamă de produse alimentare și va crea un mediu favorabil pentru industria alimentară europeană.”
Elementele cheie privind clonarea
Nu se va practica clonarea în scopuri agricole în UE și nicio astfel de clonă nu va fi importată atâta timp cât există preocupări legate de bunăstarea animalelor.
Primul proiect de directivă prevede instituirea unei interdicții temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de fermă, precum și privind introducerea pe piață de animale vii clonate și de embrioni clonați. Al doilea proiect de directivă garantează că produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu sunt introduse pe piața UE.
Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisă în scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare și a speciilor pe cale de dispariție sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice și dispozitive medicale, în cazul în care utilizarea acestei tehnici poate fi justificată.
Elemente cheie privind alimentele noi
În temeiul proiectului de regulament, alimentele noi ar face obiectul unei proceduri de autorizare mai simple, mai clare și mai eficiente, care să fie centralizată la nivelul UE și care ar trebui să permită un acces mai rapid pe piața UE pentru alimentele sigure și inovatoare.
Alimentele noi reprezintă, în general, produsele alimentare care nu au fost consumate în UE la un nivel semnificativ înainte de mai 1997, și anume înainte de intrarea în vigoare a regulamentului actual și, în special, alimente produse conform unor tehnici și tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele.
De asemenea, se prevăd dispoziții speciale pentru produsele alimentare care nu au fost comercializate în UE, dar a căror utilizare în condiții de siguranță este confirmată istoric în țări din afara UE. Astfel se creează un sistem mai echilibrat și un mediu pozitiv pentru comerț.
Protecția inovării este, de asemenea, o caracteristică a proiectului de lege. În cadrul noului sistem, în cazul unei inovații susținute de noile evoluții științifice, întreprinderea producătoare de alimente care a prezentat cererea va primi autorizația de comercializare a produsului alimentar pentru 5 ani, înainte ca alte întreprinderi să îl poată produce.
Următoarele etape
Celelalte instituții ale UE, inclusiv Parlamentul European și Consiliul, vor analiza proiectele legislative ale Comisiei și își vor adopta pozițiile în timp util. În acest stadiu, se poate estima că proiectele legislative vor intra în vigoare cel mai devreme în 2016.
Context
Clonarea animalelor este o tehnică relativ nouă de a reproduce animale. Clonarea nu implică nicio modificare genetică. O clonă nu este un OMG. Tehnica de clonare nu îmbunătățește performanțele unui animal. Cu toate acestea, crescătorii pot avea în vedere clonarea pentru a mări cantitatea de material reproductiv (seminal sau embrioni) pentru un animal deosebit de valoros.
Astăzi, clonarea nu este folosită în producția alimentară. În prezent, în UE, comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate ar avea nevoie de o aprobare prealabilă introducerii pe piață, în conformitate cu regulamentul privind alimentele noi, pe baza unei evaluări științifice a siguranței alimentare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Până în prezent, niciun operator din sectorul alimentar european sau străin nu a solicitat o autorizație de introducere pe piață pentru alimente produse prin utilizarea tehnicii de clonare.
În 2008, EFSA a efectuat o evaluare științifică a riscurilor privind clonarea și a concluzionat că nu există niciun indiciu al unor eventuale diferențe în materie de siguranță alimentară în ceea ce privește carnea și laptele clonelor și ale descendenților acestora comparativ cu animalele reproduse prin mijloace convenționale. Avizul a fost confirmat în 2009, 2010 și 2012.
Cercetătorii utilizează clonarea pentru anumite investigații. Materialul reproductiv (seminal și embrioni) și alimentele (carne, lapte) provenind de la aceste animale clonate nu sunt introduse pe piață.
{mosloadposition user9}