pe traseul Hanul lui Manuc – Parcul Cismigiu
Marți, 15 aprilie, de la ora 18:00, bucureștenii pot lua parte la una dintre cele mai importante manifestări dedicate sărbătorilor pascale: procesiunea ,,Drumul Crucii”, organizată de Asociația Beneva, în parteneriat cu creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. În capitală, Drumul Crucii începe în data de 15 aprilie, ora 18:00, la Hanul lui Manuc (Centrul Istoric) și ia sfârșit în Parcul Cişmigiu, unde se desfășoară evenimentul ,,Tradiții și Flori de Sărbători”, organizat de Primăria Municipiului București, prin creart.
Procesiunea este gândită ca un spectacol de stradă care redă într-o manieră artistică cele 14 opriri pe care Iisus le-a făcut până la crucificare. Manifestarea face parte dintr-un turneu organizat în mai multe oraşe din ţară şi a fost iniţiată acum nouă ani de ceramistul Dan Leș, artist plastic din Baia Sprie.
Drumul Crucii – Via Dolorosa sau Via Crucis – amintește neîncetat omului măsura dragostei lui Dumnezeu față de el. În vechiul oraș Ierusalim, în Vinerea Mare, credincioșii pășesc pe urmele Mântuitorului, pe străduțele înguste. În zeci de orașe din lume această procesiune se repetă an de an sub forma unor reprezentații de stradă.
Dan Leș, inițiatorul acestui proiect, este un cunoscut promotor al patrimoniului românesc și a valorilor autohtone atât în România, cât și în străinătate. „Uitându-mă la cei care goneau într-o Vineri Mare, m-am întrebat ce ar face oamenii dacă Iisus ar trece cu o cruce printre ei.” Şi astfel a luat fiinţă, în urmă cu nouă ani, procesiunea Drumul Crucii, care angrenează o echipă de 70 de persoane şi care străbate ţara în Săptămâna Mare. Anul acesta, în București şi alte 6 oraşe, Drumul Crucii vine să le amintească oamenilor drumul lui Iisus către Răstignire.
Parteneri media creart: Modernism.ro, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Art Act Magazine, onlinegallery.ro, Big City Life, PRwave, TV City și Zile și Nopți.
Despre creart
creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție este un serviciu public aflat în subordinea Primăriei Municipiului București, fiind succesorul Centrului de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare, întemeiat în 1957. creart are misiunea de a răspunde nevoilor culturale comunitare prin oferirea de produse și servicii culturale diverse: festivaluri naționale și internaționale, concursuri, expoziții, târguri, seminarii, concursuri de educație civică, ateliere de creație cultural-artistică. Activitatea instituției gravitează în jurul promovării și punerii în valoare a turismului cultural de interes local, a meșteșugurilor, obiceiurilor, tradițiilor populare și a valorilor culturale românești dar și în jurul stimulării creativității în toate genurile culturale: literatură, muzică, artă populară, plastică, foto și cinematografică.
Despre Asociația BENEVA
Organizator al Drumului Crucii din Bucureşti, Asociaţia BENEVA, înfiinţată în 2010, trăieşte sub semnul "Facem să fie bine!".
Încercând sa schimbăm lumea în bine, ne-am implicat în proiecte cultural-educaţionale, dar mai ales în proiecte sociale. Paşi către Viaţă este unul dintre cele mai mari proiecte prin care BENEVA sprijină copiii de la secţia de onco-pediatrie a Spitalului Marie Curie.
Home Mătăsari şi Home Matache, Festivalul Femei pe Mătăsari, Tribul şi Lecturi Urbane sunt doar câteva dintre proiectele BENEVA.