in cadrul Professional Corner AMCOR de la Oradea
AMCOR (Asociația Consultanților în Managemeent din România) a organizat pe data de 1 octombrie 2014, la Oradea, în colaborare cu Eurotop Consulting și BDO Business Advisory, întâlnirea Professional Corner cu tema ”Probleme și noutăți în fondurile europene”.
Evenimentul a reunit preponderent reprezentanți ai firmelor de consultanță din regiunea Nord-Vest.
Prezentarea dnei. Ghiulai Ana Timea (Eurotop Consulting) cu tema ”Probleme întâmpinate în procesul de implementare a proiectelor și noutăți în perioada de programare 2014-2020”, a evidențiat detalii despre rata de absorbție a fondurilor europene defalcată pe programe operaționale, a conținut o listare a principalelor probleme identificate în procesul de implementare a proiectelor, dar și noutățile perioadei de programare 2014-2020 comparativ cu perioada anterioară, 2007-2013. Principalele probleme identificate în procesul de implementare a proiectelor se referă la domeniul achizițiilor publice, la nerespectarea termenului contractual de 45 de zile calendaristice pentru efectuarea rambursării cheltuielilor, la lipsa finanțării proprii, a prefinanțării sau a finanțărilor bancare, la birocrația excesivă și la cantitatea mare de documente care trebuie pregătite la depunerea fiecărei cereri de rambursare, la termenele prea scurte alocate răspunsurilor la cererile de clarificări, la inexistența unui calendar clar al organizării sesiunilor de depunere pentru programele de finanțare, sau la problemele din programele derulate din bugetul de stat.
Printre noutățile perioadei de programare se numără: termene administrative mai scurte, reducerea sarcinii administrative asupra beneficiarilor prin dezvoltarea unui sistem de electronic de informatii, extinderea opțiunilor de simplificare de evaluare a costurilor, introducerea opțiunilor de costuri. O altă noutate este reprezentată de asistența tehnică și suport financiar mai eficient pentru beneficiari care va fi realizată prin standardizarea documentelor de achiziții publice, de un mecanism financiar care permite ca rambursarea cheltuielilor să se facă direct furnizorului, simplificarea documentației cerute la depunerea proiectelor etc. Dezvoltare de CLLD-uri (Community-led Local Development) pentru reducerea decalajelor teritoriale prin implicarea comunității locale, reprezintă încă o noutate în cadrul noi sesiuni de programare.
Rolul AMCOR în soluționarea problemelor și reprezentarea regiunilor în cadrul ministerelor a fost discutat de către Președintele AMCOR, dl. Sorin Caian împreună cu dl. Gabriel Ioniță reprezentantul companiei BDO Business Advisory.
Ca urmare a organizării acestui eveniment, AMCOR și-a asumat responsabilitatea de a primi propuneri, listări ale problemelor cu care se confruntă atât firmele înscrise în Asociație cât și cele din afara AMCOR în implementarea proiectelor și de a formula o poziție proprie pe domeniul identificat. Astfel așteptăm la adresele de email: alexandra.pusca@amcor.ro respectiv andreea.fieroiu@amcor.ro problemele pe care le semnalați.