Simona Bogdan
PR Manager Romania – BitDefender
Există multe momente frumoase în viaţa unui om de PR. Şi dacă stăm să ne găndim la faptul că problemele de comunicare se întalnesc la tot pasul, în orice organizaţie şi la orice nivel de educaţie, viaţa acestuia devine plină de evenimente plăcute, dar mai ales, neplăcute. Nu le poţi denumi chiar „crize de comunicare” sau „de imagine”, pentru că nu implică organziaţia în sine, dar intră în categoria acelor neînţelegeri de la nivel uman, a problemelor cu care oricine dintre noi ne-am confruntat cel ăuţin o dată în viaţa, în momentul în care interlocutorul nostru interpretează anumite detalii eronat, fie că o face intenţionat sau nu. Să intrăm puţin în detalii aici şi să ne imaginăm cum omul de PR încearcă în numele instituţiei pe care o reprezintă să colaboreze cu o terţă parte în vederea participării în cadrul unui eveniment care vizează o audienţă tânără, la modă, mai exact acelor „social media adicts”. Până aici orice ştie că detaliile pentru un astfel de proiect sunt extrem de importante şi implicarea cu seriozitate a ambelor părţi este crucială şi duce la finalizarea cu succes a oricărui proiect. În traducere liberă, trebuie să fim tot timpul atenţi la ce vorbim, la ce informaţii primim si distribuim la rândul nostru, la modul în care interacţionăm cu lumea, şi mai ales, dacă ne-am facut corect înţeleşi şi am transmis informaţia corectă.
Exact aici intervin şi problemele. Majoritatea organizatorilor de evenimente din România sunt oameni nepregătiţi, ca în multe alte domenii de activitate în care ne consideram experti, alături de fotbal şi marketing. Evident, există şi excepţiile, oameni extraordinari pe poziţii de organizare şi capabili să ducă singuri evenimente de anvergură, dar nu despre ei vom vorbi aici. Ci despre restul, cei pentru care comunicarea se dovedeşte a fi o chestiune facultativă, cei care nu realizează nivelul de responsabilitate ce vine o dată cu implicarea într-un proiect, precum şi consecinţele pe care un simplu „am uitat” le are asupra tuturor factorilor implicaţi.
Conversaţiile prin e-mail ar trebui să asigure de la sine un istoric al tuturor detaliilor stabilite astfel şi să joace rol de „dovezi” ale neîntelegerilor cu care ne întalnim. Dar cum procedăm dacă aici interlocutorul nostru nu recunoaşte nici măcar primirea acestora? Pare hilar, nu? Ei bine, lucrurile sunt cât se poate de reale şi triste, cazuri adevărate şi recente stau marturie a experienţelor neplăcute cu care m-am confruntat recent şi, cu regret am observat că nu sunt un caz singular.
Nu poţi face nimic, evident problemele ies acum din spectrul comunicării simple şi intră sub incidenţa acelor greşeli de comportament ale individului respectiv, cu toate acestea, cu greu poţi scoate compania pe care o reprezintă de sub imaginea proastă pe care ţi-a insuflat-o. De aici, proiectul este compromis, încrederea cu care trebuia să lucrez se diminuează spre o totală dispariţie şi eventualele progrese în derularea acestuia sunt iremediabil afectate sau chiar stopate.
Ce poţi face în calitate de comunicator? Iată ce am făcut eu…am încercat să rezolv problemele apărute cu persoana în cauză şi neajungând la niciun rezultat pozitiv am oprit comunicarea cu persoana respectivă, şi am escaladat problemele apărute unui coordonator principal. Am stabilit apoi cu acesta noile criterii de colaborare pe proiectul respectiv sau, după caz, abandonarea proiectului de comun acord.
În concluzie, situaţia a fost în mare extrem de neplăcută şi cu siguranţă pe viitor încrederea în organizaţia respectivă a fost pierdută, motiv care va duce la evitarea colaborării cu ei. Bineînţeles că lucrurile pot primi o altă şansă, dar prima impresie îmi va lăsa mereu un gust amar.
Simona Bogdan – PR Manager Romania, BitDefender, are o experienta de peste 5 ani in PR-ul IT&C deruland in toti acesti ani in proiecte de corporate communications, programe de responsabilitate sociala sau comunicare interna. De-a lungul carierei sale, Simona a acumulat experienta in calitate de consultant pe probleme de comunicare corporativa, fiind specializata pe procese de strategie si B2B. {mosloadposition user10}