Atunci când se discută despre efectele psihologice ale cancerului, se au în vedere femeile şi problemele emoţionale cu care acestea se confruntă. Însă şi bărbaţii se confruntă cu o serie de probleme emoţionale şi chiar sociale odată ce sunt diagnosticaţi cu cancer.
Într-adevăr, studiile demonstrază că bărbaţii abordează cu mai multă tărie problema cancerului şi nu se lasă afectaţi prea tare de partea emoţională. Însă, când este vorba despre tipuri de cancer care afectează masculinitatea sau stima de sine, lucrurile se schimbă.
Este vorba despre cancerul la testicule. Fireşte, diagnosticarea cu acest tip de cancer constituie un şoc imens pentru bărbat, fiind speriaţi mai mult de pierderea masculinităţii şi a statutului în familie şi societate.
Teama cea mai mare este îndepărtarea chirurgicală a testiculelor. Aceasta reprezintă cea mai mare angoasă a bărbaţilor suferinzi de cancer testicular, motiv pentru care aceştia amână cât mai mult momentul operaţiei.
Studiile arată că bărbaţii sunt îngrijoraţi de pierderea statului lor social printre ceilalţi bărbaţi şi de alterarea imaginii lor în ochii celorlalţi.
Însă, mai presus de toate, aceştia sunt măcinaţi de faptul că îndepărtarea testiculelor va influenţa în mod negativ viaţa sexuală şi eventualele relaţii cu partenerele.
S-a demonstrat însă, pe baza declaraţiilor supravieţuitorilor cancerului la testicule, că îndepăratarea testiculelor nu a avut absolut nici un impact asupra vieţii sociale. De asemenea, nici viaţa sexuală nu este afectată în nici un fel.
Aşadar, efectele psihosociale la acest tip de cancer sunt de fapt minime, însă stresul lăuntric aferent este cel care cauzează adevăratele probleme.