Denumirea de „probiotice” este dată acelor bacterii care au efecte benefice asupra sănătății organismului, întărind sistemul imunitar și îmbunătățind funcțiile vitale. Sunt prezente în mod natural, atât în organismul uman cât și cel al animalelor, regăsindu-se în special în sistemul digestiv, dar și la nivelul pielii, al căilor respiratoriii superioare și al tractului uro-genital. Ca și în cazul oamenilor, și la câini este foarte importantă menținerea acestei flore bacteriene în organism, iar cea mai eficientă soluție este o alimentație sănătoasă.
Nu întotdeauna hrana pe care o oferi animalului tău de companie conține toate ingredientele necesare pentru a reface și a menține această floră bacteriană benefică, iar pentru a repara acest inconvenient, o poți suplimenta cu un probiotic pentru câini. Aceste produse nu sunt medicamente, ci fac parte din categoria suplimentelor alimentare, iar riscurile asociate și contraindicațiile sunt foarte puține. Pentru a te ajuta să-i administrezi corect partenerului tău probioticele care să-l ajute să se mențină sănătos, îți spunem când ar trebui să primească un astfel de supliment și care sunt situațiile în care acesta i-ar putea face rău.
sursa foto
Când e bine să administrezi probiotice câinelui tău
Fiind vorba de produse menite să susțină organismul, probioticele pot fi administrate în aproape orice circumstanțe, cu câteva excepții pe care le vom prezenta în paragraful următor. În principiu, orice câine sănătos poate primi probiotice pentru a-i întări imunitatea și a-l menține în formă, dar sunt și situații când administrarea acestora este absolut necesară.
- În primul rând, suplimentarea hranei cu probiotice trebuie făcută în timpul unui tratament cu antibiotice, pentru că aceste medicamente destinate distrugerii agenților patogeni care provoacă infecții distrug și o parte din flora bacteriană benefică. Prin urmare, organismul are nevoie de susținere în perioada tratamentului cu antibiotic, pentru menținerea la un nivel optim al bacteriilor probiotice.
- De asemenea, administrarea de probiotice este indicată și în perioadele în care se schimbă alimentația, în special atunci când câinele trece de la alimentația maternă la cea solidă, de juniori. Apoi, pe măsură ce câinele crește, este bine să îl susții cu probiotice și atunci când trece de la hrana de junior la cea de adult și ulterior, când se face trecerea de la hrana de adult la cea de senior.
- Atunci când, dintr-un motiv sau altul, animalul este stresat, administrarea de probiotice ajută la prevenirea altor probleme ce pot fi generate de această stare. Stresul creează un mediu acid în sistemul digestiv, care favorizează dezvoltarea agenților patogeni, prima manifestare specifică fiind diareea.
Administrarea de probiotice în astfel de situații readuce în limite optime bacteriile care populează flora intestinală, ceea ce va determina dispariția problemelor digestive.
Când și cum pot face rău probioticele
Deși efectele negative și contraindicațiile în cazul probioticelor sunt puține, acestea nu trebuie ignorate, pentru că pot genera o suferință în plus câinelui, iar niciun stăpân nu își dorește acest lucru. Atunci când animalul suferă de o afecțiune severă sau după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale, este indicat să discuți cu medicul veterinar înainte de a-i adăuga suplimente probiotice în alimentație.
De asemenea, și în cazul femelelor gestante sau care alăptează se recomandă precauție în administrarea probioticelor, pentru că anumite produse le-ar putea face rău.
În ceea ce privește efectele secundare pe care le au probioticele pentru câini, acestea apar foarte rar și nu provoacă probleme deosebite. Balonarea este cel mai frecvent efect secundar, însă problema se rezolvă de la sine. În cazul în care simptomele nu dispar în câteva zile este recomandat să mergi cu câinele la veterinar.
Prin urmare, probioticele au calitatea de-a furniza câinelui microorganismele benefice de care acesta are nevoie pentru a se apăra de boli, îmbunătățind totodată funcțiile vitale ale organismului. Pentru a obține rezultatele dorite, folosește doar produse de uz veterinar, iar înainte de-a le administra, solicită sfatul unui medic veterinar.