și propune autorităților continuarea implementării măsurilor de eficientizare a programului național de imunizare împotriva gripei
Asociația Pro Imunizare, organizație neguvernamentală care își propune informarea și educarea tuturor categoriilor de public – populație, personal medical, autorități – cu privire la importanța prevenției bolilor infecțioase majore prin vaccinare, relansează portalul de informare www.stopgripa.ro, unde românii pot afla cele mai noi informații despre gripă și evoluția acesteia la nivel național și global. În același timp, asociația propune autorităților continuarea implementării unor măsuri de eficientizare a programului național de imunizare împotriva gripei, care să prevină deteriorarea gravă a stării de sănătate a populației ca urmare a îmbolnavirilor de gripă.
“Avem nevoie de implementarea unor campanii de informare a publicului larg, care să mărească gradul de acceptare a vaccinării antigripale, astfel am venit în întâmpinarea acestei nevoi prin portalul www.stopgripa.ro.” a declarat Dr. Oana Falup Pecurariu, Președintele Asociației Pro Imunizare. Portalul va fi dezvoltat în perioada următoare pentru a include și informații utile pentru medici și specialiști, dar și pentru autorităti, prin studii și exemple de success din țările care au reușit să o obțină a rată a vaccinării de 75% pentru vârstnici, în concordanță cu recomandările Organizatiei Mondiale a Sănătății.
Asociația Pro Imunizare salută inițiativa Ministerului Sănătătii de a implementa un proces de achiziție multianuală a necesarului de vaccin antigripal și speră că autoritățile să continue inițiativele de înlăturare a barierelor birocratice și administrative care îngreunează procesul de vaccinare. “E nevoie de efortul coordonat al tuturor, medici, autorități, reprezentanți ai instituțiilor internaționale și ai organizațiilor neguvernamentale pentru a obține rezultate palpabile începând de anul viitor,” a adăugat Dr. Oana Falup Pecurariu, Președintele Asociației Pro Imunizare.
Un studiu realizat în septembrie 2014 de Asociația Pro Imunizare (API), în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei şi Societatatea Română de Microbiologie, a identificat o serie de disfunctionalităţi în desfăşurarea activităţii de vaccinare antigripală, printre care se numără întârzierea procesului de imunizare anuală, care ar trebui definitivat în luna octombrie; numărul insuficient de doze de vaccin achiziționate, care reduce rata vaccinării la nivelul grupelor de risc; procesul greoi de preluare a vaccinurilor de către medici de la Direcțiile de Sănătate Publică; sistemul greoi de raportare a vaccinării, care nu se folosește de avantajele raportării electronice și creșterea numărului de rapoarte în format tipărit pe care medicii de familie trebuie să le întocmească pentru decontarea vaccinarilor efectuate.
Studiul propune si o serie de măsuri care, daca ar fi implementate, ar eficientiza programul de imunizare împotriva gripei, obținând-se totodată beneficii tangibile în ceea ce privește eficientizarea costurilor publice cu asistența medicală.
Aceste măsuri includ:
- Desfășurarea campaniilor de vaccinare antigripală gratuită, derulate prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi, începând cu 1 octombrie, pentru.a asigura o imunizare cât mai eficientă a populaţiei;
- Creşterea numărului de doze de vaccin antigripal distribuite gratuit pentru persoanele din grupele de risc, în acord cu necesarul de vaccinuri centralizat de Direcţiile de Sănătate Publică, prin intermediul medicilor de familie.
- Introducerea în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) a unui soft web-based, ce poate fi verificat online de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP), pentru a uşura munca de evidenţă şi raportare, eliminând astfel obligaţia medicilor de familie de a depune în format tipărit informațiile privind vaccinarea.
- Furnizarea dozelor de vaccin gripal de către DSP-uri direct la cabinetele medicilor de familie, pentru a degreva medicul de familie de această sarcină administrativă.
- Campanii de informare/educare a persoanelor care, prin natura ocupaţiei, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv angajaţii din serviciile publice.
- Includerea farmaciilor în circuitul vaccinării, astfel încât, cei interesați vor putea să cumpere vaccinul din farmacie și să se şi vaccineze în farmacie.
{mosloadposition user9}