Spectacolul radiofonic "Maldoror sau Biografia sentimentala a unui criminal in serie" (productia Redactiei Teatru a Societatii Romane de Radiodifuziune) este castigatorul premiului al II-lea la Festivalul International "Prix Marulic". Scenariu radiofonic si regia artistica: Ilinca Stihi.
In distributie: Zoltan Octavian Butuc, Alex Vasilache, Manuela Ciucur, Gabriel Spahiu, Madalina Anea, Mihai Mos.
Redactor: Crenguta Manea.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia muzicala: Madalin Cristescu.
Regia tehnica: Madalin Cristescu si Mihnea Chelaru.
„Maldoror – biografia sentimentala a unui criminal in serie” propune un dialog teatral intre personajul Contelui de Lautréamont, din opera poetica „Les Chants de Maldoror”, si un altul inspirat din realitatea contemporana romaneasca, Tanarul.
Interferentele intre universul liric al lui Lautréamont si lumea Tanarului se stabilesc avand drept punct central fascinatia exercitata de experimentarea raului. Autoarea scenariului constata relativizarea tot mai acentuata a limitei dintre bine si rau, dizolvarea reperelor care le separa si care genereaza in cultura europeana moderna, ca si in cea contemporana aparitia unor prezente imaginare in a caror serie luciferica se inscrie si Maldoror.
In spectacolul „Maldoror – biografia sentimentala a unui criminal in serie”, Ilinca Stihi construieste o continuitate intre confuzia disperata a Tanarului, atras de un experimentalism al ororii si placerea, distilata pana la cea mai pura esenta, incercata de Maldoror atunci cand faptuieste, cu delicii, gama intreaga a bestialitatii. Vocile reunite ale celor doua personaje realizeaza transferul temei din realitatea poetica a secolului al XIX-lea in cea a lumii de astazi.
„Prix Marulic” – manifestarea desfasurata timp de sapte zile in orasul Hvar de pe insula cu acelasi nume, din Croatia, este dedicata atat emisiunilor si documentarelor radio, cat si spectacolelor radiofonice („fiction”), dezvoltand la aceasta sectiune un profil inedit, consacrat interpretarii contemporane a operelor clasice. Editia 2010 (festivalul se desfasoara de 14 ani) a inclus circa 70 de productii din 22 de tari din intreaga lume. Creatia Ilincai Stihi a avut doar cu un vot mai putin fata de spectacolul clasat pe primul loc – „Crima si pedeapsa”, dupa Dostoievski (Suedia). Premiul al III-lea a revenit unei productii BBC: „Jurnalul unui opioman”.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}