La sfarsitul lui noiembrie 2006, s-a inceput urmarirea penala importiva a opt membri ai retelei de spionaj, iar pe 20 decembrie 2006, acestora li s-a adaugat si ex-ministrul economiei si comertului Ioan Codrut-Seres. Urmeaza, cu siguranta inculparea oficiala a ministrului comunicatiilor, Gabriel Nagy, deja aflat cu un picior in lotul celor noua. Pe de alta parte, daca, asa cum rezulta din probatoriul administrat de procurorii DIICOT, privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA a fost frauduloasa, este de presupus ca ea va fi anulata, problema care, pana azi, nu a fost amintita sau supusa vreunei dezbateri publice.
POLITICA
Un nou statut, aceleasi vechi probleme
Devenita membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, Romania si-a schimbat definitive statutul in sanul comunitatii internationale. Acest lucru nu poate fi contestat de nimeni, si el confirma o realitate, pe care insa destul de multi continua, dintr-un soi de inertie a perceperii si a gandirii, sa o faca: aceea ca integrarea europeana si euroatlantica a tarii noastre este rezultatul unor transformari de substanta, declansate de evenimentele din decembrie 1989.
Sentinta. Executiv executat in piata publica
In actuala formula, Guvernul Calin Popescu Tariceanu are zilele numerate. Ori pica, ori se restructureaza. Ambele semnale au fost trase inca de la finele lui 2006 si reluate in primele zile ale lui 2007, cu aplombul unei tari parte a Uniunii Europene. Explicatii sunt. State mult mai performante economic sau guverne mult mai mici, aliatii nu se mai intelege, platformistii lui Stolojan socotesc zilele ramase din sefia lui Tariceanu, conservatorii au trecut la atac brat la brat cu PSD, PSD spune ca ceva trebuie sa se petreaca, la fel sustine si PRM.
DOSAR
Industria ingrasamintelor, topita de pretul gazelor
Romania risca sa ramana fara industrie de ingrasaminte exact in momentul in care are mai multa nevoie de ea. Mai clar spus, exista pericolul ca exact in momentul in care sectorul agricol romanesc va avea suficienti bani pentru a-si asigura necesarul de fertilizanti, sa nu mai aiba de unde sa-l procure.
ANALIZA
Prea mult populism ucide popularitatea
Daca ar fi sa judecam dupa baile de multime pe care le-a “consumat” fara moderatie la sfarsit de an, domnul Traian Basescu este un personaj popular. Ingredientele acstei popularitati nu sunt diferite de acelea care au facut, la inceputul anilor ’90 ai secolului trecut, din Ion Iliescu un personaj popular: naturaltea demersului, adresarea directa, la obiect, un limbaj adecvat nivelului de intelegere al interlocutorilor…
EXTERNE
Hidoasa reteta pentru un dezastru major in Orientul Mijlociu
“Allah sa va binecuvanteze. Va multumesc ca il oorati cu prezenta voastra pe Saddam, martirul!”. Acestea au fost cuvintele pe care Raghad, fiica cea mare a lui Saddam Hussein, le-a adresat multimii intaratate, care a iesit pe strazile capitalei iordaniene, Amman, in ultima zi a lui 2006, pentru a protesta fata de spanzurarea, la 30 decembrie, in zori, a fostului dictator irakian.
ANCHETA
Solutia imorala era penala
Privatizarile frauduloase din domeniul energiei s-au facut cu participarea directa si bine “motivata” a unor membri ai Guvernului Tariceanu. Deocamdatam in plasa procurorilor a cazut doar unul dintre ministri, un altul aflandu-se in “pregatire”.
SOCIAL
Politizarea universitatii, cu acte in regula
Invatamantul e domeniul care, probabil, a dezbatut, a facut si a desfacut cea mai mare cantitate de legislatie dupa decembrie 1989. Si, totusi, un corpus de legi coerent inca nu detine. Reglementarile se alcatuiesc si se experimenteaza pe sarite, sub semnul efemerului, adica al politicului, care dicteaza amendarea ori anularea legilor o data cu fiecare schimbare ministeriala.
AFACERI
Privatizarea CEC- un esec sau o amanare calculata in ceasul al 12-lea?
Casa de Economii si Consemnatiuni este un brand traditional in Romania, cu o valoare mai mult sentimentala, decat o banca in intelesul actual al cuvantului. Casa de Economii si Consemnatiuni detine cel mai mare numar de sucursale si agentii, aproximativ 1.400, ceea ce reprezinta cel mai mare numar de unitati bancare din Romania, cu o foarte buna repartizare in teritoriu, in special in zona rurala.
FINANTE
Ce impozite platesc romanii in acest an
Fiecare inceput de an aduce, de fiecare data, noi cheltuieli pentru o familie. Impozitul pe casa, pe masina, asigurarile pentru masina si locuinta sunt doar cateva dintre acestea. Toate trebuie achitate in prima parte a anului. Pentru a veni in intampinarea celor care nu vor sa se puna rau cu Fiscul am calculate care ar fi valoarea impozitelor, dar si a asigurarilor pe care ar trebui sa le achite o familie.
IMOBILIARE
Chirias sau proprietar?
Una dintre problemele pe care si le pune orice tanara familie este cea a unei locuinte. Multi dintre tineri vor sa plece de langa parinti si au de ales intre doua variante, in functie de starea materiala: fie se muta intr-un apartament cu chirie, fie cumpara un apartament, eventual cu credit de la banca. Amandoua variantele au avantajele si dezavantajele lor.
ARTE SI TIMP LIBER
Pe cand “un Luvru” si la Bucuresti?
De mai bine de patru secole, un mit, cu totul iesit din comun, revine mereu in actualitate. Tentatiile lumesti, puse in joc de Mefistofel, sunt atat de incitante, incat rezistenta este aproape nula in fata pierzaniei de a-ti vinde sufletul diavolului. Daca pana si Faust a patit-o, ce sa ne mai miram astazi de niste functionari politici- fie ei chiar si ministri, fie ei chiar si din Franta- ca nu pot rezista tentatiei…argintilor?
TENDINTE
Luminita Anghel a bagat banii din muzica intr-o firma de PR
Luminita Anghel, ai explodat parctic dupa momentul Eurovision 2005. Ce au insemnat pentru cariera ta acesti doi ani care s-au scurs? O crestere raoida in plan professional, un salt puternic in topurile radiourilor si recunoastere din partea publicului. Am reusit sa demonstram ca unele idei preconcepute pot fi demolate prin munca si perseverenta.
Bucuresti, 9.1.2007
{mosloadposition user10}