ne vorbesc despre curaj, idealism, optimism in volumul „De ce m-am intors in Romania”
Aflaţi poveştile unor români celebri care s-au întors în ţară şi de ce au ales să trăiască în România.
La editura Polirom va apărea în curînd volumul De ce m-am întors în România coordonat de Sandra Pralong. Printre cei care semnează textele din volum se numără Sorin Alexandrescu, Ion Vianu, Mihaela Mihai, Leonard Doroftei, Dinu Zamfirescu, Gheorghe Zamfir, Principesa Margareta a României, Irina Cajal, Radu Gabrea, Mariana Nicolesco, Dan Chişu, Neagu Djuvara.
Volumul De ce m-am întors în România va fi lansat la Tîrgul de carte Bookfest (Romexpo, pavilionul 15, la standul editurilor Polirom şi Cartea Românească) duminica, 13 iunie, la ora 11.30 în prezenţa autorilor.
Imaginea românilor despre ţările din Vest este aproape exclusiv pozitivă, lucru confirmat de numeroase sondaje. Şi totuşi, mii dintre ei, care ar putea avea cariere strălucite în străinătate, decid să revină şi să trăiască în România. Care sînt diferenţele dintre „aici” şi „acolo” şi ce putem învăţa din experienţa celor care au ales să se întoarcă? Opiniile unor români nu de puţine ori celebri cu privire la viaţa în străinătate alternează permanent cu percepţia pe care aceştia o au asupra ţării lor şi a destinului ei, într-un incitant volum ce izbuteşte să pună faţă în faţă realităţile autohtone şi străine.
Declaraţia Sandrei Pralong:
Mi‑aş dori ca, printre rînduri, această carte să ne îmbie să ne „îndrăgostim din nou de România!”. Ştiu că, în ultimul timp, a devenit de bonton mai curînd să ne denigrăm ţara, dar cred că, atunci când o privim prin ochii unor oameni de succes care au ales să se întoarcă şi să trăiască aici, putem redobîndi acea stare de iubire. Chiar dacă unii dintre autorii paginilor nu sînt tocmai blînzi cu ce au găsit acasă în România, citind povestea fiecăruia descoperim noi motive (şi maniere) de a o iubi, de a o părăsi şi, în final, de a reveni totuşi la ea…
Sandra Pralong, fost consilier al preşedintelui Emil Constantinescu pe Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în prezent preşedintele Fundaţiei SynergEtica; membru în conducerea a numeroase fundaţii şi asociaţii internaţionale. Studii comerciale (Elveţia), de relaţii internaţionale şi ştiinţe politice (SUA). A fost director de comunicare al săptămînalului American Newsweek. În 1990 a pus bazele Open Society Fundation (Bucureşti), iar între 2002 şi 2005 a fost cel mai înalt responsabil de comunicare pentru Europa şi CSI în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
{mosloadposition user10}