În perioada 1-2 februarie 2019, la Constanța a avut loc reuniunea de fondare a Hub-ului Macro-Regional Dunăre-Marea Neagră, o inițiativă a Asociației ”Comunitățile Locale Riverane Dunării” (CLDR) împreună cu Cluj IT Cluster, care coordonează în prezent un grup de circa 30 de clustere din zona Balcanică, a Bazinului Mării Negre și a Regiunii Baltice. Misiunea Hub-ului constă în principal în generarea unei contribuții importante la inovarea macroregiunii prin cooperare teritorială și dezvoltarea unor proiecte transnaționale potrivit specializărilor regionale inteligente și subsumate Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) și celorlalte documente strategice conexe.
La constituirea Hub-ului Macro-Regional Dunăre-Marea Neagră au luat parte: Asociația CLDR România – membră CoDCR (Viena), Cluj IT Cluster – format, la rândul său, dintr-un număr de patru universități din cadrul centrului universitar, împreună cu numeroase companii din zonă, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Spiru Haret, Clusterul Prelucrări Metale Transilvania – compus din trei universități, două municipalități și numeroase întreprinderi mici și mijlocii din Regiunea de Centru, INCD pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării, Arhiepiscopia Craiovei, Fundația Acțiunea Ecologică Română, Asociația ”24Pharte”, Agenția URBASOFIA și CIO-SUERD ”Jean Bart” proiect fondat de Fundația EUROLINK-Casa Europei în parteneriat cu Academia Română.
Această structură funcțională nu este închisă, ci printr-o cerere de afiliere, adresată Președinției Hub-ului, asigurată de Cluj IT Cluster, se pot alătura și alte universități, centre de cercetare sau entități co-interesate să se implice consorții de proiecte majore.
În același context, au fost prezentate și dezbătute ariile tematice ce pot primi finanțare în cursul perioadei următoare cu un accent special pe combinarea diverselor domenii de cunoaștere și acțiune interdisciplinară cu dimensiunea digitalizării transformative.
Prezentarea și promovarea cursului online de tip postuniversitar ”Managementul Bioeconomiei, Inovării și Guvernanței”
În scopul inter-conectării cât mai multor tineri absolvenți, alți consultanți, experi și manageri interesai să lucreze în proiecte inovative la nivel macro-regional, a fost lansată și noua serie a cursului ”Managementul Bioeconomiei, Inovării și Guvernanței”, care se desfășoară online în perioada februarie-mai 2019. Pentru informații suplimentare și înscrieri, cei doritori pot consulta siteul programului: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/managementul-bioeconomiei-inovarii-guvernantei
Bilanțul activității CLDR în 2018 și perspectivele în cursul Președinției României la SUERD
În cursul zilei de 1 februarie 2019, a fost organizată Adunarea Generală CLDR, care a prilejuit prezentarea raportului de activitate pe anul 2018, precum și a fost aleasă prin vot o nouă conducere a asociației. Președinția CLDR a fost asumată de Universitatea Maritimă Constanța, prin Prorector Gabriel RAICU, Președinte Executiv fiind în continuare Sever AVRAM, Comisar Regional Dunărean.
Parteneri Media Asociați: Agenția Națională de Presă AGERPRES, TVH, Opinia Națională, Juridice.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicații Mobile, CalendarEvenimente.ro, ComunicateMedia.ro, Tribuna Economică, PRwave.ro, BrandInfo.ro, SmartFinancial.ro, Tomisul Cultural, 24PHarte.ro, “Buletin Dunărean”.