isi anunta „vedetele”
O serie de lucrări celebre ale celor mai valoroase pictoriţe românce ale secolului XX şi contemporane vor fi scoase la vânzare joi, 27 ianuarie, în cadrul „Licitaţiei Doamnelor Artelor Frumoase Româneşti”, organizate de Casa Artmark. Evenimentul este un proiect-premieră pe piaţa românească de artă, întrucât reuneşte iniţiativa de recuperare a operelor marilor pictoriţe din România interbelică şi prima licitaţie consacrată operelor de grafică şi pictură grisaille (în cadrul Licitaţiei de Alb & Negru).
Cele 70 de opere rare de pictură, care surprind viziunile „doamnelor artelor frumoase româneşti” , vor fi incluse în trei secţiuni ce le înscriu cronologic şi stilistic: Impresionism şi Modernism, Expresionism şi Avangardă, Postmodernism şi Contemporană.
Dintre acestea, o serie de lucrări semnate de artiste celebre îşi vor disputa locul de vedete ale licitaţiei. Cea mai aşteptată operă este pictura Plaja a Rodicăi Maniu Mützner, artista care şi-a dobândit notorietatea în perioada interbelică. Lucrarea, un ulei pe pânză cu o dimensiunea de 130 x 256 cm este cea mai mare pictură a artistei apărută pe piaţa de artă din România şi în acelaşi timp, cea mai scumpă operă din rândul celor scoase la licitaţie, având o valoare estimativă de 40.000 – 50.000 euro.
Compoziţia face parte dintr-un ansamblu decorativ ce împodobea interiorul unei locuinţe bucureştene interbelice, fiind concepută împreună cu alte patru pânze realizate de soţul său, pictorul Samuel Mützner. Pictura Confidente, parte a aceluiaşi ansamblu decorativ, (est. 17.500 – 25.000 euro) şi Flori, cărţi şi vioara, o compoziţie decorativă cu funcţie simbolică, (est. 10.000 – 15.000 euro) sunt alte două lucrări valoroase semnate de Rodica Maniu Mutzner.
O pictură importantă a licitaţiei este şi Călăreţi în asalt (ulei pe pânză, 65 x 50 cm) a Magdalenei Rădulescu. Lucrarea (est. 4.500 – 6.500 euro) face parte din seria îndelung aprofundată a „Cavalcadelor”, inspirată din arta antică a civilizaţiilor indo-iraniene.
Portretul unei doamne de Merica Râmniceanu, Tovarăşa Corina Groşan, semnată Tia Peltz şi Natură statică cu ciclamene, stampe şi evantai a Luciei Dem(etriade) Bălăcescu sunt alte lucrări aşteptate de către colecţionari.
De asemenea, în cadrul Licitaţiei de Alb & Negru vor fi expuse 106 loturi grupate în patru secţiuni: Secolul XIX şi Academism, Impresionism şi Modernism, Expresionism şi Avangardă şi Postmodernism şi Contemporană. Printre artiştii celebri ale căror lucrări de grafică se regăsesc la Licitaţia Artmark se numără: Theodor Aman, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu, Victor Brauner, Marcel Iancu, Arthur Segal, Jaques Herold, Sorin Ilfoveanu.
Licitaţia de Alb&Negru are ca piesă centrală opera din 1932, intitulată În spatele scenei, de Iosif Iser (guaşă pe hârtie, 63 x 46 cm), o pictură în tonuri de gri, cu o temă inspirată din lumea spectacolului de teatru şi circ, care face parte dintr-o serie mai amplă de lucrări ce prezintă acelaşi univers (est. 6.000 – 9.000 euro).
O altă vedetă a licitaţiei este lucrarea Copilul Sfânt din 1929 (cărbune pe carton subţire, 63 x 48 cm) de Nicolae Tonitza, o operă realizată în perioada în care artistul a lucrat la decorarea murală a unei biserici din Constanţa, parte din cea mai înnoitoare şi mai prolifică fază a creaţiei sale (est. 3.000 – 5.000 euro). Tonitza se opreşte asupra imaginii Mântuitorului în ipostaza Sa de copil, probabil şi datorită interesului său predilect în acei ani pentru portretele de copii.
Licitaţia de Alb&Negru, precum şi Licitaţiei Doamnelor Artelor Frumoase Româneşti constituie o ocazie unică pentru colecţionarii şi investitorii din România de a achiziţiona la preţuri accesibile opere originale ale unora dintre cei mai valoroşi artişti români. Marea majoritate vor avea preţuri de pornire cuprinse între 100 şi 500 de euro, datorită faptului că, în România, segmentul de grafică al pieţei se află într-un stadiu incipient de dezvoltare. Cu toate acestea, specialiştii estimează că, în timp, acest segment se va bucura de o popularitate similară celei deţinute de pictură, iar preţurile vor reflecta adevărata valoare a operelor.
Cele două licitaţii, Licitaţia de Alb & Negru şi Licitaţia Doamnelor Artelor Frumoase Româneşti, vor avea loc la J.W. Marriott Grand Hotel, joi, 27 ianuarie 2011, începând cu ora 19.30.