Aniversare de producţie la uzina BMW Group din Leipzig – primul model BMW Group full electric produs la scară largă se bucură în continuare de o cerere puternică chiar şi după aproape şapte ani de producţie.
Bucureşti/München. BMW i3 are un succes durabil – în ambele sensuri ale cuvântului. După aproape şapte ani de la lansarea sa pe piaţă, modelul compact cu propulsie full electric – şi prin urmare fără emisii locale – continuă să fie foarte dorit. La uzina BMW Group din Leipzig, modelul BMW i3 cu numărul 200.000 a părăsit linia de asamblare – silenţios ca de obicei. BMW i3s, finisat la exterior în Fluid Black metalizat şi cu accente în BMW i Blue, a fost produs pentru un client din Saxonia şi va fi livrat la filiala BMW din Leipzig. În România modelul a fost lansat în 2015, primele livrări debutând în 2016, o dată cu startul programului Rabla Plus. De la startul livrărilor până la finalul lunii septembrie a acestui an 609 unităţi au ajuns la clienţii din România.
BMW i3, ce dezvoltă 125 kW/170 CP, şi BMW i3s, care oferă 135 kW/184 CP, sunt produse la Leipzig pentru întreg mapamondul pe o linia de producţie dedicată şi de angajaţi pregătiţi special. Odată cu începerea producţiei în 2013, uzina din Saxonia a devenit un pionier şi un centru de excelenţă pentru mobilitatea sustenabilă. BMW i3 a fost primul model full electric al BMW Group ce s-a produs la scară largă, dar şi primul automobil al companiei care avea celula pasagerilor realizată din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP). Modulul Life, produs din CFRP, este parte a unei arhitecturi de automobile specifică BMW i şi concepută din start pentru mobilitate electrică. Este modelat la Leipzig din ţesătură de fibră de carbon şi asamblat într-un proces unic dezvoltat de BMW Group. Ulterior urmează unificarea cu modulul Drive, şasiul de aluminiu, care susţine sistemul de propulsie, trenul de rulare şi bateria de înaltă tensiune. Procesele de producţie de ultimă oră asigură un timp de construcţie şi asamblare ale BMW i3 la Leipzig se realizează în doar jumătate din timpul necesar pentru automobilele convenţionale.
BMW i3 ca vector de inovaţie pentru mobilitatea electrică şi construcţia uşoară
Succesul BMW i3 şi experienţa acumulată în dezvoltare şi producţie au impulsionat semnificativ progresul în domeniul mobilităţii electrice şi al construcţiei uşoare. În acest fel, marca BMW i a devenit atelierul viitorului pentru întreaga companiei. Propulsia BMW i3s acţionează acum şi MINI Cooper SE pentru a oferi plăcerea condusului full electric. În plus, conţinutul energetic brut al bateriei de înaltă tensiune a fost aproape dublat de la valoarea iniţială, 22,6 kWh, la 42,2 kWh în prezent, fără a i se modifica dimensiunea. Autonomia BMW i3 a crescut astfel la 285-310 kilometri în ciclul de testare WLTP.
Pe baza cunoştinţelor acumulate cu BMW i3, numeroase inovaţii au fost obţinute şi în domeniile propulsiei electrice, al electronicii de putere şi al tehnologiei de încărcare. A cincea generaţie a tehnologiei BMW eDrive este pregătită acum pentru producţia de serie. Este utilizată, printre altele, la noul avanpost tehnologic al BMW Group, BMW iNEXT, care va fi produs la uzina BMW Group din Dingolfing, cu componente de la uzina BMW din Landshut, cu începere din 2021. Materialul high-tech CFRP contribuie acum, de exemplu, la construcţia uşoară inteligentă a BMW Seria 7 sau modele BMW.
Leipzig ca locaţie pentru viitor: producţia modulelor de baterii începe în 2021
Uzina BMW Group din Leipzig va continua să aibă o contribuţie importantă la extinderea mobilităţii electrice în viitor. Fabrica va deveni parte a reţelei internaţionale de producţie pentru module de baterii cu începere din 2021. Până în 2022, BMW Group va investi peste 100 de milioane de euro pentru a pune bazele producţiei de module de baterii la Leipzig. În viitor, celulele litiu-ion furnizare vor fi asamblate în module standardizate printr-un proces extrem de automatizat. Apoi, acestea vor fi asamblate împreună cu conexiunile la automobil, unităţile de control şi cele de răcire într-o carcasă de aluminiu specifică pentru fiecare model. Până în 2022, peste 150 de angajaţi vor lucra în producţia de module de baterii de la Leipzig.
În acest fel, competenţa acumulată la această locaţie de producţie a BMW i3 este utilizată în mod constant pentru producţia automobilelor electrificate în Germania. Uzina BMW Group din Leipzig, unde sunt produse – pe lângă BMW i3 – modelele BMW Seria 1 şi Seria 2 cu propulsie convenţională şi plug-in hybrid, este echipată astfel şi mai mult pentru abordarea “Power of Choice” din strategia de model a companiei în viitor.
Pionier pentru mobilitate electrică premium în oraş şi pentru o înţelegere generală a dezvoltării durabile
BMW i3 a fost dezvoltat ca un concept de automobil nou şi revoluţionar pentru mobilitate individuală în zonele urbane. Prin BMW i3, BMW Group a oferit un impuls semnificativ schimbării în domeniul transportul urban intern, care a inspirat şi alţi constructori auto să acorde mai multă atenţie mobilităţii electrice. În prezent, BMW i3 este nu doar cel mai bine vândut automobil premium din segmentul său, ci şi un simbol renumit la nivel mondial pentru condusul fără emisii locale în oraş şi pentru naveta între domiciliu şi locul de muncă.
Conform unui studiu din 2019 efectuat de Automobil Clubul German (ADAC), clienţii beneficiază nu doar de avantaje ecologice, ci şi de unele economice importante. Conform calculelor, costul total pentru un BMW i3 sau BMW i3s sunt mai mici în medie cu aproximativ 20% decât cele pentru un model BMW cu motor termic care este comparabil ca performanţe ale motorului şi echipare. Sunt luate în calcul toate cheltuielile de achiziţie, operare şi depreciere ale automobilului, cu o perioadă de păstrare de cinci ani fiecare şi un kilometraj total de 75.000 de kilometri. Datorită subvenţiilor guvernamentale crescute acum pentru automobile electrificate, avantajul deţinut de BMW i3 şi BMW i3s în ceea ce priveşte costurile toatale de utilizare este şi mai mare în România, unde programul Rabla Plus asigură o susţinere de aproximativ 9500 Euro la achiziţie.
În plus, BMW i3 reprezintă o nouă înţelegere a mobilităţii premium, care este puternic caracterizată şi de dezvoltarea durabilă dincolo de condusul full electric. Acoperişul său este produs din CFRP reciclat la uzina BMW Group din Leipzig. Vopsirea exteriorului din plastic necesită 75% mai puţină energie şi 70% mai puţină apă în comparaţie cu procesele convenţionale. 25% din materialele utilizate pentru componentele exterioare din termoplastic au fost fie reciclate, fie produse din resurse regenerabile. O cotă ridicată de materii prime regenerabile şi materiale reciclate se foloseşte şi la interior. Producţia BMW i3 la uzina BMW Group din Leipzig a avut o amprentă CO2 neutră 100% încă de la început. Turbinele eoliene din incinta uzinei furnizează energia electrică necesară pentru producţie.
Evaluarea remarcabilă a ciclului de viaţă al BMW i3 a fost deja confirmată printr-un certificat ISO emis de auditori independenţi imediat după lansarea pe piaţă a maşinii. Pentru aceasta, specialişti de la TÜV Süd au analizat toate datele şi evaluările relevante, din care a derivat echilibrul de mediu al BMW i3 pentru întregul ciclu de viaţă, de la extracţia şi producţia materiilor prime până la utilizare şi reciclare. Conform studiului, utilizarea energiei din mixul UE-25 de energie electrică a dus deja la o reducere cu aproximativ 30% a potenţialului de gaze cu efect de seră în comparaţie cu automobilele similare cu sisteme de propulsie convenţională. Atunci când este operat exclusiv cu energie electrică generată regenerativ, precum energie eoliană sau solară, amprenta de CO2 a fost redusă chiar cu peste 50%.