va fi organizat, dupa o pauza de 7 ani, la Clubul Equestria
Competiţia FEI – LONGINES GRAND PRIX** va avea un fond de premiere-record pentru România ultimilor 8 ani: 45.000 Euro
Primul concurs internaţional de sărituri peste obstacole, organizat în România după o perioadă de 7 ani de pauză, se va desfăşura, în perioada 30 mai – 02 iunie 2013, la sediul clubului de echitație Equestria din comuna Snagov (Săftica), sat Tâncăbești. Concursul, organizat sub egida Federaţiei Ecvestre Internaționale (FEI), va fi dotat cu premii în valoare totală de 45.000 de euro – un fond de premiere-record pentru ultimii 8 ani în România, la un concurs de echitaţie.
Obiectivul competiţiei este înscrierea echitaţiei autohtone în circuitul ţărilor active la nivel competiţional european, apte să organizeze concursuri de nivel internaţional cu acumulare de puncte FEI – Longines, cuantificabile pentru ierarhia mondială a probelor de sărituri peste obstacole.
Concursul FEI – LONGINES GRAND PRIX** are ca invitați sportivi din toate țările Europei, până în acest moment confirmând călăreţi din Grecia, Turcia, Italia, Bulgaria, Austria, Germania, Ungaria şi România. Organizatorii estimează, la nivel de participare în concurs, un număr de 180-200 de cai de performanţă, dintre cei mai valoroşi şi recunoscuţi pentru nivelul internaţional de două stele din ţările participante.
Concursul se califică în categoria FEI profesionistă numită CSI**/ CSYH*/ CSY-A, ceea ce înseamnă că, din cele 18 probe de obstacole oferite competitorilor, vor fi atât probe pentru cai experimentaţi şi sportivi seniori, cu acumulare de puncte Longines pentru ierarhia mondiala, inclusiv Grand Prix-ul Oculus- FEI- Longines**, cât şi probe pentru cai tineri şi foarte tineri, grupați pe vârste: 6 şi 7 ani, respectiv 4 şi 5 ani. Foarte importante sunt şi probele pentru juniori şi sportivi tineri, sub 21 de ani, cu acumulare de puncte pentru Campionatul European de Juniori şi Tineret din acest an. Două dintre probe, numite "Gold Tour", se vor premia sub denumirea Cupa Equestria.
Dintre membrii juriului vor face parte nume de rezonanţă ale echitaţiei mondiale, arbitri internaționali foarte titrați din Bulgaria, Turcia, Germania şi România, iar ca Șef de pistă a fost invitat domnul Gilbert Remy, recunoscut arbitru internaţional Level III, din Luxemburg, invitat de onoare al primei ediţii a Salonului Calului, primul eveniment din România dedicat tuturor activităţilor economice, sportive şi de entertainment legate de echitaţie.
“Suntem mândri că, după succesul ediţiei inaugurale a Salonului Calului din 2012, şi după cele două etape ale Cupei Equestria – Grand Prix-ul României la sărituri peste obstacole, din anii 2011 şi 2012, Clubul Equestria reuşeşte să stimuleze constant nivelul competiţional al echitaţiei la nivel autohton, creând o adevărată «gură de oxigen» pentru echitaţia românească, dar luptând şi pentru alinierea acesteia la nivelul european actual. Reluarea unei tradiţii, aceea a concursurilor cu participare şi standarde internaţionale, ne obligă în direcţia în care ne-am angajat încă de la înfiinţarea clubului, aceea de a reaşeza România pe harta internaţională a echitaţiei”, a declarat dr. Ozana Moraru, proprietar al Clubului Equestria.
Salonul Calului, primul eveniment integrat din România dedicat activităților economice și de afaceri, sportive și culturale ecvestre, s-a desfășurat în premieră pentru România, în perioada 27-30 septembrie 2012, la sediul clubului. Salonul Calului a inclus acțiuni dedicate publicului specializat (proprietari de herghelii, cluburi de echitație, proprietari de cai, producători din domeniu), cât și publicului larg și tuturor admiratorilor sportului nobil.
Cele două ediţii ale Cupei Equestria, Grand Prix-ul României la sărituri peste obstacole au avut loc în luna mai 2011, respectiv 2012 şi au adunat la start peste 300 de călăreţi şi cai de la marile cluburi sportive din România.