Filarmonica George Enescu ureaza tuturor un An Nou fericit si promite si pe mai departe oferte de muzica buna in interpretari de referinta atat in concertele simfonice cat si in recitalurile camerale.
Primele doua concerte din anul 2013 vor avea loc vineri 4 si sambata 5 ianuarie cu un program de mare interes si anvergura.
Personalitatea dirijorului Ilarion Ionescu Galati este coplesitoare, numele maestrului fiind bine cunoscut atat orchestrelor din tara cat si celor din strainatate.
La fel de apreciat si de cunoscut este si numele tinerei pianiste Violeta Egorova.
Concert simfonic
Vineri, 04/ Sambata, 05 Ianuarie 2013, Ateneul Roman, Sala mare
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor: ILARION IONESCU-GALAŢI
Solistă: VIOLETA EGOROVA
Program:
Mihail Glinka
Uvertura operei Ruslan şi Ludmila
Serghei Rahmaninov
Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 18
Gioachino Rossini
Uvertura operei Semiramida
Pietro Mascagni
Intermezzo din Cavalleria rusticana
Piotr Ilici Ceaikovski
Capriciu italian
Biletele pentru concert se pot achizitiona de la casa de bilete a Ateneului Roman.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Sambata – Duminica 16:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pianista rusa VIOLETA EGOROVA este unul dintre artistii tineri care cuceresc viata muzicala internationala impunandu-se prin talent, tehnica si forta artistica. Castigatoare a numeroase concursuri internationale printre care G. Viotti in Vercelly (Italia), Gina Bachayer in Salt Lake City, UT (USA), Alessandro Casagrande la Terni (Italia), Sigizmund Thalberg din Napoli (Italia), si Conconcursul International de muzica de la Viena (Austria), Egorova a fost imnvitata sa concerteze in cele mai mari sali din Statele Unite ale Americii, Italia, Franta, Elvetia, Turcia, Egipt, Monaco, Rusia alaturi de ansambluri simfonice de mare reputatie internationala precum Orchestra Academica dr Stat din din Rusia, Utah Symphony Orchestra, orchestra de camera "Cremlino", Orchestra del Festival Pianistica Internazionale di Bergamo e Brescia, Orchestra Sinfonica di Perogia, Cairo Symphony Orchestra… colaborand cu mari muzicieni, printre acestia Pavel Kogan, Giuseppe Silverstain, Arnold Katz, Mark Gorenstein, Argenteo Juliano, Urij Tsuruk, Ahmed AlSaedy, Agostino Orizio, Costantino Orbeljan, Misha Rahlevsky. Repertoriul artistei este deosebit de bogat cuprinzand lucrari de la Bach, Mozart, Beethoven, Schumann, Ceaikovsky si Liszt la compozitori contemporani. Atentia pianistei se imparte in egala masura intre repertoriul simfonic si cel cameral, esxceland in amandoua.
Nascut in 1937 la Iasi, ILARION IONESCU-GALAŢI incepe studiul muzicii la varsta de trei ani si jumatate, cu tatal sau, muzician-amator de distinsa factura intelectuala. La varsta de cinci ani incepe studiul viorii cu Bella Sasover, violonist in Orchestra Radio. Pana la varsta de unsprezece ani mai primeste indrumari de la Maestrul Jean Bobescu, care ii deschide apetitul pentru dirijatul de orchestra. Intra la Scoala de Muzica la varsta de doisprezece ani, urmand cursurile Liceului de Muzica "G Enescu", avand ca profesori pe George Manoliu ( vioara ), Constantin Bobescu ( muzica de camera ), Teodor Lupu ( muzica de camera ), Iosif Conta si Emanoil Elenescu ( clasa de orchestra ).
Absolva scoala de muzica in 1954-1955, cantand cu Orchestra Simfonica Radio ca solist, concertul de Wieniawsky sub bagheta dirijorului Iosif Conta. Intra la Conservatorul "C Porumbescu" in 1955, continuand cursurile de vioara cu profesorul G Manoliu si in particular, lucrand si cu Constantin Dumitrescu-Corbea, violonist in orchestra Radio si prieten al familiei.In perioada Conservatorului, incepe si cariera solistica, obtine Bursa Enescu prin concurs, fiind si bursier republican. Obtine distinctii la Festivalurile Republicane iar in 1959-1960 castiga Premiul I la Concursul National "G Enescu".
Este primul interpret roman al Concertului no 1 pentru vioara si orchestra de Sostakovich, in anul 1957 – 1958, alaturi de Orchestra Cinematografiei.Apare ca solist in numeroase concerte simfonice si camerale cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu" Bucuresti, al carei membru a devenit dupa absolvirea Conservatorului.
Ca solist face turnee in China, Mongolia, Rusia, Franta, unde si inregistreaza la Radio Pekin, sonata a II a de Enescu alaturi de piese de recital in compania pianistei Irina Botez-Staicu. Intre anii 1958-1968 are activitate solistica, cantand cu toate formatiile simfonice romanesti, inclusiv Orchestra Radio si Filarmonica "G Enescu", sub baghetele dirijorilor: Gika Zdravkovici, Mircea Basarab, Djura Jaccici, Mircea Christescu, Paul Popescu.In paralel cu activitatea solistica, urmeaza cursuri de dirijat cu maestrii Emanoil Elenescu si Mircea Basarab, obtine prin concurs o bursa a Guvernului francez de studii la Paris si urmeaza timp de trei ani Cursurile de dirijat de orchestra la Ecole Normale Superieure de Musique, sub indrumarea maestrilor Charles Munch si Pierre Dervaux. Absolva cu calificativul maxim " a l’unanimite de jurie " in 1968 si devine dirijor tot prin concurs, al Filarmonicii din Brasov. Paraseste vioara in favoarea baghetei si urmeaza o perioada, in care preocuparea principala va fi dedicata timp de mai bine de treizeci de ani Filarmonicii brasovene, reusind sa ridice calitatea profesionala a orchestrei, obtinand premii de prestigiu la diferite concursuri si festivaluri pentru orchestre.Realizeaza inregistrari pe discuri "Electrecord", Radio Madrid, turnee de concerte in Franta, Germania, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Luxemburg, Elvetia.
In 1970 este bursier al Departamentului de Stat American, urmand cursurile de perfectionare la New York cu Leopold Stokowski si la Philadelphia "Curtis Institute" cu Eugen Ormandy. Considerat de presa de specialitate atat in tara cat si in strainatate, dirijor de prestigiu, este invitat in anii urmatori sa sustina concerte cu orchestrele filarmonice din: Austria, Belgia,Germania, Elvetia, Turcia, Grecia, Rusia, China, Italia, Japonia, America,Singapore, Filipine, Mexic,Suedia,Norvegia etc. Invitat ca dirijor-permanent in stagiunile orchestrelor din SUEDIA – Gavle si Uppsala Symphony Orchestra, ELVETIA – Musikk Collegium Winthertur, TURCIA – Istambul Symphony Orchestra ( fiin si director artistic al acestei orchestre intre anii 1987-1990 ), Ankara Presidential Orchestra, Bilkent Symphony Orchestra. Dirijeaza orchestre de prestigiu ca: Suisse Romande Geneva, Tokyo Symphony Orchestra, Tokyo Philarmonie Orchestra, Miami Philharmonic Orchestra, Mexico Symphony Orchestra, Sankt Petersburg Symphony Orchestra, Queens Symphony Orchestra New York, Basel Symphony Orchestra, Osaka Chamber Orchestra, Athens Philharmonic Orchestra, Frankfurt Phiolharmonic Orchestra, Krakovia Symphonic Orchestra, Giessen Symphony Orchestra, Halle Philharmonic Orchestra, Vilnius Philharmonic Orchestra, Gavle Symphony Orchestra, Upsala Symphony orchestra, NordKoping Symphony Orchestra, Singapore Philharmonic Orchestra, Manila Symphony Orchestra, Shanghai Symphony Orchestra, Canton Symphony Orchestra, Leipzig Kammer Orchestra, Colonne Symphony Orchestra etc, in sali de prestigiu ca Santori Hall Tokyo, Bunka Kaikan Tokyo, Hibia Tokyo, Victoria Hall Geneva, Megaron Hall Atena si Megaron Hall Salonic, Miami Symphony Festival Hall – FortLauderdale, Salzburg Festival Hall, Wiener Grosse Konzert Sall, etc Sub bagheta sa au cantat solisti de prestigiu precum: Igor Bezrodnji, Viktor Pikaisen, Valery Tretiakov, Ayla Erduran, Igor si Valery Oistrach, Ion Voicu, Sefan Ruha, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Ruggiero Ricci, Lazar Berman, Fazil Say, Magda Tagliaferro, Radu Lupu, Idil Biret, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Li Min Cian, Hussein Sermet, Gita Carasic, Alexander Toradze, Daniil Safran, Rudolf Kerrer,Eugenia Zuckermann, Sabine Mayer, Gulsen Tatu, Collin Carr, Costas Cotsiolis,Dmitri Bashkirov, Luis Bacalov, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Marin Cazacu, Victoria Iaglin, Felicia Filip, Hector Ulisses Passarella, Graff etc.
A inregistrat CD-uri pentru numeroase case de discuri precum Philips, Electrecord, Sippario Dischi, Casa Radio, Editura Muzicala Olympia Explorer Records UK, Radio Madrid, Radio Istambul, Radio Stockolm. Preda cursuri de master la Kent State University Ohio si Michigan State University ( USA) – cursuri de orchestra si dirijat, Salonic Conservatory Grecia – cursuri de dirijat, la Shanghai Conservatory China -clasa de vioara, la Anadolu University Turcia – cursuri de vioara, muzica de camera si orchestra. Multi compozitori romani i-au dedicat piese ( Myriam Marbe, Liana Alexandra, Dumitru Capoianu ) si I. Ionescu-Galati le-a interpretat in tara si in strainatate iar dintre aceste piese, unele au fost si inregistrate pe discuri. De asemenea a cantat in prima auditie in Romania, compozitori japonezi, suedezi, englezi. In prezent este dirijor permanent al orchestrei filarmonice din Ploiesti si dirijeaza adesea galele PROMS Bucharest avand mari succese si in lumea criticilor si in cadrul publicului larg. Denumit " omul-orchestra ", "dirijorul pictor ", " un print al baghetei " de catre critica de specialitate, auzul sau absolut este proverbial si l-a precedat intotdeauna. Este Cetatean de Onoare al oraselor: Ploiesti, Brasov, Targu Mures, este de asemenea Membru de Onoare al Academiei Sazuki, Japonia, Tokio. In 1992 a primit Diploma de Onoare a Ministerului Culturii in Turcia. In 2002 primeste Marele Premiu al Criticii Muzicale si in 2004 primeste Ordinul Meritul Cultural in grad de "Mare Ofiter". In 2007, an in care a omagiat prin concerte aniversare de catre orchestrele filarmonice din Bucuresti ( Radio si Filarmonica G Enescu ), Ploiesti, Iasi, Tg Mures, Brasov, Galati, Bacau, primeste Diploma de Excelenta din partea Primariei Ploiesti, Primariei Brasov, Primariei Tg Mures, Primariei Galati, Teatrului Nae Leonard Galati, Filarmonicii " Paul Constantinescu"Ploiesti, Revistei Astra, Forumului Muzical Roman.
Sponsori: ING Bank, Volksbank, Lions Club, Apanova, Cognistudio, Generali, Ferrero Rocher, Linde
Parteneri: Art Line, Editura Anima, Art Act Magazine, Romania Insider, City Compass
Parteneri media: Bucharest Herald, TVR Cultural, Sapte Seri, LiterNet, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Autoexpert, Yachtexpert, Allgemeine Deutsche Zeitung, Port.ro, Cronica Romana, SiSC, ArtClue, Salut Bucureşti