„Scout Sfanta Tereza Bucuresti”
Sambata, 3 noiembrie 2012, Cercetaşii din Centrul Local „Scout Sfânta Tereza Bucureşti” au avut prima sesiune de instruire in domeniul acordării primului ajutor, ca urmare a Parteneriatului semnat luna trecută între centrul local şi compania BGS Divizia Medicală.
Dl. Justin Răduţu, reprezentantul BGS Divizia Medicala care a susţinut instruirea, le-a explicat cercetaşilor că atunci când se află în faţa unei urgenţe medicale, trebuie să se ghideze după dictonul „Vezi ce are, Faci ce trebuie!”, fiind atenţi la limitele competenţei cu care pot interveni.
Prima serie de cercetaşi instruită, a fost cea compusă din „lupişorii” din clasele primare şi „temerarii” din clasa a V-a. Aceştia l-au surprins pe Dl. Justin Radutu cu nivelul cunoştinţelor lor în domeniul asistenţei medicale de prim ajutor. În discuţiile cu reprezentantul BGS Divizia medicală, cei mici au demonstrat că, „aritmia, staza, epidemia”, le sunt noţiuni cunoscute, iar cunoştinţele lor în domeniu au un nivel ridicat. Dl. Justin Răduţu le-a explicat celor mici care este procedura corectă ce trebuie folosită atunci când se apelează numărul unic de urgenţă „112”, cum să păstreze starea de igiena normală, inclusiv atunci când au de-a face cu o rană şi cum să trateze problema deşeurilor medicale rezultate din activitatatea de prim ajutor.
Temerarii mai mari, Exploratorii, Seniorii si Voluntari Adulţi au avut parte de o instruire mai complexă, ce a pornit de la modul în care trebuie apelat numarul unic de urgenta „112”, având în vedere numărul mare de apeluri false care se realizeaza către acesta.
„Mă numesc Marian, sunt Cercetaş în cadrul Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României şi vă comunic existenţa unui accident rutier la Biserica Sf. Tereza de pe Şoseaua Olteniţei, lângă Cimitirul Bellu, soldat cu două victime conştiente” – în acest fel operatorul de la 112 va şti că este vorba despre o urgenţă reală, a explicat dl. Justin Răduţu.
Entorsele, luxaţiile, fracturile şi traumatismele cranio-cerebrale au generat de asemenea discuţii ample, cercetaşii adresând numeroase întrebări reprezentantului BGS Divizia Medicală.
“Surpriza a fost de proportii sa vad copii dornici sa invete, ce foloseau cuvintele staza sau epidemie in adevaratul lor sens, fara sa incerce sa-i epateze pe cei din jur de cunostintele lor. Sunt copii ce stau in banci linistiti, absorb informatiile si pun intrebari atunci cand nu inteleg intr-o maniera ce arata “cei sapte ani de acasa”.
Dupa “LUPISORI” au urmat “TEMERARII si EXPLORATORII“, Copii cu varsta cuprinsa intre 10-15 ani, ce au participat la cursul privind traumatismele. Aceasi disciplina, aceasi curiozitate, aceasi rigoare in exprimare. Bineinteles ca nu s-au lasat mai prejos decat lupisorii si m-au surprins cu cunostintele lor despre “boala oaselor de sticla“ sau traumatismul cranio cerebral.
Este o incantare si totodata o onoare sa fiu alaturi de acesti copii in care ma regasesc ca roman”, a declarat domnul Justin Radutu, reprezentantul BGS Divizia Medicală, la finele sesiunii de instruire.
BGS Divizia Medicală este liderul pieţei private de intervenţii medicale de urgenţă, avand peste 10.000 de astfel de intervenţii anul trecut, este liderul pieţei transportului pacienţilor de dializă – serviciu disponibil în aproape toată ţara.
"În contextul în care pregătirea medicală pe care trebuie să o aibă un cercetaş nu poate fi acoperită din programa şcolară, parteneriatul nostru cu BGS Divizia Medicală este o reală necesitate, care ne garantează faptul că cercetaşii primesc informaţii corecte, competente şi de la oameni cu experienţă relevantă. Îi mulţumim domnului Justin Răduţu pentru sprijinul acordat şi prin intermediul său transmitem mulţumiri şi BGS Divizia Medicală”, a declarat Tony Stoian, Şeful Centrului Local „Scout Sfânta Tereza Bucureşti”.
Centrul Local „Scout Sfânta Tereza Bucureşti” îşi desfăşoară activitatea din anul 2010, având actualmente un număr de aproximativ 100 de membri. Centrul a luat fiinţă la iniţiativa unui grup de tineri condus de Tony Stoian – actualul şef al Centrului Local şi de la înfiinţare şi până în prezent s-a implicat la cele mai importante evenimente organizate de Cercetaşii României la nivel local şi naţional: Festivalul Luminii, RoJAM, Şcoala Altfel, Trofeul Pădurii, Turnirul Ciocanelor etc.
Activităţile cercetaşilor se desfăşoară în perioada septembrie – iunie, iar anul 2012-2013 va fi unul special pentru cercetaşii români, care aniversează 100 de ani de existenţă. În acest context, Centrul Local „Scout Sfânta Tereza Bucureşti” – unul dintre cele mai mari centre din capitală, va fi implicat în manifestările prilejuite de festivităţile centenarului la nivel local şi naţional.
https://www.facebook.com/scoutsfantatereza.bucuresti
Centrul Local „Scout fânta Tereza Bucureşti”