isi deschide portile la Bucuresti
Opere semnate Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Oscar Han şi Francisc Şirato, cunoscuţi şi ca membri ai celebrului „Grup al celor patru”, se vor regăsi într-o prezentare special dedicată grupului. Intitulată chiar „Grupul celor patru”, expoziţia organizată de Centrul Cultural ArtSociety va găzdui zeci de lucrări de pictură, sculptură şi desen.
Pentru prima dată în ultimii 70 de ani, lucrări semnate de membrii Grupului celor patru vor fi expuse în aceeaşi galerie. Operele au fost aduse la Bucureşti de la mai multe muzee prestigioase din ţară şi vor fi prezentate publicului larg timp de cinci săptămâni.
Expoziţia este extrem de aşteptată de către iubitorii de artă, atât datorită faptului că reuneşte capodopere ale celor patru artişti în acelaşi spaţiu, precum şi pentru numeroasele portrete de copii, semnate Nicolae Tonitza.
Nicolae Tonitza a fost, de altfel, şi unul dintre iniţiatorii Grupului celor patru. În 1925, în casa lui, avea loc prima întâlnire în formulă completă: pictorii Tonitza, Şirato şi Dimitrescu şi sculptorul Oscar Han.
„Grupul celor patru s-a format pe criterii de amiciţie şi de comuniune spirituală şi a tras de partea sa toată floarea criticilor şi istoricilor de artă şi a altor oameni de cultură din epocă”, a afirmat Ruxandra Garofeanu, curator al expoziţiei.
Ideea formării acestui grup a plecat de la dorinţa celor patru artişti de a-şi prezenta lucrările publicului larg într-o formulă cât mai avantajoasă din punct de vedere al numărului operelor expuse.
„S-a dovedit foarte avantajoasă expunerea în grup limitat, însă pe un spaţiu mai mare, pe paravane, astfel că fiecare să aibă, de fapt, o mică expoziţie personală. Ne-am simţit cu toţii îndemnaţi la constituirea unei grupări. Că nici un juriu nu ne împiedică manifestarea era de asemenea propice afirmării noastre: am avut toată libertatea de a ne verifica adevărurile sau erorile noastre pe tărâmul artei”, mărturisea pictorul Francisc Şirato într-una dintre cărţile lui Petru Comarnescu.
Prima expoziţie a Grupului celor patru a avut loc în 1926, iar, în cei opt ani de existenţă a acestuia, artiştii au reuşit să organizeze şapte expoziţii, toate în Bucureşti. Ultima dintre ele a avut loc în 1934, chiar după moartea pictorului Ştefan Dimitrescu care a figurat postum cu un Autoportret.
După 76 de ani de la desfăşurarea acestui eveniment, Centrul Cultural ArtSociety îi aduce din nou împreună pe cei patru artişti, printr-o serie de lucrări expuse, în mod obişnuit, în muzee diferite din toată ţara.
„Secţia de artă a Muzeului de istorie a Municipiului Bucureşti a încercat, în urmă cu câţiva ani, o asemenea ispită dar n-a avut fonduri pentru a o materializa. Nici nouă nu ne-a fost uşor să colaborăm cu atâtea muzee şi instituţii de cultură, să învingem barajul financiar şi altele, neprevăzute, pentru a scoate la iveală o expoziţie şi un catalog, credem noi pe măsura celor patru.” , încheie Ruxandra Garofeanu, curator al expoziţiei organizate de ArtSociety.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu: Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul Judeţean de Artă Prahova Ion Ionescu Quintus, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul de Artă Vasile Pârvan Bârlad, Complexul Muzeal Iulian Antonescu Bacău, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Pinacoteca Municipiului Bucureşti, Cabinetul de Stampe al Academiei Române. Iubitorii de artă vor putea admira lucrările celor patru artişti în perioada 26 octombrie – 28 noiembrie. În acest interval, expoziţia „Grupul celor patru” va fi deschisă publicului larg de marţi până sâmbătă, între orele 11:00 – 19:00, iar duminică între 11:00 şi 14:00, la sediul ArtSociety din strada Str. Logofăt Luca Stroici nr. 18.