Pe data de 23 mai 2015, la Univesitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, Societatea Studențească de Chirurgie din România organizează Prima Ediție a Galei Științifice SSCR sub atenta îndrumare a Departamentului Știintific al Organizației.
În cadrul sesiunilor de comunicare organizate pe parcursul acestui eveniment, studenții Facultații de Medicină Generală ai U.M.F. "Carol Davila" București au șansa de a-și prezenta lucrările ce vor cuprinde teme dintr-o gamă largă de specialitați chirurgicale:
· Chirurgie generala;
· Chirurgie plastică şi Reconstructivă;
· Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie;
· Chirurgie Oncologică;
· Chirurgie Cardiovasculară.
Evenimentul are o importanța deosebita pentru studenții faculatății si pentru Societatea Studenteasca de Chirurgie din Romania, deoarece reprezinta încununarea cu success a activității departamentului științific din acest an. Acesta a reușit să reunească în cadrul sesiunilor științifice lunare studenți pasionați de chirurgie, dornici de a-și exersa spiritul oratoric, dar și de a-și prezenta munca de cercetare în domeniul chirurgical.
La evenimentul din data de 23 mai 2015, SSCR dorește să abordeze împreună cu participanții temele de discuție din ultimele luni, totul într-un cadru care va reuni medici mentori, figuri importante ale lumii medicale românesti, precum Dr. Prof. Pătrașcu Traian – Vicepreședinte Societatea Română de Chirurgie, Conf. Univ. Dr. Jinga Viorel, Prof. Dr. Silviu Constantinoiu – Șef Secție Clinica de Chirurgie Esofagiană Sf. Maria, Dr. Copăescu Cătălin – Director CLINICA PONDERAS, dr. Păduraru Dan – Director Revista Journal Of Surgical Sciences, Prof. Dr. Popescu Mihai, Conf. Dr. Alexandru Ulici – Șeful secției de ortopedie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, dar și alte nume de mare importanță.
Departamentul Ştiințific îşi propune să simuleze cât mai real condiţiile în care se desfăşoară congresele şi alte evenimente medicale în cadrul cărora studenţii au ocazia să participe încă din timpul facultăţii. În cadrul Sesiunilor de Comunicări, studenţii au ocazia să îşi prezinte lucrările alături de invitaţi de seama din lumea medicală. Aceştia trebuie să conceapă prezentări conform normelor congreselor naţionale şi internaţionale, sub îndrumarea Departamentului Ştiinţific. Sesiunea de postere constă în expunerea prezentărilor câştigătoare din cadrul Sesiunilor de Comunicări Ştiinţifice trecute, organizate lunar pe parcursul acestui an universitar dar și alte postere prezentate in premieră în cadrul evenimentului.
La finalul finalul Primei Ediții a Galei Științifice SSCR cele mai bune lucrări vor avea posibilitatea de a fi publicate în revista Journal of Surgical Sciences.
Societatea Studențească de Chirurgie din România a fost înființată în anul în 2003 la București cu scopul de a ridica standardele educaţiei medicale în rândul studenţilor medicinişti şi de a oferi o experienţă hands-on de învăţare. Pe parcursul timpului, datorită succesului și eficienței activităților din București, solicitările studenților din celelalte centre universitare din România au dus la extinderea Societății la nivel național. Astfel, au fost deschise șapte filiale la Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Târgu Mureș, Timișoara și Sibiu – filială înființată recent cu ajutorul Departamentului de tehnici chirurgicale din București al aceleiași organizații.
În prezent, principalele activități ale SSCR includ workshop-uri de tehnici chirurgicale, de la cele de baza care au scopul de a familiariza studenții cu instrumentarul chirurgical, executarea nodurilor și a suturilor chirurgicale, realizarea pansamentelor și bandajelor, pâna la cele avansate unde participanții au posibilitatea de a descoperi și învața noțiuni de chirurgie plastică, microchirurgie sau chirurgie cardiovasculară. Totodata, exista posibilitatea de a participa la sesiuni de comunicări științifice, simulări ale examenului de rezidențiat, precum și la variate alte training-uri și stagii.