Transfer a Bunelor Practici in Romania in domeniul gestionarii Fondurilor Structurale
Bucuresti, Casa Radio – 22 mai 2008
In contextul disponibilizarii fondurilor UE post-aderare, interesul solicitantilor de finantare europeana devine din ce in ce mai mare, dar accesul la informatiile de prima mana pentru demararea cererilor de finantare este brazdat de numeroase dificultati, confuzii si controverse. Nici experienta anterioara nu motiveaza un grad ridicat de entuziasm, intrucat – potrivit unei recente investigatii intreprinse de revista CAPITAL – in sapte ani, Romania nu a reusit sa cheltuiasca “nici macar o treime din banii europeni alocati marilor proiecte de infrastructura”, ceea ce ne plaseaza, din nou, pe ultimul loc din Europa. In plus, de pilda, asa cum a aratat coordonatorul general din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Secretarul de Stat Eugen Teodorovici, fondurile care nu au putut fi atrase pana in anul 2010, trebuie returnate Uniunii Europene la acel termen. Cealalta mare provocare o reprezinta capacitatea beneficiarilor de a cheltui banii fara a le fi imputate cheltuieli neeligibile, neregularitati, penalitati etc. Altfel spus, nu este suficient ca beneficiarii publici sau privati sa semneze contracte de finantare cu sume impresionante, daca ulterior se vor vedea nevoiti sa returneze o buna parte catre UE.
In vederea intelegerii si prevenirii unor asemenea situatii, beneficiind si de parteneriatul media cu Radio Romania, Money Channel TV si grupul Tribuna Economica, Platforma societatii civile “EU-RO Clearing Funds” (www.StructuralFunds.ro), a luat initiativa organizarii primei Conferinte Europene de Transfer a Bunelor Practici in Romania, prezidata de Presedintele Grupului de State Impotriva Coruptiei al Consiliului Europei (GRECO), Dl Drago KOS, sub coordonarea Fundatiei EUROLINK-Casa Europei, in parteneriat cu DBB Akademie (Bonn, Germania) si Fundatia Radio Romania. Evenimentul va avea loc in data de 22 mai 2008, la sediul Centrului International de Presa al Casei Radio din Bucuresti.
Componenta de training specializat privind prevenirea si combaterea neregularitatilor in gestionarea si implementarea proiectelor cu fonduri europene este asumata de reputatul expert german in domeniu, Stefan Friedrichs – MBA, trainer DBB Akademie, bursier al Fundatiei Friedrich Naumann, absolvent de studii universitare si post-universitare la universitatile din Potsdam, Freiburg, Busel si Open University Business School, precum si coordonator al programului GTZ in domeniul serviciilor publice in Germania.
Avand in vedere numarul limitat de 100 de locuri, precum si necesitatea pastrarii unei proportii echitabile de participare intre reprezentantii sectorului public si cei din mediul privat, inscrierile se fac in baza completarii Formularului de Inscriere, cf. principiului „primul venit-primul servit”, pana cel tarziu in data de 15 mai. Pentru informatii suplimentare asupra conditiilor de participare pentru grupurile-tinta vizate, va rugam sa consultati mai intai paginile de internet www.HouseofEurope.ro sau www.StructuralFunds.ro, iar daca solicitati alte clarificari, va rugam sa contactati Secretariatul Comitetului de Organizare la tel./fax: (021) 2304997, zilnic, intre orele 10.00-14.30.
{mosloadposition user10}