Christopher Dembik, seful analizei macro la Saxo Bank, scrie despre rezultatele alegerilor prezidentiale din Franta:
“Zgomotul victoriei încă răsună pe străzile Parisului, dar nu e nimic câștigat pentru noul oaspete de la Palatul Elysée. Agenda europeană va deveni un punct cheie în agenda noului președinte, odată cu publicarea, la 11 mai, a previziunilor economice de primăvară ale Comisiei Europene și, la 17 mai, a evaluării deficitului francez, care este mereu un exercițiu dificil.
Șansa Franței este că alte țări din Club Med sunt într-o situație mult mai proastă decât a ei, din punct de vedere economic, și mult mai complicată, din punct de vedere al piețelor financiare. Drept dovadă, investitorii și-au arătat din nou încrederea în Hexagon, când o nouă emisiune de obligațiuni (de săptămâna trecută) de 10 ani a avut o dobândă mai mică decât cea din aprilie (0.81% vs 0.97%).
Riscul unei creșteri la împrumut este exagerat pe termen scurt și mediu. În 2007, datoria reprezenta 2,5% din PIB-ul Franței, față de 1,7% în 2016. În 2017 și 2018, datoria va continua să scadă – deja are un nivel mai redus decât restul Europei, cu excepția Germaniei – spre 1,5%, oferindu-i lui Emmanuel Macron o perioadă de grație pe planul cheltuielilor bugetare.
Adevărata provocare pentru noul președinte va fi să relanseze o mașinărie economică aflată în convalescență, după cum arată creșterea timidă din trimestrul I 2017. Progresul a fost de doar 0.3%, de două ori mai mic decât în acceași perioadă de acum un an, penalizat de un comerț exterior catastrofal și o economie de consum modestă. Cu o rată de creștere de 0.7%, ținta guvernului de 1.5% pe 2017 pare compromisă. Prin urmare, unul dintre primele lucruri pe care ar putea să le facă noul guvern ar putea fi o revizuire a acestei ținte, lucru pe care l-au făcut și multe organizații internaționale. Ar fi, totdată, și un prim semnal negativ care lasă să se întrevadă dificultățile națiunii în încercarea de a ajunge la creștere PIB de 2%, în vreme ce tendința e să se îndrepte mai degrabă spre 1%.”