paralela cu privire la stadiul actual al implementarii programelor operationale finantate din fonduri UE in cadrul Conferintei Internationale de la Koln (25-26 februarie 2008)
Cu ocazia Conferintei Internationale “Suntem mai puternici impreuna? Armonizarea luptei impotriva fraudei si coruptiei in Europa” (organizata la Koln in perioada 25-26 februarie 2008), co-finantata de OLAF (Oficiul Anti-Frauda al Comisiei Europene) si de DBB Akademie din Bonn, avem placerea sa va informam ca Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile din Romania “EU-RO Clearing Funds” va prezenta un sumar executiv al celui de al III-lea Raport de Monitorizare Paralela cu privire la stadiul actual al implementarii programelor operationale finantate din Fonduri UE. Raportul mentionat sintetizeaza indeosebi punctele problematice, considerate de o mare parte a reprezentantilor partenerilor sociali si ai beneficiarilor potentiali de finantare europeana drept inca nesatisfacator abordate si rezolvate de catre Guvernul Romaniei si care ar putea genera anumite intarzieri, blocaje si iregularitati in cursul urmatoarei perioade de gestionare a Fondurilor Structurale si a celorlalte programe destinate de Uniunea Europeana dezvoltarii social-economice a Romaniei.
Mentionam ca aceasta conferinta internationala de la Koln beneficiaza de prezenta Directorului General al OLAF, Dl Franz-Hermann Bruner, a Presedintelui GRECO (Grupul de State Contra Coruptiei al Consiliului Europei), Dl. Drago Kos si al altor importanti reprezentanti ai structurilor de combatere a coruptiei din numeroase tari europene, printre care si cel al guvernului Romaniei, reprezenta de Dl. Florin Stoleru. Tot odata, remarcam faptul ca reuniunea se va desfasura pe ateliere de lucru dintre care mentionam: exemple de proiecte finanate de UE pentru sprijinirea cooperarii intre protagonistii implicati in lupta impotriva coruptiei; coordonarea investigatiilor si detectarea surselor de coruptie; rolul sectorului ONG in calitate de “caine de paza” pentru o utilizare corecta a fondurilor UE; crearea unei culturi a cooperarii intre autoritatile nationale si cele europene in combaterea fraudelor si coruptiei; strategiile pentru bune-practici in europa.
La finalul conferintei, va avea loc o dezbatere si formularea unor concluzii orientative, moderate de fostul Comisar European Berrand de Speville, actualmente reprezentant al Comisiei Independente contra coruptiei din Hong-Kong si Prof. Thomas Weigend (Institutul International de Criminalistica din Koln).
O dare de seama detaliata asupra rezultatelor Conferintei internationale va fi prezentata prin mass-media la inceputul lunii martie a.c.
Pentru mai multe informatii aspra initiativelor si proiectelor Platformei “EU-RO Clearing Funds” puteti accesa www.Portal.StructuralFunds.ro .
{mosloadposition user10}