Asociația Pentru Promovarea Filmului Românesc va organiza în perioada 7-15 februarie, în cadrul market-ului de film organizat de Festivalul Internațional de Film de la Berlin, un stand dedicat cinematografiei românești. Anul acesta festivalul se află la cea de-a 63-a ediție.
Pentru al șaselea an consecutiv, România va fi prezentă în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei de film, European Film Market, eveniment ce adună anual un număr de 7000 de participanți din peste 90 de țări.
Standul românesc de la Berlin are drept scop promovarea cinematografiei românesti pe plan internațional și pune la dispoziția invitaților festivalului și participanților la market (distribuitori de film, producători, directori de festivaluri, jurnaliști) informații și noutăți legate de activitățile industriei de film românești, facilitând totodată, prin diverse evenimente, interacțiunea dintre cineaștii români și cei străini.
APFR va reedita Catalogul Romanian Films, un compendiu al tuturor filmelor românești de lung metraj și documentar, ce au avut premiera în 2012 sau care urmează a fi lansate în 2013. De asemenea, la standul românesc de la Berlin se va putea găsi și noua ediție a catalogului Romanian Short Films, un material de promovare dedicat scurt-metrajului românesc realizat de Asociaţia Este’n’est.
Una dintre misiunile APFR o reprezintă și suținerea cineaștilor români prezenți în diferitele secțiuni și programe ale festivalului.
Cel mai recent film al regizorului Călin Peter Netzer, Poziția copilului, va fi proiectat în premieră mondială în competiția oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Regizorul concurează pentru trofeul Ursul de Aur cu nume celebre din cinematografia mondială, precum Gus Van Sant, Steven Soderbergh, Danis Tanovic sau Ulrich Seidl. În competiția de anul acesta sunt înscrise 19 filme de lung-metraj.
Cei doi protagoniști ai filmului, Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, intră, la rândul lor, în cursa pentru Ursul de Argint alături de Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Jude Law și Matt Damon.
Poziția copilului vorbește cu dramatism, cu emoție, dar și cu umor, despre traumele sufocării copiilor prin dragoste și despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității acestora. Filmul este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan și vorbește despre trafic de influență, despre corupție la nivel mic în instituțiile de bază ale societății și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de astăzi.
Ada Condeescu este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în renumitul program international Shooting Stars, ce are loc în perioada 9-11 februarie 2013.
Ajuns la a 16-a ediție, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion) şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.
Alături de Ada Condeescu, din program mai fac parte Mikkel Boe Følsgaard (A Royal Affair, Danemarca), Laura Birn (Purge, Finlanda), Christa Theret (La Brindille, Franța), Saskia Rosendahl (Lore, Germania), Luca Marinelli (Every Blessed Day, Italia), Arta Dobroshi (Three Worlds, Kosovo), Jure Henigman (A Trip, Slovenia), Nermina Lukač (Eat Sleep Die, Suedia), Carla Juri (Someone Like Me, Elveția).
Un pas în urma serafimilor, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu a fost selecționat în secțiunea Talent Project Market din cadrul celei de-a 11-a ediții a Berlinale Talent Campus. Un pas în urma serafimilor este unul dintre cele 10 proiecte finaliste, alese din cele 214 înscrise și singurul proiect românesc prezent în cadrul Berlinale Co-Production Market. Filmul tratează tema universală a maturizării, printr-o poveste bazată pe evenimente reale.
Nu în ultimul rând, filmul regizoarei Eva Pervolovici, Marussia, va fi prezentat în secțiunea Generation.
APFR va organiza și în acest an o recepție la care vor fi invitați producători, distribuitori, reprezentanți ai fondurilor de finanțare, directori de festivaluri, presa de specialitate, etc. Aceștia vor avea posibilitatea să întâlnească regizorii, producătorii și distribuitorii români prezenți la Berlin și vor putea savura un pahar de vin românesc.
Standul românesc de la Berlin este organizat în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei.
Partener al recepției românești de la Berlin: Domeniile Sâmburești.