Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc / Romanian Film Promotion (APFR) va organiza în perioada 16-25 mai, în cadrul Marché du Film a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, un stand dedicat cinematografiei autohtone.
Pentru al şaptelea an consecutiv, România va fi prezentă în cel mai important eveniment dedicat industriei de film, Marché du Film, eveniment ce adună anual un număr de 10,000 de participanţi din peste 100 de ţări.
Standul românesc de la Cannes are drept scop promovarea cinematografiei româneşti pe plan internaţional şi pune la dispoziţia celor interesaţi (distribuitori de film, producători, directori de festivaluri, jurnalişti) informaţii şi noutăţi legate de activităţile industriei de film româneşti, facilitând totodată prin diverse evenimente interacţiunea dintre cineaştii români şi cei străini. În plus, APFR va reedita broşura Shooting Romania, un ghid esenţial ce prezintă avantajele alegerii României pentru realizarea unei producţii cinematografice. Broşura oferă informaţii privind cadrul legal al realizării unei producţii cinematografice, precum şi detalii ce privesc cinema-ul şi piaţa de film autohtonă în date statistice.
Una dintre misiunile APFR-ului o reprezintă şi susţinerea cineaştilor români prezenţi în diferitele secţiuni ale Festivalului. În principala secţiune competiţională a Festivalului de Film de la Cannes se regăsește anul acesta Cristian Mungiu, care va concura pentru Palme d’Or cu filmul După dealuri.
Scurtmetrajul Orizont, în regia lui Paul Negoescu, a fost selectat în competiţia secţiunii Semaine de la Critique/Săptămâna Criticii. Filmul, o producţie 100% independentă, spune povestea unui bătrân pescar atacat de o creatură misterioasă din adâncurile neexplorate ale Mării Negre.
Tabăra din Răzoare, regia Cristi Iftime este unul dintre cele 15 titluri selectate în secțiunea Cinefondation.
România va fi reprezentată anul acesta în programul Producers on the move, din cadrul reţelei European Film Promotion, de către producătoarea Monica Lăzurean Gorgan.
Înfiinţat în anul 2000, Producers on the move este unul dintre cele mai cunoscute programe de promovare a talentelor din industria cinematografică europeană implementate de reţeaua European Film Promotion, la care APFR a aderat în 2006. Dezvoltată an de an în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, această iniţiativă a reunit până in prezent 218 producători de film care au avut şansa de a fi cunoscuţi de către cei mai importanţi reprezentanţi ai industriei de film. Monica Lăzurean-Gorgan va reprezenta România în perioada 16-27 mai 2012 în programul Producers on the move, alături de alţi 24 de producători din 24 de ţări europene.. În ultimii 4 ani, România a mai fost reprezentată de Ada Solomon (2011), Dan Burlac (2010), Daniel Mitulescu ( 2009) şi Oana Giurgiu ( 2008).
Prezența românească la Cannes va fi sărbătorită în acest an pe plaja hotelului Majestic în cadrul unui eveniment organizat de APFR în colaborare cu Wild Bunch (distribuitorul internațional al filmului După dealuri) și Le Pacte (distribuitorul francez al filmului.)
Standul românesc de la Cannes este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Institutului Cultural Român din Paris.
Despre APFR
Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc a fost fondată în 2001 sub numele de Asociatia Film XXI în scopul sprijinirii tinerilor cineaști și profesioniști de film, distribuției și promovării valorilor europene dar și formării unei noi generații de spectatori pentru cinema-ul secolului 21.
Dintre evenimentele de mare anvergură organizate de către APFR amintim: Festivalul Internațional de Film Transilvania, Gala Premiilor Gopo, Caravana TIFF/Operation Kino, Noaptea Albă a Filmului Românesc sau EducaTIFF- programul de educație media și cinematografică pentru copii și adolescenți.