de Ole Sloth Hansen, Director de Strategie Materii Prime Saxo Bank
Context: O mare parte a materiilor prime a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 16 ani, eliminând astfel toate câștigurile adunate pe parcursul anilor de boom chinezesc, în prima decadă a acestui mileniu. Principalul determinant al acestei scăderi nu a fost încetinirea cererii, ci mai degrabă creșterea stocurilor într-un moment în care creșterea cererii nu a reușit să țină pasul. Creșterea producției materiilor prime cheie de la petrol la porumb și minereu de fier nu regăsesc în prezent cererea necesară și, drept urmare, sunt căutate noi minime pentru ca piața să găsească un echilibru corespunzător între cerere și ofertă.
Aur:
Investitorii financiari, cât și cei fizici, în aur au început din ce în ce mai mult să caute în altă parte oportunitățile de investiții. În iulie, aurul a ajuns la o nouă valoare minimă multianuală, pe măsură ce s-a intensificat vânzarea din fondurile speculative și folosirea de către investitori a fondurilor tranzacționate prin schimb. Creșterea nervozității declanșate de mișcarea de devalorizare în China din data de 10 august a ajutat, totuși, la creșterea bruscă a acțiunilor „short-covering”, iar piața a ajuns la 1170. În viitorul apropiat, aurul va continua să se lupte, pe un fond tensionat, în legătură cu decizia FOMC SUA privind dobânzile. Vedem riscul influențat în sens crescător pe măsură ce creșterea nesiguranței pieței și scăderea valutelor și a acțiunilor de pe piețele emergente vor mări cererea pentru instrumente alternative. Previziunea noastră pentru finalul anului rămâne neschimbată la 1275 $ și va fi revizuită în scădere doar dacă se va observa o delimitare clară mai jos de 1080$.
Porumb:
Stocurile mari din America de Nord și de Sud ar trebui să ajute la completarea inventarelor pentru iarna ce urmează, așadar, cu excepția cazului în care are loc o problemă de ultim moment înaintea recoltării, potențialul de creștere este limitat pentru porumb.
Cupru:
Un indicator cheie folosit de piață pentru a descifra nivelul activității de cerere, cel mai mare consumator al lumii. Luând în considerare îngrijorarea ce s-a instalat în legătură cu încetinirea mai profundă decât așteptările în China, cuprul a scăzut cu un sfert din mai și este evaluat în prezent la cel mai scăzut nivel de la recesiunea din 2009. Rezerva mondială a fost intensificată în anticiparea unei creștere puternice și continue a cererii pentru țările cu piață emergentă, nu în ultimul rând China. Având în vedere că acest lucru este acum frânat, o reacție a producătorilor în legătură cu încetinirea producției este încă pe cale să apară. Pe aceste considerente, credem că potențialul de creștere este limitat, însă, în același timp, nu exclude unele măsuri adiționale de stimulare aplicate de China. Credem că cuprul își va reveni de la actualele niveluri scăzute către 5500 USD /tone la finalul anului.
Argint:
Rolul său dual ca metal semi-prețios a făcut rău argintului mai mult decât aurului în ultimele săptămâni iar proporția ce reflectă costul unei unii de aur măsurată în uncii de argint a trecut de 78 ceea ce reprezintă cel mai ieftin nivel pentru argint de la recesiunea din 2009. Considerând că perspectiva pentru metalele industriale este una de ușoară redresare înainte de finalul anului, credem că argintul va depăși aurul cu o proporție ce va scădea către 75 ceea ce, având în vedere că aurul este la 1275, ar trebui să aducă argintul la 17$/uncie.
Țițeiul:
Trebuie să fie mai rău pentru ca, în cele din urmă, să fie mai bine. Acesta e sentimentul actual pe piețele petrolului, unul cu care suntem de acord. Petrolul suferă de supraproducție cronică, iar disperarea Opec de a genera bani gheață a intensificat producția, în timp ce schimbarea așteptată a producției americane de șisturi bituminoase întârzie să apară. Pe parcursul următoarelor trei luni, cererea rafinăriilor sin SUA pentru țiței va încetini datorită factorilor sezonieri, iar acest lucru va duce la o nouă creștere a inventarelor SUA care în acest moment sunt cu aproape 100 de milioane de barili peste media pe cinci ani. În timp ce părerea generală este că țițeiul la 40$ este neprofitabil pentru mulți producători americani, întrebarea este cât de curând vom vedea acest impact în termenii unei producții scăzute. O altă îngrijorare ce a reieșit în ultimele săptămâni este dacă previziunea optimistă pentru creșterea cererii poate fi menținută, având în vedere actuala nesiguranță în ce privește China, cel mai mare importator de țiței din lume. Orice revizuire în scădere a creșterii cererii nu va face decât să crească excesul de provizii, lăsând ceea ce e expus la pierderi ulterioare înainte ca producția să fie în cele din urmă redusă.
Până la finalul anului țițeiul WTI se va întoarce către 55$ dar drumul până acolo ar putea fi cu destul de multe obstacole …
Despre Ole Hansen
Ole Sloth Hansen este specialist în toate contractele futures tranzacționate, cu peste 20 de ani de experiență atât de partea cumpărătorului, cât și de partea vânzătorului. Hansen s-a alăturat Saxo Bank în 2008 și este astăzi Directorul de Strategie pentru Materii Prime, concentrându-se pe o gamă diversificată de produse de la venitul fix la materii prime. Înainte de asta a lucrat timp de 15 ani la Londra, cel mai recent pentru un fond speculativ multi-asset futures și Forex unde era responsabil de echipa de execuție a tranzacțiilor. Este disponibil pentru comentarii în legătură cu majoritatea materiilor prime, în special energii și metale prețioase.