Previziunile de primăvară ale Comisiei confirmă că economia UE este în curs de redresare.După ce a trecut prin cea mai gravă recesiune din istoria ei, economia UE urmează să crească cu 1% în 2010 şi cu 1¾% în 2011.De la previziunile din toamnă ale Comisiei, prognoza pentru 2010 a mai urcat cu ¼ de punct procentual, deoarece ţările UE beneficiază de un context extern mai puternic.În schimb, cererea internă slabă continuă să frâneze redresarea.Viteza redresării, conform previziunilor, va fi diferită de la stat la stat, reflectând condiţiile particulare ale fiecăruia şi politicile pe care le aplică.În ultima vreme, piaţa muncii a început să dea unele semne de stabilizare, rata şomajului urmând să atingă, în 2010, un maxim mai scăzut decât se anticipa, dar apropiat totuşi de 10% pe ansamblul UE.Măsurile fiscale temporare, care s-au introdus, au avut un rol decisiv în revenirea economiei UE, dar au agravat deficitul public care, conform estimărilor, se va ridica la 7¼% din PIB în 2010, înainte de a ceda puţin în 2011.
„Ameliorarea prognozei de creştere economică pentru anul acesta este o veste bună pentru Europa. Acum trebuie să ne asigurăm că acest curs al creşterii nu va fi deturnat de riscuri legate de stabilitatea financiară. Pentru o creştere sustenabilă, este nevoie de eforturi hotărâte de consolidare fiscală şi de reforme care să mărească productivitatea şi ocuparea forţei de muncă”, a declarat comisarul UE pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.
În UE, recesiunea economică s-a încheiat în trimestrul al treilea din 2009, în mare parte datorită măsurilor excepţionale de criză instituite în cadrul Planului european de redresare economică (PERE), dar şi mulţumită altor factori temporari. Dincolo de revenirea iniţială, redresarea se dovedeşte mai treptată decât alte revirimente din trecut, ceea ce nu e de mirare având în vedere caracterul fără precedent al recesiunii. Revenirile ciclice în urma crizelor financiare tind să fie mai atenuate decât în alte împrejurări. Ca şi alte ţări dezvoltate, UE se va lupta cu moştenirea crizei încă o bună bucată de timp de acum încolo.
Urmează o redresare treptată
Deşi, pe termen scurt, perspectivele creşterii economice rămân mediocre pe ansamblu, se anticipează totuşi o modestă ameliorare faţă de previziunile din toamnă, urmarea unei reveniri mai puternice în activitatea şi comerţul la nivel mondial, la începutul anului şi a unei îmbunătăţiri a perspectivelor externe. În continuare, economia UE se va confrunta cu turbulenţe pe câteva fronturi care urmează să frâneze creşterea cererii. Profilul acestei redresări va fi probabil afectat în oarecare măsură de o serie de factori temporari – meteorologici, ciclici ori generaţi de diferitele politici.
Potrivit previziunilor, odată cu atenuarea acestor efecte, creşterea PIB-ului va începe să recupereze mai solid, dar nu înainte de sfârşitul lui 2010. Este consecinţa unui grad încă foarte scăzut de utilizare a capacităţilor, reducerii nivelului de îndatorare şi aprehensiunii crescute faţă de risc, care stopează investiţiile, precum şi creşterii timide a consumului privat. Înviorarea consumului este limitată şi de creşterea anemică a salariilor şi a ocupării forţei de muncă şi, în unele ţări, de corecţiile pieţei imobiliare.
Piaţa forţei de muncă şi finanţele publice sub presiune
Deşi criza economică a afectat substanţial piaţa forţei de muncă din UE, impactul pare ceva mai slab decât se estimase iniţial, ceea ce se datorează măsurilor pe termen scurt şi politicii de conservare a locurilor de muncă din unele state membre, dar şi reformelor anterioare. Recent, au început să apară semne de stabilizare, iar perspectivele par ceva mai bune decât la previziunile din toamnă.Cu toate acestea, din cauza obişnuitului decalaj dintre evoluţia economiei reale şi cea a pieţei muncii, gradul de ocupare a forţei de muncă va continua să scadă cu aproximativ 1% anul acesta şi nu va începe să crească decât în 2011.La nivelul UE, rata şomajului ar urma să se stabilizeze la aproximativ 10%, mai mică deci cu jumătate de punct procentual decât se prevedea în toamnă, deşi situaţia variază foarte mult de la un stat membru la altul.
Recesiunea a avut un impact major asupra finanţelor publice.Ca urmare a funcţionării stabilizatorilor automaţi şi a măsurilor discreţionare care s-au luat pentru susţinerea economiei în cadrul Planului european de redresare economică, deficitul public s-a triplat din 2008.Pentru anul acesta, se prevede atingerea unui maxim al deficitului de circa 7¼% din PIB, urmat de o uşoară scădere (până la circa 6½%) în 2011,ca o consecinţă a încetării măsurilor temporare de sprijin şi a reluării activităţii în economie.Gradul de îndatorare va rămâne, potrivit estimărilor, pe o tendinţă ascendentă.Datoria publică ridicată şi în creştere, ca medie pe UE, este cea mai persistentă moştenire a crizei;ea va afecta economia mult dincolo de actualul orizont de prognoză.
Inflaţia prevăzută să rămână sub control
Inflaţia preţurilor de consum a început să crească uşor după nivelurile extrem de scăzute înregistrate anul trecut.Totuşi, toropeala care persistă în economie va ţine în frâu probabil şi majorările salariale, şi inflaţia, compensând parţial o posibilă creştere de preţuri la produsele de bază şi, pentru zona euro, valoarea mai scăzută a monedei europene.Conform previziunilor, inflaţia IAPC se va situa în medie pe UE la 1¾% atât în 2010, cât şi în 2011 (urmând să atingă 1½% şi, respectiv, 1¾%, în zona euro).
Incertitudini încă ridicate, riscuri, în general, echilibrate
Asupra redresării economice a UE continuă să planeze mari incertitudini, după cum au arătat, de exemplu, recentele tensiuni pe pieţele obligaţiunilor de stat.Prognoza este, la rândul ei, nesigură, riscurile asociate fiind, în general, moderate.Pe măsură ce economia iese dintr-o recesiune însoţită de o criză financiară, redresarea depinde decisiv de sănătatea pieţelor financiare care nu a fost încă repusă pe baze solide.Totodată, o nouă adâncire a dezechilibrelor mondiale ar putea influenţa perspectivele de creştere ale Europei.
În ciuda semnelor evidente de stabilizare, piaţa muncii va continua, se pare, să rămână slabă.Evoluţiile pe acest front vor fi cruciale pentru procesul de redresare al UE, constituind o sursă potenţială de riscuri care pot fi atât favorabile, cât şi nefavorabile, în funcţie şi de eficacitatea politicilor aplicate.Pe de altă parte, revirimentul pieţelor emergente şi redresarea comercială pe care a generat-o ar putea propulsa în continuare economia UE, mai mult decât se estimează în prezent.Recenta ameliorare a încrederii (în special, în domeniile productive) prefigurează unele riscuri favorabile pe termen scurt.Definitivarea cu succes a sprijinului financiar către Grecia va consolida, se estimează, încrederea investitorilor şi a consumatorilor.Riscurile legate de perspectivele inflaţiei sunt, de asemenea, în general, echilibrate.
Pagini Utile
Informaţii suplimentare
Documentul integral al previziunilor poate fi consultat aici.
Conferinţa de presă susţinută de comisarul european pentru economie Olli Rehn poate fi vizionată aici.
{mosloadposition user10}